19 Απρ 2024
READING

Είναι το composable commerce το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου;

4 MIN READ

Είναι το composable commerce το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Είναι το composable commerce το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύτηκε, οι προσδοκίες των καταναλωτών δεν μειώνονται – αντιθέτως αυξάνονται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με το μερίδιο των online πωλήσεων λιανικής έναντι του συνόλου των πωλήσεων λιανικής παγκοσμίως να καταγράφει αύξηση. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διασφαλίσει το μέλλον του e-shop της, συμβαδίζοντας με αυτό που θέλουν οι πελάτες της;

Η απάντηση δεν έρχεται από τις παλιές παραδοσιακές στρατηγικές, αλλά από το σύνθετο εμπόριο, πιο γνωστό με τον όρο “composable commerce”. Η εταιρεία ερευνών Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2023, οι οργανισμοί που θα έχουν υιοθετήσει μια ανάλογη προσέγγιση θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό τους ακόμη και κατά 80% γρηγορότερα όσον αφορά την υλοποίηση νέων λειτουργιών.

Τι αφορά όμως το σύνθετο εμπόριο; Το composable commerce είναι μια προσέγγιση ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την επιλογή των καλύτερων εμπορικών στοιχείων και τον συνδυασμό ή τη “σύνθεσή” τους σε μια προσαρμοσμένη εφαρμογή, που έχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα: Τι συμβαίνει τελικά με τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου;

Το composable commerce το επιτυγχάνει αυτό μέσω του συνδυασμού ή της σύνθεσης πακέτων επιχειρηματικών δυνατοτήτων (Packaged Business Capabilities – PBC). Κάθε PBC είναι ένα χαρακτηριστικό ή μια δυνατότητα της εφαρμογής και συνήθως αφορά στοιχεία λογισμικού τρίτων. Για παράδειγμα, ένα PBC θα μπορούσε να είναι το καλάθι αγορών και το ταμείο, οι προσφορές ή ένας επιχειρηματικός χρήστης.

Μια τέτοια σύνθετη προσέγγιση χρησιμοποιεί διάφορους προμηθευτές που προσφέρουν ισχυρή, ολοκληρωμένη λειτουργικότητα για μια και μόνο ενέργεια, αντί να βασίζεται σε έναν μόνο προμηθευτή για την παραγωγή τυποποιημένης λειτουργικότητας που απευθύνεται σε όλους.

Το σύνθετο εμπόριο είναι ένα επίκαιρο φαινόμενο και χωρίς αμφιβολία θα καθορίσει το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, αφού πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργούνται τα εμπορικά συστήματα εφεξής. Η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τεράστια, με αποτέλεσμα η αγοραστική συμπεριφορά των πελατών να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι μια λύση καλύπτει όλες τις ανάγκες και ότι ένα κανάλι πωλήσεων είναι κατάλληλο για κάθε καταναλωτή.

Το composable commerce είναι μια απάντηση στην επείγουσα ανάγκη για προσαρμογή και εξατομίκευση. Με βάση τις σύγχρονες αγοραστικές ανάγκες, κάθε πλατφόρμα εμπορίου πρέπει να είναι έτοιμη να χειριστεί αμέτρητα σημεία επαφής και να προσεγγίσει τους πελάτες εκεί όπου βρίσκονται, με βάση τα δεδομένα, και όχι να περιμένει να έρθουν εκείνοι σε κάθε e-retailer.

Προκειμένου να καλύψει τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε πελάτη, το σύνθετο εμπόριο συγκεντρώνει τα καλύτερα δεδομένα μέσα σε μια ανοικτή αρχιτεκτονική λογισμικού. Αυτή η δυνατότητα σύνθεσης επιτρέπει την επιλογή των καλύτερων λύσεων για κάθε εργασία και τον εύκολο συνδυασμό τους σε έναν κατάλογο API που παρέχει την βέλτιστη δυνατή συνολική λύση για κάθε εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Αποσύρονται το Facebook, το Instagram και το TikTok από το social commerce;

Ποιο ήταν το κακό με τον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα τα  e-shops; Όχι μόνο ένα, αλλά πολλά. Όταν ξέσπασε η πανδημία, πολλές επιχειρήσεις ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τους ήταν κάθε άλλο παρά πρωτοποριακές. Οι περισσότερες αφορούσαν μια all-in-one λύση που μπορεί να είχαν κατασκευαστεί στα ’90s και πλέον δεν μπορούσαν να προσφέρουν αυτό που ήθελαν οι καταναλωτές: μια ευέλικτη, εξατομικευμένη, εύκολη στην πλοήγηση εμπορική εμπειρία. Οι υπεύθυνοι marketing ήταν αποκλεισμένοι, και μόνο οι άνθρωποι της πληροφορικής ήταν σε θέση να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία λογισμικού Acquia διαπίστωσε ότι η αδυναμία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής των υφιστάμενων λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου με γρήγορο τρόπο, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι e-retailers. Ως αποτέλεσμα, το 43% εξ αυτών είτε έχουν ήδη υιοθετήσει μια σύνθετη προσέγγιση, είτε βρίσκονται στη διαδικασία να το κάνουν.

Η άνοδος του composable commerce δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός μετασχηματισμός που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στην αρένα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι e-retailers πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των εμπειριών των πελατών. Το σίγουρο είναι πως το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ήδη εδώ. Και είναι σύνθετο.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.