23 Δεκ 2024
READING

Η διαχρονική διαμάχη για μία θέση στο ράφι και στα ψυγεία σούπερ μάρκετ και εστίασης

4 MIN READ

Η διαχρονική διαμάχη για μία θέση στο ράφι και στα ψυγεία σούπερ μάρκετ και εστίασης

Η διαχρονική διαμάχη για μία θέση στο ράφι και στα ψυγεία σούπερ μάρκετ και εστίασης

Mια διαχρονική διαμάχη που φέρνει σε αντιπαράθεση πολυεθνικούς και εθνικούς παίκτες σε σημαντικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα, αποτελεί αυτή της τοποθέτησης στα ψυγεία. Η μάχη για μία θέση στο ψυγείο αποτελεί το ισχυρό διακύβευμα κάθε βιομηχανίας που σέβεται τον εαυτό της και προσπαθεί να έχει θέση στην αγορά τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περάσει από τα συρτάρια και την γενική συνέλευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τρεις μεγάλες υποθέσεις που σχετίζονται με πολυεθνικές και εθνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Οι δύο σχετίζονται αμιγώς με τον τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα πρόκειται για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και την Coca Cola. Η τρίτη περίπτωση αφορά στην Ελαΐς–Unilever.

Διαβάστε ακόμα: Η ολική επαναφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μπύρας στα ποτήρια

Η νεότερη υπόθεση της Coca-Cola 3E

Πιο πρόσφατη υπόθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή της Coca-Cola 3E. Mόλις χθες με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποιούσε την επιβολή προστίμου 10.342.773 ευρώ στη μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στην Ελλάδα. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε μετά από εξέταση της καταγγελίας της ροδίτικης βιομηχανίας και βασικού συσκευαστή και διανομέα στην περιοχή των Δωδωκανήσων, ΒΑΠ Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η ΒΑΠ είχε καταγγείλει από το 2016 την εφαρμογή πρακτικών εκτοπισμού των ανταγωνιστών της αλλά και της ίδιας από την αγορά της Ρόδου και των Δωδεκανήσου.

To μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η μοναδική περίπτωση κατά την οποία συνέβη κάτι αντίστοιχο, καθότι το 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει τότε το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ύψους 31,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε η Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ελλάδας είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, εφαρμόζοντας πρακτικές που έβλαψαν τον ορθό ανταγωνισμό σε όλα τα κανάλια διανομής (χονδρική, σούπερ μάρκετ και μαζική εστίαση.

Η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης με τη χορήγηση σ’ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους ανταλλαγμάτων υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Εκτός των άλλων όμως, προνομιακοί όροι πίστωσης και άσκηση πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων ήταν μερικές από τις πρακτικές που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού εφάρμοζε η εταιρεία σε κάβες.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, πετυχαίνοντας το 2017 την έκδοση απόφασης που όριζε τη μείωση του προστίμου κατά 4,75 εκατομμύρια ευρώ στα 26,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το διακύβευμα της μαργαρίνης

Το ράφι ή πιο συγκεκριμένα το ψυγείο, ήταν αυτό που έφερε εξελίξεις και στην περίπτωση της Ελαΐς–Unilever, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προβεί σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη με αποτέλεσμα των καθορισμό των τιμών μεταπώλησης, την απαγόρευση ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων από τον Σεπτέμβριο του 199 έως και τον Δεκέμβριο του 2017. Η απόφαση αφορούσε ταυτόχρονα και το γεγονός ότι η Ελαΐς–Unilever κρίθηκε ότι παρέχει καταχρηστικές εκπτώσεις κατά το παρελθόν. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας έφερε την εταιρεία προ της επιβολής προστίμου 27,6 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούσε τις συμφωνίες συνεργασίας της εταιρείας με το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο για τη διάθεση των προϊόντων μαργαρίνης.

Στην περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το θέμα δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει, καθότι η εταιρεία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της επικρατείας με σκοπό την ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η υπόθεση μάλιστα έχει εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

Σε ό,τι αφορά την Coca Cola, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία δήλωνε την κάθετη διαφωνία της στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαμηνύοντας ότι και αυτή με τη σειρά της θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Οπωσδήποτε πάντως η θέση στο ράφι συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα που συχνά οδηγεί σε παραβάσεις από τους μεγαλύτερους παίκτες και πρακτικές που κατά την Επιτροπή Ανταγωνισμού οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Στις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά αντίστοιχα τρεις πολυεθνικές επιχειρήσεις με κυρίαρχη θέση η καθεμία στην αγορά που απευθύνεται. Με τον ανταγωνισμό να βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα και να αποτελεί ουσιαστικά τον παράγοντα που θέτει προ των ευθυνών αρκετές επιχειρήσεις μέσω σχετικών καταγγελιών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.