19 Απρ 2024
READING

Βεργίνα: Το στοίχημα ενός Έλληνα της Αμερικής και η διαμάχη με τη Heineken

4 MIN READ

Βεργίνα: Το στοίχημα ενός Έλληνα της Αμερικής και η διαμάχη με τη Heineken

Βεργίνα: Το στοίχημα ενός Έλληνα της Αμερικής και η διαμάχη με τη Heineken

Σε πρόσφατη προσφυγή τους στην ολλανδική δικαιοσύνη, Carslberg και Βεργίνα εμφανίζονται να διεκδικούν από την Heineken, συνολικό ποσό ύψους 478 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη διεκδίκηση αποτελεί μέρος πολλών επεισοδίων που έχουν προηγηθεί και έχουν φέρει σε αντιπαράθεση τη Βεργίνα, την Carlsberg ή Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τον βασικότερο ανταγωνιστή τους, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συμφερόντων του ομίλου Heineken.

Ερχόμενοι τώρα στην περίπτωση της Βεργίνας, ο ιδρυτής της και εξ Αμερικής ορμώμενος, Δημήτρης Πολιτόπουλος, είχε αναφέρει σε κάποια από τις δηλώσεις του πως «γνωρίζαμε ότι το κοινό θα αντιμετωπίσει με διστακτικότητα την πρώτη μπίρα με ελληνικά γράμματα στην ετικέτα της και ήμαστε προετοιμασμένοι γι΄ αυτό. Δεν ήμαστε προετοιμασμένοι όμως για τον πόλεμο που δεχτήκαμε από τον ανταγωνισμό».

Το απόφθεγμα του Φρανκ Ζάπα και η πρώτη ελληνική ζυθοποιία

Ο Πολιτόπουλος, αμερικανοτραφής και κατά μία έννοια οικονομικός μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, όπου δημιούργησαν με τον αδερφό του εργοστάσιο χημικών βαριάς οργανικής σύνθεσης. Ο ίδιος, όντας μουσικόφιλος και θαυμαστής του Φρανκα Ζάπα, ένα από τα αποφθέγματα του οποίου ήταν ότι «μία χώρα δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρή, εάν δεν έχει τουλάχιστον μία δική της μπύρα και μία αεροπορική εταιρεία», επηρεάστηκε στην πράξη έντονα από εκείνον. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα καθόρισε με κάποιον τρόπο την ευρύτερη φιλοσοφία και σκέψη του επιχειρηματία, ο οποίος αποφάσισε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα, ιδρύοντας την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, γνωστή ευρύτερα ως «Βεργίνα». Μάλιστα, πριν ο Δημήτρης Πολιτόπουλος καταλήξει στην δημιουργία της δικής του εταιρείας, είχε συζητήσει αρκετές φορές με τον Κάρολο Φιξ και τον Γιάννη Κουρτάκη, το ενδεχόμενο επιχειρηματικής σύμπραξης. Σενάριο που ωστόσο δεν ευοδώθηκε καθότι το 1997 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου της Βεργίνας με επικεφαλής αποκλειστικά τον Δημήτρη Πολιτόπουλο.

Οι πρώτες προσφυγές

Η επιχείρηση που πλέον έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά της μπύρας στην Ελλάδα, έκανε την πρώτη της προσφυγή σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και συγκεκριμένα στην Κομισιόν, το 2003. Τότε ο Δ. Πολιτόπουλος κατήγγειλε τις πρακτικές του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά της μπύρας, ενώ το 2005 επενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού διατάσσοντας αυτεπάγγελτη έρευνα. Η μακροχρόνια εξέταση της υπόθεσης κατέληξε στην επιβολή προστίμου όψους 31,45 εκατομμυρίων ευρώ, με την ρυθμιστική αρχή να διαπιστώνει τότε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε προβεί σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, με πρακτικές που αντιβαίνουν τον ορθό ανταγωνισμό. Ακολούθησε η προσφυγή της Μύθος Ζυθοποιία –μετέπειτα Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική της Carlsberg– το 2006. Η συγκεκριμένη επιχείρηση κατέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε με τη σειρά της σε έφεση, με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, να επικυρώνει τελικά αναπροσαρμοσμένο πρόστιμο 26,7 εκατ. ευρώ, δικαιώνοντας τόσο τη Βεργίνα όσο και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Aυτή τη στιγμή εκκρεμεί για το θέμα η προσφυγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατά του προστίμου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώπιον του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η δεύτερη βασική δραστηριότητα της εμπορίας βύνης

Από πλευράς οικονομικών επιδόσεων το 2021 η Βεργίνα άγγιξε κύκλο εργασιών 22,72 εκατομμυρίων ευρώ με αύξηση κατά 7,25% σε σχέση με το 2020, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη πώληση μπύρας αλλά και βύνης κριθαριού, από το βυνοποιείο που διατηρεί η επιχείρηση και μέσω αυτού προμηθεύει τη συγκεκριμένη βασική πρώτη ύλη σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης μετά την παραγωγή μπύρας. Σε ό,τι αφορά το μεικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 7,05 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 1,65%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα κόστη παραγωγής των ετοίμων προϊόντων, ενώ το 2019 είχε ανέλθει σε 7,60 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή εκτός από την Ελλάδα η Βεργίνα στέλνει τη βύνη της και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ρουμανία. Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην παραγωγή του τσαγιού του βουνού, ποικιλίας σιδερίτης, το οποίο συσκευάζεται ως έτοιμο ρόφημα με την εμπορική ονομασία “tuvunu”. H εταιρεία σε αυτόν τον τομέα διατηρεί συνεργασίες με παραγωγούς της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος, οι οποίοι καλλιεργούν τη συγκεκριμένη ποικιλία τσαγιού.

Στον τομέα των επενδύσεων από το 2014 και ύστερα η Βεργίνα έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες επενδύσεις τόσο σε εγκαταστάσεις όσο και στον εξοπλισμό της. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κατασκευή και η επέκταση του βυνοποιείου, η δημιουργία του κέντρου υποδοχής επισκεπτών στο νέο κτίριο της Κομοτηνής, τα νέα γραφεία και το logistics hub στην Αττική, το νέο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, η επιχείρηση προέβη στην κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης από τις πολυσυσκευασίες της στο πλαίσιο του πολυετούς επενδυτικού της πλάνου για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο ελάχιστο δυνατό.

Κατά καιρούς έχει δεχτεί κρούσεις από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου αντίστοιχου βεληνεκούς με σκοπό την συνένωση των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο ο Δημήτρης Πολιτόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει τη Βεργίνα αυτόνομη, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια, μακριά από κελεύσματα ανταγωνιστών που εν μέρει βλέπουν μία σταθερή και αποδοτική επιχειρηματική οντότητα, όπως η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ή για τους πολλούς, Βεργίνα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.