Την 1η Νοεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος που θα αλλάξει το διαδίκτυο για πάντα και θα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή κάθε τεχνολογικού γίγαντα. Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Digital Markets Act (DMA) για τις ψηφιακές αγορές έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που αναμένεται να αναγκάσει την Amazon, την Google και τη Meta να κάνουν τις πλατφόρμες τους πιο ανοιχτές και διαλειτουργικές το 2023. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με τις συσκευές και τις εφαρμογές τους, σε μια νέα υπενθύμιση ότι η Ευρώπη έχει ρυθμίσει τις εταιρείες τεχνολογίας πολύ πιο ενεργά από ότι στις Η.Π.Α.
Οι συνέπειες αναμένεται να είναι σημαντικές, όπως έσπευσε να εξηγήσει το νεοπαγές τμήμα της Ε.Ε. στο Σαν Φρανσίσκο που εδώ και ένα μήνα ενημερώνει για τις συνέπειες του νέου νόμου στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Με τέτοιο τρόπο που ένας κάτοχος iPhone θα πρέπει να μπορεί να κατεβάζει εφαρμογές όχι μόνο από το App Store αλλά από άλλα καταστήματα εφαρμογών ή απευθείας από το διαδίκτυο. Ο DMA απαιτεί από τις κυρίαρχες πλατφόρμες να επιτρέπουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε μικρότερους ανταγωνιστές και θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει το WhatsApp της Meta να λαμβάνει μηνύματα από ανταγωνιστικές εφαρμογές όπως το Signal ή το Telegram ή να εμποδίσει την Amazon, την Apple και την Google να προωθούν αποκλειστικά τις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες.
Αν και ο DMA έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, οι τεχνολογικές πλατφόρμες δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν αμέσως. Η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να αποφασίσει ποιες εταιρείες είναι αρκετά μεγάλες και εδραιωμένες ώστε να ταξινομούνται ως “θυροφύλακες” του κλάδου τους, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη. Από την στιγμή της ανακοίνωσης, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση μέσα σε ένα εξάμηνο.
Η αναμενόμενη εφαρμογή του νόμου που είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο, ενδεχομένως να προκαλέσει κύμα αγωγών από του Big Tech – οι κανόνες όμως έχουν αλλάξει. Η Ε.Ε. έχει επιβάλει στο παρελθόν μεγάλα πρόστιμα κατά της Google, της Apple και άλλων μέσω αντιμονοπωλιακών ερευνών. Σύμφωνα με τον DMA, η υποχρέωση για πλήρη εναρμόνιση με τους νόμους βαραίνει την εκάστοτε επιχείρηση. Το βασικό μήνυμα της συγκεκριμένης νομοθετικής κίνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει.
Όπως ο νόμος της Ε.Ε. για το ψηφιακό απόρρητο, ο γνωστός σε όλους GDPR, έτσι και ο DMA αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικές πλατφόρμες εξυπηρετούν ανθρώπους πέραν των 450 εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου της Ε.Ε., επειδή ορισμένες λεπτομέρειες συμμόρφωσης θα εφαρμοστούν πιο εύκολα παγκοσμίως.
Πιο αναλυτικά, ο νόμος DMA απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν ρητή συγκατάθεση από τους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση. Δίνει επίσης στους χρήστες μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής διαφορετικών προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, εικονικών βοηθών και μηχανών αναζήτησης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι προσεγγίζουν ομάδες-στόχους καταναλωτών και να μειώσουν τη χρήση των πιο κυρίαρχων πλατφορμών. Οι προγραμματιστές εφαρμογών θα έχουν πιθανώς περισσότερους τρόπους για να εισπράττουν πληρωμές από χρήστες κινητών και μεγαλύτερο περιθώριο στα τέλη που χρεώνουν, όπως και τη δυνατότητα να προσφέρουν εκπτώσεις εκτός των app stores.
Εξάλλου, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν έναν δεύτερο σαρωτικό ευρωπαϊκό νόμο, αυτόν για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος απαιτεί αξιολογήσεις κινδύνου ορισμένων αλγορίθμων και γνωστοποιήσεις σχετικά με την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναγκάσει social media, όπως το TikTok, να διαθέσουν τα δεδομένα τους σε εξωτερικό έλεγχο. Και αυτός ο νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά, με τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες να αναμένεται να πρέπει να συμμορφωθούν στα μέσα του 2024. Η Ε.Ε. εξετάζει επίσης τη θέσπιση ειδικών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι θα μπορούσαν να απαγορεύσουν ορισμένες περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας.
Οι αυστηρότεροι κανόνες για τους τεχνολογικούς γίγαντες είναι απαραίτητοι όχι μόνο για να βοηθήσουν στην προστασία των καταναλωτών και άλλων επιχειρήσεων από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και για να επιτρέψουν στην κοινωνία να λάβει τα πλήρη οφέλη της τεχνολογίας. Μάλιστα εκ μέρους της Ε.Ε., έχει ασκηθεί κριτική σε μια μη δεσμευτική Διακήρυξη Δικαιωμάτων AI που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι η έλλειψη αυστηρής ρύθμισης μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην τεχνολογία, λόγω της πεποίθησής τους ότι προβαίνει σε διακρίσεις εις βάρος τους και οδηγεί σε αποτελέσματα που είναι επιβλαβή για τη ζωή τους.
Διαβάστε ακόμα: Tι σημαίνει η απαγόρευση της Γαλλίας σε χρήση στοιχείων από τα Google Analytics
Το νέο γραφείο της Ε.Ε. για την ψηφιακή διπλωματία εγκαινιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευση της Ε.Ε. να ενισχύσει τη διατλαντική τεχνολογική συνεργασία και να προωθήσει τον παγκόσμιο ψηφιακό μετασχηματισμό με βάση δημοκρατικές αξίες και πρότυπα. Πρόκειται για ένα απτό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου της Ε.Ε. σε θέματα όπως ο κυβερνοχώρος και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, καθώς και η χειραγώγηση των πληροφοριών και οι παρεμβολές από το εξωτερικό.
Εξάλλου η πολιτεία της Καλιφόρνια ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο που απαιτεί αυστηρές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για τα παιδιά και ελέγχους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγουν για αυτά. Το αμερικανικό Κογκρέσο, ωστόσο, έχει υπερψηφίσει σχετικά λίγα σχέδια νόμου που επηρεάζουν τη βιομηχανία τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τον CHIPS και Science Act, ο οποίος προσφέρει χρηματοδότηση 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία υψηλής τεχνολογίας.
Η ευρωπαϊκή παρουσία στην “αυλή” της τεχνολογικής βιομηχανίας θεωρείται από πολλούς η νέα απόδειξη ότι διαμορφώνεται σταδιακά μια νέα και απαραίτητη τεχνολογική πολιτική παγκοσμίως. Είναι η ευκαιρία να ωφεληθούν όλοι όσοι εξαρτώνται από τις πλατφόρμες των Big Tech εκτός των Η.Π.Α. και της Ε.Ε., οι οποίοι σπάνια εκπροσωπούνται στην τεχνολογική διπλωματία. Αρκεί να μην “θαμπωθεί” από τη λάμψη της διαφημιστικής υπεροχής των τεχνολογικών κολοσσών.
Με πληροφορίες από Wired
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.