26 Απρ 2024
READING

Η περίπτωση της σοκολάτας “δεύτερης γενιάς” της Barry Callebaut

5 MIN READ

Η περίπτωση της σοκολάτας “δεύτερης γενιάς” της Barry Callebaut

Η περίπτωση της σοκολάτας “δεύτερης γενιάς” της Barry Callebaut

Η Barry Callebaut παρουσιάζει τη σοκολάτα “δεύτερης γενιάς”, βάζοντας “πρώτα το κακάο και μετά τη ζάχαρη”. Ο βελγο-ελβετικός παραγωγός δηλώνει πως δεν πρόκειται για ένα νέο προϊόν, αλλά για κάτι μεγαλύτερο από αυτό – έναν εντελώς νέο τρόπο να δούμε την παραγωγή σοκολάτας.

Το κακάο είναι μία από τις πολυτιμότερες και πιο επικερδείς διαθέσιμες πρώτες ύλες και αποτελείται από 2.000 διαφορετικά συστατικά που ενισχύουν τη γεύση, τη μυρωδιά, ακόμη και την ανθρώπινη υγεία. Η Barry Callebaut επανασχεδίασε τη διαδικασία παρασκευής της σοκολάτας -γνωστή ως αρχή της καλλιέργειας και επεξεργασίας κακάο (CCC)- για να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες ιδιότητες κάθε κόκκου κακάο και να αποσπάσει τις αποχρώσεις της γεύσης. Με τις πρώτες προσπάθειες να τοποθετούνται στις αρχές του 2000, η Barry Callebaut απέκτησε νέες γνώσεις από ένα μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Jacobs της Βρέμης, στη Γερμανία. Οι προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης, σε συνδυασμό με νέες αισθητηριακές μεθόδους, επιτρέπουν τον εντοπισμό μοναδικών χαρακτηριστικών στους κόκκους κακάο.

Διαβάστε ακόμα: Ας μιλήσουμε για τη σοκολάτα

Τα στελέχη της Barry Callebaut ανακοίνωσαν πρόσφατα το λανσάρισμα του τελικού αποτελέσματος αυτών των ερευνών: τη σοκολάτα “δεύτερης γενιάς”. Αυτή η νέα προσέγγιση στη σοκολάτα, χρησιμοποιεί στοχευμένες και ακριβείς μεθόδους συγκομιδής, επεξεργασίας και καβουρδίσματος, προκειμένου να αναδείξει τις καλύτερες φυσικές γεύσεις και τα αρώματα του κακάο. Αυτό δεν είναι απλώς μια καινοτομία, αλλά μια πραγματική αλλαγή στον κόσμο της σοκολάτας.

Η Barry Callebaut, ως προμηθεύτρια κακάο και σοκολάτας, είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σοκολάτας στον κόσμο. Επεξεργάζεται σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους κόκκων κακάο τον χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. Η εταιρεία, που ανακάλυψε περισσότερες από 21.000 περιπτώσεις παιδικής εργασίας στην εφοδιαστική της αλυσίδα για αυτήν τη χρονιά, δεσμεύτηκε να την εξαλείψει από τη διαδικασία παραγωγής της μέχρι το 2025, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες και τη δουλειά που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Με τη “δεύτερη γενιά” σοκολάτας, η Barry Callebaut στοχεύει να επιταχύνει την προσπάθεια της βιομηχανίας να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και στην επιθυμία τους για πιο συνειδητή απόλαυση. Η εταιρεία σοκολατοποιίας παρουσιάζει τη σοκολάτα “δεύτερης γενιάς”, σχεδόν 140 χρόνια μετά την εμφάνιση της πρώτης γενιάς. Από τότε οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει, αλλά η σοκολάτα δεν έχει αλλάξει μαζί τους. Οι σύγχρονοι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συστατικά και τις συνθήκες παρασκευής των προϊόντων που αγοράζουν όπως και για το κατά πόσο η διατροφή τους επηρεάζει τον πλανήτη και την υγεία τους.

Έξι στους 10 καταναλωτές ηλικίας από 18 έως 44 ετών, οι γνωστοί ως Millennials και Gen Z-ers, αναζητούν από τις εταιρείες φυτικά προϊόντα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Barry Callebaut σε 3.200 καταναλωτές στην Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Παρουσιάζοντας τη “δεύτερη γενιά” σοκολάτας, η Barry Callebaut στοχεύει να εμπνεύσει και να υποστηρίξει τις εταιρίες και τους τεχνίτες παρασκευής να καθορίσουν την επόμενη γενιά σοκολατένιων δημιουργιών στη ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, τα επιδόρπια και το παγωτό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επιθυμία των καταναλωτών για τρόφιμα που τιμούν τις γεύσεις της φύσης, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η νέα εκδοχή της σοκολάτας φέρνει τις φυσικές ιδιότητες των κόκκων κακάο στο επίκεντρο. Κάθε σοκολάτα έχει 80% περισσότερο κακάο ενώ η ζάχαρη είναι μειωμένη κατά το ήμισυ. Το εντυπωσιακό είναι πως ο κατάλογος των συστατικών αυτής της νέας σοκολάτας είναι μικρός: μόνο κακάο και ζάχαρη, συν γάλα αν πρόκειται για σοκολάτα γάλακτος.

Η Barry Callebaut παράγει προς το παρόν σοκολάτα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο στο Εκουαδόρ, όπου διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές. Θα διατεθεί ως ένα ειδικό προϊόν με υψηλή τιμή, λόγω της προσαρμοσμένης επεξεργασίας που έχει υποστεί. Η σοκολάτα “δεύτερης γενιάς” θα είναι διαθέσιμη αρχικά μόνο σε ποικιλίες γάλακτος και μαύρης σοκολάτας, χωρίς να αποσυρθεί η παραδοσιακά παραγόμενη σοκολάτα, για την οποία είναι γνωστή η Barry Callebaut. Το εμβληματικό της προϊόν θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει η στροφή της Mars στο 100% βιώσιμο κακάο

Η σοκολατοποιΐα δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει άμεσα ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα στο σύνολό της. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων, η μετάβαση στην πλήρη απομάκρυνση από τα βενζινοκίνητα θα πάρει χρόνια. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κατασκευαστές που σχεδιάζουν να λανσάρουν συγκεκριμένα προϊόντα για να παρουσιάσουν τη σοκολάτα “δεύτερης γενιάς”, όπως συνέβη με τις προηγούμενες καινοτομίες της Barry Callebaut, τις σοκολάτες Ruby και WholeFruit, καθώς και του φρουτοποτού Elix. Η εταιρεία πάντως πιστεύει πως θα απορροφηθεί γρήγορα, από κατασκευαστές που ενδιαφέρονται να φέρουν μια πιο φυσική γεύση στους καταναλωτές τους.

Με την εισαγωγή της “δεύτερης γενιάς” σοκολάτας, η Barry Callebaut επιβεβαιώνει τον σκοπό της, που είναι να σκορπίσει “σοκολατένια ευτυχία” και να διασφαλίσει η σοκολάτα ότι θα συνεχίσει να είναι το αγαπημένο απολαυστικό σνακ στον κόσμο και για τις επόμενες γενιές.

https://www.youtube.com/watch?v=yM21fiv_2-k

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Barry Callebaut

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.