19 Απρ 2024
READING

Η νέα στρατηγική της AB InBev είναι το marketing χωρίς αποκλεισμούς

4 MIN READ

Η νέα στρατηγική της AB InBev είναι το marketing χωρίς αποκλεισμούς

Η νέα στρατηγική της AB InBev είναι το marketing χωρίς αποκλεισμούς

Η ποικιλομορφία και η ισότητα αποτελούσαν μέχρι πρότινος ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας για τις περισσότερες εταιρείες. Αισίως, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης των περισσότερων ανθρώπων και αυτό πυροδοτεί μια σημαντική κοινωνική αλλαγή. Κυρίως οι νέοι άνθρωποι, όπως οι Gen Z–ers και οι Millennials, είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης και ισότητας, και προωθούν την αποδοχή και την συμπερίληψη.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι και το μέλλον της κοινωνίας και, συνεπώς, είναι ικανοί να φέρουν πραγματική αλλαγή. Πράγματι, βλέπουμε τις εταιρείες, τις εκστρατείες marketing και γενικότερα όλους τους σημαντικούς παράγοντες να αγκαλιάζουν αυτά τα θέματα και να εναρμονίζονται με τα νέα “θέλω” και τις απαιτήσεις των ανθρώπων.

Από τον Ιούλιο του 2022, όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν αναλάβει δημόσια δέσμευση για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη. Έτσι, τώρα καθεμία από αυτές τις εταιρείες έχει πρωτοβουλίες DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) που περιγράφονται στους ιστότοπούς της. Σε αυτές ανήκουν εταιρείες όπως το Amazon, η Costco, η Target και η Walmart, τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alphabet, η Apple, η Dell, η IBM και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών AT&T και Verizon. Περιλαμβάνονται επίσης οργανισμοί όπως η GM, η Deere και η Home Depot, δίπλα σε μεγάλες τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, ασφαλιστικές εταιρείες, γίγαντες της υγειονομικής περίθαλψης και κατασκευαστές τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα: Η ένταξη και η ισότητα είναι επιτακτική ανάγκη για το marketing

Χωρίς αποκλεισμούς επέλεξε να είναι και η πορεία που πλέον ακολουθεί η πολυεθνική ποτοποιία και ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev. Προσπαθώντας να αυξήσει τη δέσμευση του καταναλωτικού κοινού, η επέκταση των διαφημίσεών της σε νέες καταναλωτικές ομάδες προβάλλοντας αυθεντικό περιεχόμενο αποδεικνύεται στον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ακόμα και για την βελγική εταιρεία που το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει δεκάδες beer brands, ανάμεσά τους τις Budweiser, Corona και Stella Artois.

Η AB InBev έχει εστιάσει ειδικότερα στις διαφημίσεις που προβάλλουν το γυναικείο αθλητισμό, όπως για παράδειγμα έπραξε με τη light μπίρα της Michelob Ultra που κυκλοφόρησε τρεις διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του Super Bowl, δίνοντας έμφαση στις αθλήτριες. Παράλληλα η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε ανάλογα χορηγικά προγράμματα. Η μπίρα της, Busch Light, που διατίθεται στην αμερικανική αγορά, ανακοίνωσε ότι χορηγεί κάθε γυναίκα οδηγό στους αμερικανικούς αγώνες ταχυτητας NASCAR ηλικίας 21 ετών και άνω, με 10 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα διαθέσει σε διάστημα τριών ετών. Εξάλλου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αθλήτριες αποδεικνύονται ότι είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη χορηγική επένδυση. Γιατί η δύναμή τους να κερδίζουν το κοινό είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ παράλληλα η μεγαλύτερη εμπλοκή τους στα social media, κάνει τις εταιρείες να θέλουν όλο και περισσότερες συνεργασίες μαζί τους.

Εξάλλου, το σύγχρονο και αποδοτικό marketing αφουγκράζεται την ανάγκη για ποικιλομορφία και συμπερίληψη και αφήνει τις παλιές πρακτικές το παρελθόν. Αυτό κατέδειξε η έρευνα από την Ipsos και την SeeHer, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξάλειψη της μεροληψίας φύλου στη διαφήμιση και τα μέσα ενημέρωσης, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση Advertising Week που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμα: Ο γυναικείος αθλητισμός βλέπει αύξηση των χορηγιών

Οι θετικές απεικονίσεις γυναικών στη διαφήμιση έχουν αποδειχθεί μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση. Σύμφωνα με την έρευνα των Ipsos και SeeHer, οι διαφημίσεις που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο Μέτρο Ισότητας των Φύλων (GEM) είχαν καλύτερη απόδοση από αυτές που δεν είχαν. Η υψηλή βαθμολογία GEM συσχετίστηκε με 24% υψηλότερη βραχυπρόθεσμη πρόθεση αγοράς, ενώ  αύξησε την πιθανότητα μιας ισχυρότερης, μακροπρόθεσμης σχέσης με το brand κατά 28%.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι γυναίκες πραγματοποιούν ή επηρεάζουν το 83% όλων των καταναλωτικών αγορών στις Η.Π.Α. και αντιπροσωπεύουν πάνω από 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες ετησίως. Παρόλα αυτά, μόνο το 12% των διαφημίσεων εστιατορίων, το 14% των διαφημίσεων ποτών, το 16% των διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών και το 15% των διαφημίσεων προϊόντων οικιακής φροντίδας ανταποκρίνονται στις βαθμολογίες GEM.

Το inclusive marketing είναι το μέλλον. Γιατί οι μεταβολές που λαμβάνουν πλέον χώρα στην κοινωνία, έχουν αντίκτυπο πιο γρήγορα από ποτέ στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές λαμβάνουν, ερμηνεύουν και αλληλεπιδρούν με τα μηνύματα των εταιριών, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις εμπειρίες που παράγονται. Η έλλειψη κάθε είδους αποκλεισμού -φυλετικού, εθνολογικού, οικονομικο-κοινωνικού- είναι πλέον απαίτηση του δυναμικού καταναλωτικού κοινού. Και η AB InBev το έχει αντιληφθεί.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: AB InBev

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.