25 Απρ 2024
READING

Το Youtube επανασχεδιάζει την προβολή των βίντεο

4 MIN READ

Το Youtube επανασχεδιάζει την προβολή των βίντεο

Το Youtube επανασχεδιάζει την προβολή των βίντεο

Το YouTube αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται τα video στην πλατφόρμα του. Όπως ανακοίνωσε στο επίσημο blog του, ο πρόσφατος επανασχεδιασμός της υπηρεσίας χωρίζει το περιεχόμενο σε τρεις διαφορετικές καρτέλες για κάθε σελίδα καναλιού. Η μία από αυτές είναι η παραδοσιακή που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, η δεύτερη περιλαμβάνει αποκλειστικά το περιεχόμενο σύντομης μορφής, γνωστό ως “Shorts”, και η τρίτη τα δημοφιλή live videos.

Σύμφωνα με την μητρική εταιρεία Google, η απόφαση για τον διαχωρισμό του περιεχομένου σε ξεχωριστές καρτέλες είναι αποτέλεσμα των σχολίων των χρηστών, που ήθελαν να μπορούν να πλοηγηθούν στα είδη περιεχομένου που τους ενδιαφέρουν περισσότερο κατά την εξερεύνηση της σελίδας καναλιού ενός δημιουργού. Με αυτή τη νέα αναβάθμιση του σχεδιασμού, τα Shorts και τα Live δεν θα βρίσκονται πλέον στην κεντρική καρτέλα video του κάθε καναλιού – κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει τους παλιούς θεατές του YouTube και να χαρίσει στους δημιουργούς “τυχαία views”.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media

To YouTube ήταν το κανάλι που έκανε την αρχή για όσα θα ακολουθούσαν, αφού αποτελούσε το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είχε επενδύσει στην καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης ενός βίντεο ως ο χρυσός κανόνας για να αποφασίζεται στη συνέχεια τι θα μπορούσε να προβληθεί και τι όχι, αλλά και τι θα μεσολαβούσε ανάμεσα στις προβολές, πουλώντας με τον τρόπο αυτό έναν εναλλακτικό διαφημιστικό χωροχρόνο που κανείς δεν γνώριζε μέχρι τότε.

Είναι το μέσο που καθόρισε σε μεγάλο μέρος την αγορά των παραγωγών που βλέπουμε σήμερα παντού, αφού το YouTube αποτέλεσε την πρώτη πλατφόρμα που πλήρωνε τους χρήστες με ουσιαστικό τρόπο. Αποτελούσε ένα μέρος όπου εκπρόσωποι από κάθε γενιά μπορούσαν πραγματικά να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις, να προβάλλουν τα βίντεό τους και να ζήσουν από το περιεχόμενό τους. Ήταν αυτό που ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πρακτική, έβαλε τα θεμέλια για την εφεύρεση των influencers και την εικόνα των σημερινών social media.

Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media. Κι όμως τώρα, χρειάζεται καμιά φορά να τα “αντιγράψει”. Δεδομένης της δημοτικότητας του TikTok και του Instagram reels, το YouTube παρέχει πλέον στους δημιουργούς εναλλακτικές λύσεις για να κερδίζουν χρήματα από τα YouTube Shorts τους. Καθώς οι χρήστες αναζητούν στη νέα καρτέλα Shorts, θα βρίσκουν όλα τα βίντεο μικρής μορφής που έχει “ανεβάσει” ο κάθε δημιουργός. Παράλληλα, αν παρακολουθούν το video ενός δημιουργού από την τροφοδοσία Shorts και κάνουν “κλικ” στο κανάλι του, θα οδηγηθούν κατευθείαν στην αντίστοιχη καρτέλα της σελίδας του.

Από την άλλη πλευρά, η καρτέλα “Live” θα επιτρέπει στους χρήστες να δουν όλες τις ροές που έχουν χάσει ή να παρακολουθήσουν μία που πραγματοποιείται σε ζωντανή μετάδοση. Ταυτόχρονα τούς δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όσες είναι προγραμματισμένες να προβληθούν.

Το update αυτό διαχωρίζει όλα αυτά τα κομμάτια περιεχομένου, ώστε να μην γεμίζουν την κύρια καρτέλα των video ενός καναλιού, η οποία ανακτά τη θέση της ως το μέρος όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μεγαλης διάρκειας βίντεο περιεχόμενα ενός δημιουργού. Το YouTube δηλώνει ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να μπορέσουν όλοι οι χρήστες να δουν τις νέες καρτέλες Shorts και Live που εμφανίζονται στις σελίδες των καναλιών σε κάθε συσκευή.

Τα πρώτα σχόλια από τους χρήστες στο Twitter που ανταποκρίθηκαν στην ανάρτηση του YouTube σχετικά με τις αλλαγές ήταν θετικά, καθώς οι χρήστες εκφράζουν την εκτίμησή τους για το γεγονός ότι κάθε είδος περιεχομένου έχει τη δική του ξεχωριστή κατηγορία.

Διαβάστε ακόμα: Το YouTube επεκτείνει το Shorts Fund ενισχύοντας τους δημιουργούς σύντομων βίντεο

Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που ανακοίνωσε πρόσφατα το YouTube. Στις αρχές του Οκτωβρίου, η πλατφόρμα εισήγαγε, επιτέλους, τα handles του YouTube με τη μορφή @username. Πρόκειται δηλαδή για ονόματα χρήστη, που επιτρέπουν πλέον στους δημιουργούς να ταυτοποιούν και να χαρακτηρίζουν το κανάλι τους και να αλληλεπιδρούν απευθείας με τους followers τους. Άλλη μία αλλαγή είναι η προσθήκη της λειτουργίας “ambient”, η οποία επιτρέπει στα χρώματα ενός βίντεο να περνούν στο user interface όσων χρησιμοποιούν τη λειτουργία σκοτεινού θέματος.

Αν και οι αλλαγές αυτές θα βελτιώσουν σημαντικά την ευρεσιμότητα στο YouTube, ορισμένοι από τους χρήστες του ιστότοπου θα ήθελαν να δουν τις ξεχωριστές καρτέλες να εξαπλώνονται ακόμη περισσότερο. Μια πρόσθετη ενημέρωση που έχει συζητηθεί είναι οι συνδρομές ενός θεατή να χωρίζονται στην ίδια διάταξη τριών επιπέδων. Ίσως αυτό να είναι το επόμενο στην to-do λίστα του YouTube.

Με πληροφορίες από Techcrunch

Photo: αρχείο The Total Business

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.