26 Απρ 2024
READING

Ταξίδι στην ιστορία των αγώνων με την νέα διαφήμιση της Porsche

4 MIN READ

Ταξίδι στην ιστορία των αγώνων με την νέα διαφήμιση της Porsche

Ταξίδι στην ιστορία των αγώνων με την νέα διαφήμιση της Porsche

Με μια διαφήμιση εμπνευσμένη από το χρόνο και βασισμένη στο συναίσθημα και τις αναμνήσεις, η Porsche παρουσιάζει τη νέα 911 Carrera Panamericana, ένα one-off μοντέλο, ως φόρο τιμής στη συμμετοχή του κατασκευαστή στο θρυλικό ράλι Carrera Panamericana του 1952 με μια 356 S Cabriolet. 

Η πρώτη Porsche που συμμετείχε στον περιβόητο μεξικανικό αγώνα δρόμου διαμόρφωσε για πάντα την ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Όχι μόνο επειδή ήταν πρωτοπόρος σε έναν νέο κόσμο, αλλά και επειδή είχε αξιοσημείωτη επίδοση σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες όλων των εποχών. Με το υλικό που επέζησε από την Carrera Panamericana του 1952 και τη μαρτυρία από πρώτο χέρι του Herbert Linge, του μηχανικού αγώνων που ήταν παρών στον αγώνα, η Porsche κατάφερε να μετατρέψει μια απίστευτη ιστορία, σε έναν αιώνιο θρύλο.

Διαβάστε ακόμα: Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Ξεκινώντας το 1950 και διανύοντας μόνο πέντε χρόνια στην αρχική της εκδοχή, η Carrera Panamericana θεωρούνταν κάποτε ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες στον κόσμο. Ένας αγώνας ράλι ανοιχτού δρόμου, που έφερνε τους οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων μέσω του Μεξικού, στα πρότυπα των αγώνων Mille Miglia και Targa Florio της Ιταλίας. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των οδηγών οδήγησαν στη διακοπή της διοργάνωσης το 1955. Παρόλα αυτά, παραμένει θρυλική και μάλιστα το ενδιαφέρον των οπαδών της έχει αναζωπυρωθεί, καθώς συνεχίζουν να επισκέπτονται την αρχική διαδρομή τα τελευταία χρόνια.

Το 1952, η Porsche συμμετείχε για πρώτη φορά στην Carrera Panamericana, με τον νεαρό τότε Herbert Linge ως μηχανικό της αγωνιστικής ομάδας. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η ιστορία του έγινε θρύλος και μετέτρεψε την Porsche 356 σε είδωλο. Η Porsche Latin America συνεργάστηκε με το δημιουργικό πρακτορείο “The Community” για την καμπάνια “One Icon Leads to Another”. Γιορτάζοντας τις επτά δεκαετίες που έχουν περάσει από τον πρώτο αγώνα της Porsche στο Μεξικό, η εταιρεία προχώρησε στην κυκλοφορία ενός μοναδικού μοντέλου – της 911 Carrera Panamericana Special.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, μια ταινία μικρού μήκους -μόλις 86 δευτερολέπτων- εξηγεί τις λεπτομέρειες εκείνου του πρώτου οδυνηρού αγώνα, όπως περιγράφονται μέσα από τα μάτια του μηχανικού Herbert Linge. Στη διοργάνωση του 1952, η Porsche συμμετείχε με δύο Porsche 356, η μία cabriolet και η άλλη coupé. Στο τιμόνι βρέθηκαν ο Πρίγκηπας Paul Alfons von Metternich και ο Βαρόνος Manuel Antônio de Teffé κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία τους. Σύμφωνα με τον Linge, υπήρχε ήδη σκεπτικισμός από τον παγκόσμιο Τύπο για τη σχετικά μικρή Porsche που ανταγωνιζόταν μεγαλύτερα οχήματα. Οι τότε ειδικοί δεν έδειχναν μεγάλη εμπιστοσύνη στο μικρό, ελαφρύ σπορ αυτοκίνητο. Αλλά οι κινητήρες της Porsche 356 ήταν πιο δυνατοί από τους επικριτές της.

Ο αγώνας ζωντανεύει για άλλη μια φορά μέσα από ζωηρά κινούμενα σχέδια, καθώς η Porsche προσπερνά άλλα αυτοκίνητα στη διαδρομή, καθώς “ζουμάρει” προς τη γραμμή του τερματισμού. Μια ξαφνική βλάβη κάνει να φαίνεται ότι όλα έχουν χαθεί, αλλά όπως θα δείξει η ιστορία, η 356 πέρασε τη γραμμή του τερματισμού παρά τις αντιξοότητες.

Η νέα 911 ζωντανεύει το πνεύμα της 356 με μια σειρά από εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναδεικνύονται στοιχεία και λεπτομέρειες όπως ο πλευρικός κύκλος με τον αριθμό 11, το υποβραχιόνιο με ατομικό κέντημα, η γρίλια του πίσω καπακιού βαμμένη σε λευκό χρώμα και τα διακοσμητικά λογότυπα της Carrera Panamericana.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στρέφει όμως ταυτόχρονα το βλέμμα της και στο μέλλος, καθώς όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν έμφαση στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Έτσι ανακοίνωσε την άνοιξη ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της, πέρα από το Taycan sedan, συμπεριλαμβάνοντας τα Macan και 718 έως το 2025. Τέλος, στα άμεσα σχέδιά της βρίσκεται και η οικοδόμηση ενός ιδιόκτητου παγκόσμιου δικτύου σταθμών φόρτισης μέσα στο επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμα: Η Hyundai αποφάσισε να ηλεκτροδοτήσει τα μοντέλα της σειράς “Ν”

Η εταιρεία θέλει επίσης να πετύχει ουδετερότητα σε εκπομπές άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Πρόσφατα ανακοίνωσε μία επένδυση αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία εναλλακτικών βιώσιμων καυσίμων με χαμηλά επίπεδα άνθρακα eFuels, ως πρoσθήκη στη στρατηγική της να ηλεκτροδοτήσει το 80% των αυτοκινήτων της έως το 2030. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να συνεχίσει να παράγει οχήματα, των οποίων η λειτουργικότητα θα συμβαδίζει με τις ανάγκες του πλανήτη.

Η Porsche γίνεται μέρος μιας ιστορίας που ξεκίνησε το 1952 και εξακολουθεί να γράφεται μέχρι σήμερα. Μια ιστορία γεμάτη ταχύτητα, αντιπαλότητα και συντροφικότητα, που μας έδειξε πώς τίποτα δεν είναι αδύνατο για όσους εκτιμούν τον αληθινό αθλητισμό. Ο γερμανικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι το νέο μοναδικό μοντέλο που κατασκευάστηκε σε ανάμνηση της 356 S Cabriolet, θα δημοπρατηθεί το 2023 και μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

 

Με πληροφορίες από AdWeek

Photo | Video: Porsche

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.