Το δυνατό χαρτί της efood λέγεται προμήθειες. Κι αυτό αποδεικνύεται από τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας που αποτελεί θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Delivery Hero στην Ελλάδα. Έτσι, εκτός από το μόνιμο προσωπικό της που από 378 άτομα αυξήθηκε σε 576 στη διάρκεια του 2021, η efood κέρδισε επιπλέον 31 εκατομμύρια ευρώ από προμήθεια που εισέπραξε από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Όμως οι υπηρεσίες που προσφέρει προς τις επιχειρήσεις εστίασης με τις οποίες διατηρεί συνεργασία δεν περιορίζονται μόνο στα έσοδα από προμήθειες που εισπράττει, καθότι υφίσταται και ένα φάσμα συμπληρωματικών υπηρεσιών προώθησης. Επί της ουσίας δηλαδή η efood αναλαμβάνει κατόπιν σχετικής πολιτικής με αμοιβή, την οποία εφαρμόζει, να προωθεί τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν το ανάλογο αντίτιμο μέσω της πλατφόρμας της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιο εστιατόριο μπορεί να προτείνεται για παράδειγμα σε κάποιον χρήστη της efood που επιθυμεί ιταλικό φαγητό ή του προτείνεται συγκεκριμένη κατηγορία φαγητού που προκύπτει από τις προτιμήσεις του κατά τις τελευταίες παραγγελίες. Τα έσοδα που προέκυψαν από υπηρεσίες αυτής της μορφής έφτασαν το 2021 στα 24,4 εκατομμύρια ευρώ από 13,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020. Πρόκειται ουσιαστικά για έσοδα προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων, όπως premium placement, προτεινόμενα πιάτα.
Στο 27% το ύψος της προμήθειας που χρεώνει η efood
H προμήθεια που χρεώνει η efood σε ένα κατάστημα εστίασης ανέρχεται σε ποσοστό 27%. Έτσι σε μία απόδειξη 100 ευρώ η προμήθεια ανέρχεται στα 27 ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό προστίθεται στη συνέχεια και ο ΦΠΑ του 24%.
Η προμήθεια δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στην κάθε επιχείρηση να συμμετέχει στην πλατφόρμα της efood και να είναι ανιχνεύσιμη από τους καταναλωτές. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να δεχτεί παραγγελίες και να προχωρήσει στη συνέχεια σε διανομή του προϊόντος με μηχανάκια της πλατφόρμας. Σε περίπτωση όμως που κάποιοι κατάστημα διαθέτει τον δικό του στόλο με μηχανάκια delivery και επομένως δεν χρησιμοποιεί τα μηχανάκια της πλατφόρμας, τότε η προμήθεια που πληρώνει το εκάστοτε κατάστημα κυμαίνεται από 8-16% ανάλογα με το σημείο και την περιοχή.
Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που σχετίζεται με τον αριθμό των επιχειρήσεων που διατηρούν επαγγελματική σχέση με την δημοφιλή πλατφόρμα. Ειδικότερα για τα έσοδά της που το 2021 βρέθηκαν για πρώτη φορά πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα δραστηριοποίησης της στην ελληνική αγορά, φτάνοντας συγκεκριμένα τα 112,8 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από 19.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Ως προς τα καθαρά κέρδη της πλατφόρμας έφτασαν στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ.
Μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά
Το πού μπορεί να φτάσει τα επόμενα χρόνια όμως η efood δεν είναι κάτι εύκολα προσδιορίσιμο. Είναι γεγονός ότι σε μία nice αγορά όπως αυτή στην οποία δραστηριοποιείται, παρουσιάζει εντονότατα περιθώρια ανάπτυξης αλλά και περιθώρια ανάπτυξης της κερδοφορίας ειδικά κατά τα επόμενα χρόνια. Η κυριαρχία της efood είναι εμφανής, ενώ ταυτόχρονα και ο βασικός της ανταγωνιστής που είναι η Wolt συνεχίζει και αυτή από την πλευρά της να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία αγορά η οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από τους δύο συγκεκριμένους μεγάλους παίκτες και από αρκετούς μικρότερους.
Ακόμα εντονότερη ανάπτυξη όμως στην efood, θεωρείται ότι θα προσφέρει η εξαγορά της Delivery.gr και της e-table.gr, με την ενσωμάτωση των υπηρεσιών αλλά και των χρηστών των δύο συγκεκριμένων πλατφορμών, τις οποίες εξαγόρασε από τον όμιλο Μούχαλη.
Ένας ακόμα τομέας που ενισχύσει την δραστηριότητά της είναι αυτό της συνεργασίας με μεγάλες αλυσίδες αλλά και η επέκταση στην διανομή προϊόντων σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία μέσα στην πανδημία προχώρησε σε συνεργασία στον κλάδο των super market με την κορυφαία αλυσίδα στη χώρα, την Σκλαβενίτης. Επιπλέον προχωράει στη διαρκή ενίσχυση της γκάμας των προϊόντων που κάνει διανέμει, επεκτεινόμενη και σε τομείς εκτός εστίασης (π.χ. ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία, προϊόντα φαρμακείου κ.ά.), ενώ ενισχύει την παρουσία της σε περισσότερες πόλεις στη χώρα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.