21 Νοέ 2024
READING

Η Nike ξέρει να κάνει διαφημίσεις παίρνοντας θέση

5 MIN READ

Η Nike ξέρει να κάνει διαφημίσεις παίρνοντας θέση

Η Nike ξέρει να κάνει διαφημίσεις παίρνοντας θέση

Η κατάργηση των στερεοτύπων βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο μιας καμπάνιας που συγκέντρωσε την προσοχή όλων. Ο λόγος για μια μικρού μήκους ταινία της Nike που αφήνοντας στην άκρη την τετριμμένη προβολή ενός προϊόντος, θέτει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα για τους πρόσφυγες. Μέσα από μια ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, προβάλλεται η ιστορία ενός από τα πλέον ανερχόμενα αστέρια του ποδοσφαίρου, που ξεκίνησε από έναν καταυλισμό προσφύγων.

Πρόκειται για τον 19χρονο Alphonso Davies, ο οποίος φέτος θα αγωνιστεί στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα ανδρών του Καναδά. Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως πλάγιος μέσος και αριστερός πλάγιος αμυντικός για τη Μπάγερν Μονάχου, ήταν ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε στη δεκαετία του 2000 και έπαιξε σε αγώνα του Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ. Αλλά ορισμένοι φίλαθλοι ίσως δεν γνωρίζουν ότι πριν φτάσει στη δόξα των γηπέδων του ποδοσφαίρου, το ταξίδι του Davies ξεκίνησε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Διαβάστε ακόμα: H Nike λανσάρει πρόγραμμα άσκησης για μητέρες

“Ο καθένας μπορεί να γίνει πρόσφυγας. Δεν είναι κάτι που επιλέγεις”. Με τις φράσεις αυτές ο Davies μεταφέρει το δικό του ρεαλιστικό μήνυμα στους θεατές και φιλάθλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Ο νεαρός αθλητής πρωταγωνιστεί στο τελευταίο ντοκιμαντέρ της μίνι σειράς της Nike με τίτλο “HOME: Finding Our Place Through Sport” (HOME: Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας μέσα από τα σπορ). Σκοπός της σειράς είναι να αφηγηθεί τις ιστορίες προσφύγων αθλητών από όλο τον κόσμο, η ζωή των οποίων άλλαξε χάρη στον αθλητισμό.

Στο δικό του επεισόδιο, το δεύτερο της mini σειράς, ο παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, μιλάει για το πώς το ποδόσφαιρο τον βοήθησε να ανακαλύψει πού ακριβώς ανήκει. Ο Alphonso Davies βρέθηκε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Γκάνα, αφού οι γονείς του εγκατέλειψαν τη Λιβερία λόγω του εμφυλίου πολέμου. Όταν ήταν 5 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Καναδά και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, όταν πήγαινε σχολείο. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, όταν συμμετείχε στην πρώτη του ομάδα στο Edmonton του Καναδά, ο ανερχόμενος ποδοσφαιριστής αισθάνθηκε μέρος μίας κοινότητας και βρήκε το δικό του νόημα για την ζωή. Η πορεία του Davies αμφισβητεί τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που συχνά αποδίδονται στους πρόσφυγες.

Ανάλογο είναι το μήνυμα που επικοινώνησε και το πρώτο μέρος της σειράς “Home”. Σε αυτό απεικονίζεται το Buntkicktgut, ένα διαπολιτισμικό πρωτάθλημα street football που βοηθά τα παιδιά και τους νέους από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα να έρθουν κοντά και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από τα σπορ. Το Buntkicktgut μάλιστα συνεργάζεται χρόνια με την κοινότητα της Nike . Στο μικρού μήκους φιλμ μιλούν οι Manu και Rash, δύο προπονητές στο Buntkicktgut του Βερολίνου, οι οποίοι όχι μόνο κατάφεραν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από τα σπορ, αλλά βοηθούν πλέον και τη νέα γενιά να κάνει το ίδιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η η εταιρεία αθλητικών ειδών θέλει να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές σχετικά με την κατάργηση των στερεοτύπων. Με το σποτ “She’s Ballin” που δημιουργήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου, η Nike δεν έφερε σε πρώτο πλάνο τα αθλητικά της παπούτσια και ρούχα, αλλά την αυτοπεποίθηση γυναικών με διαφορετικά κοινωνικά background, οι οποίες διακρίνονται σε ένα άθλημα που κατεξοχήν συνδέεται με τους άντρες, το ποδόσφαιρο.

Η άνοδος ωστόσο του συγκεκριμένου αθλήματος, με μεγάλα μιντιακά συμβόλαια, διαφημιστικές επενδύσεις από διάσημα αθλητικά brands και συμβόλαια εκατομμυρίων για τη μεταγραφή παικτριών, αποδεικνύει ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι υποδεέστερο από το ανδρικό. Και η εξέλιξη αυτή έπρεπε να επικοινωνηθεί σε όλους. Η αποδοχή των μηνυμάτων του συγκεκριμένου διαφημιστικού σποτ αντικατοπτρίζει και την αντίστοιχη κοινωνική ανάγκη για ισότητα και μη εφησυχασμό, όπως αποτυπώνεται στο σλόγκαν “Never settle, never done”.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Η Nike έχει ασκήσει τεράστια επίδραση στην αθλητική και ποπ κουλτούρα τα τελευταία 56 χρόνια. Από τo πρώτο της κατάστημα που άνοιξε το 1966 και το πρώτο λανσάρισμα του φερώνυμου παπουτσιού το 1972 μέχρι τις αρχές των ΄80s όταν ο John McEnroe φορούσε τα δημοφιλή αθλητικά του στο γήπεδο όπως και οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, την απανταχού παρουσία του σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίας και την κυριαρχία του μετά τη συνεργασία με τον κορυφαίο Michael Jordan, η Nike έχει περάσει πολλά. Ο τρόπος που συνδέεται όμως με τα ονόματα των σταρ και την καθημερινότητα εκατομμυρίων πελατών της ανά τον κόσμο, βασίζεται στην αξία της εικόνας της αυθεντικότητας, γεγονός που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να εμπνεύσει την αγάπη για το brand και να αναγάγει το όνομα Nike από προϊοντική ταυτότητα σε στοιχείο πολιτισμού.

Για να παραμείνει επίκαιρη, η αμερικανική εταιρεία πλέον αφουγκράζεται κάθε ανησυχία και προβληματισμό της κοινωνίας και δείχνει με κάθε τρόπο ότι έχει πλέον στραφεί σε αυτό που έχει πραγματική σημασία για τους καταναλωτές, και αυτό είναι να μην υπάρχει αποκλεισμός. Με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες να μιλούν για 100 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο φέτος, η Nike δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. 

 

Με πληροφορίες από The Drum

Photo | Video: Nike | Buntkicktgut

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.