21 Νοέ 2024
READING

Το στοίχημα των Starbucks στα NFTs και το μέλλον των loyalty programs

4 MIN READ

Το στοίχημα των Starbucks στα NFTs και το μέλλον των loyalty programs

Το στοίχημα των Starbucks στα NFTs και το μέλλον των loyalty programs

Καθώς η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η πρόσβαση στα δεδομένα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες προεκτάσεις, τα NFTs έρχονται για να προσφέρουν στους καταναλωτές αντικείμενα αξίας ως ανταμοιβή για τις πληροφορίες που μοιράζονται με τις εταιρείες. Ένα NFT συνδεδεμένο με τα δημοφιλή loyalty programs προσφέρει μια απτή ανταλλαγή αξίας που θα μπορούσε να κάνει τη συναλλαγή να φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο και για τα δύο μέρη. 

Τα NFTs (Non-Fungible Tokens) είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στον ψηφιακό κόσμο, όπου μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν, όπως οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, αλλά δεν έχουν δική τους ανταλλάξιμη αξία. Ουσιαστικά, όταν κάποιος αγοράσει ή κερδίσει ένα NFT, αυτό που παίρνει στα χέρια του είναι ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας των ψηφιακών περιουσιακών του στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα: Η Hugo Boss κυκλοφορεί τα πρώτα NFTs για να προσεγγίσει την Gen Z

Ενώ ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τα NFTs χωρίς να σκεφτούν πώς αυτές οι επενδύσεις τους θα ταιριάζουν με τους απώτερους επιχειρηματικούς στόχους τους, τα Starbucks φαίνεται να επιχειρούν μια διαφορετική προσέγγιση, επιδιώκοντας να προλάβουν τις τάσεις της εποχής. Που δεν είναι άλλη από το ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων πελατών στο πρόγραμμα πιστότητας “spend-to-earn stars”, το οποίο ήδη προσφέρει δωρεάν ροφήματα και άλλα προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει την αυξητική επίδραση στα βασικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Πριν τα NFTs, η εφαρμογή των Starbucks “Mobile Order & Pay” ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που εισήγαγε την έννοια του ψηφιακού πορτοφολιού, ακόμη και πριν το Apple Pay. Και καθώς η ευρύτερη υιοθέτηση πληρωμών μέσω κινητού έχει αυξηθεί, έχουν αυξηθεί και οι online παραγγελίες Starbucks.

Μάλιστα, το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι παραγγελίες μέσω κινητού τηλεφώνου, οι παραδόσεις και οι συνολικές παραγγελίες ευθύνονταν για το 72% της αύξησης των εσόδων των Starbucks στις Η.Π.Α. Επιπλέον, οι online παραγγελίες αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ 47% -αύξηση 13% από έτος σε έτος- μετά τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω πανδημίας.

Την ίδια επιτυχία στοχεύουν να έχουν και τα NFTs των Starbucks. Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει δημιουργήσει αίσθηση στον κλάδο του marketing, παρόλο που οι πλήρεις λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί. Το πρόγραμμα επιβράβευσης της εταιρείας είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο κομμάτι της επιχείρησης, με πάνω από τις μισές πωλήσεις της να προέρχονται από τα μέλη του. Συνδέοντας το πρόγραμμα με τον εικονικό κόσμο και τα NFTs, η Starbucks θέλει να ανοίξει το δρόμο και για άλλα μελλοντικά προγράμματα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς Prada, Τiffany και άλλα brands μόδας πωλούν φυσικά προϊόντα χάρη στα NFTs

Δεν είναι, όμως, μόνο τα Starbucks που ποντάρουν στο μέλλον του metaverse και των NFTs. Η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων Applebee’s, ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου έτους μια προωθητική ενέργεια με επίκεντρο τα NFTs, κατά την οποία ο κάτοχος μιας μοναδικής ψηφιακής εικόνας ξεκλείδωνε ένα χρόνο αγορών στον πραγματικό κόσμο στην αλυσίδα. Η Taco Bell και η Domino’s επίσης φαίνεται πως εξετάζουν τρόπους να συνδέσουν τα NFTs με τα προγράμματα επιβράβευσής τους.

Τα ισχυρά στοιχήματα στα NFTs θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για διάφορους λόγους, στον πυρήνα τους ωστόσο βρίσκεται η δυνατότητα προώθησης σε νεότερους καταναλωτές που δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταμοιβών των Starbucks. Εάν η στρατηγική αυτή αποδειχθεί επιτυχής, σίγουρα και άλλα brands που επιθυμούν να προσελκύσουν τη Gen Z, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Παρόλα αυτά, τα Starbucks είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και παροχής συμβουλών, Forrester, το 72% των καταναλωτών δεν έχει ακούσει ποτέ για τα NFTs και συνεπώς δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα. Ωστόσο, η κατηγορία αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει  θετικά αποτελέσματα. Η σταδιακή εξοικείωση των καταναλωτών με τις νέες τεχνολογίες και το web3 μπορεί να είναι αργή, αλλά οι εταιρείες που δεν τολμούν και περιμένουν στα παρασκήνια, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. 

Με πληροφορίες από Marketing Retail

Photo: The Total Business

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.