22 Δεκ 2024
READING

Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

6 MIN READ

Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;

Όταν τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε η πώληση του Twitter στον Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δήλωσε ότι ήθελε να κάνει το Twitter καλύτερο από ποτέ. Bελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους ανθρώπους. 

Μετά από μήνες προσπάθειας να αναιρέσει τη συμφωνία που ο ίδιος ξεκίνησε, ο ιδρυτής της Tesla είναι πλέον o ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Μάλιστα φάνηκε να αναγνωρίζει την εξαγορά με ένα tweet, λέγοντας: “the bird is freed”.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

Η ιδιαίτερη σχέση του Elon Musk με το Twitter ήταν γνωστή πριν ακόμα παιχτεί το σίριαλ της εξαγοράς του. Με περισσότερους από 83 εκατομμύρια followers και ένα πολύ πλούσιο ιστορικό σε tweets -που συχνά έχουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές της Tesla ή την αξία των κρυπτονομισμάτων- ο Elon Musk θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση θαυμαστή που αποφασίζει να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι, γιατί απλά μπορεί. Όμως ο θαυμαστής αυτός πρόσφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το “παιχνίδι” του .

Ο Musk δεν έχασε χρόνο και προέβη σε σαρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας μάλιστα με “τρανταχτές” απολύσεις. Σύμφωνα με την Washington Post, προχώρησε σε απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Parag Agarwal, του οικονομικού διευθυντή Ned Segal, του γενικού συμβούλου Sean Edgett και της Vijaya Gadde, επικεφαλή της Νομικής Διεύθυνσης. Μάλιστα ο Segal έσπευσε να ενημερώσει το βιογραφικό του ως “πρώην οικονομικός διευθυντής και νυν θαυμαστής του Twitter”.

Ο κατάλογος ιδεών του επιχειρηματία για την πλατφόρμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του συντονισμού του περιεχομένου, τη χρέωση συνδρομητικών τελών και την επέκταση της δραστηριότητάς του ακόμη και πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ο Musk υλοποιήσει τις ιδέες του, έστω και εν μέρει, οι χρήστες του Twitter θα μπορούσαν να δουν μεγάλες και συγκεχυμένες αλλαγές στα χαρακτηριστικά και την κοινωνική δυναμική της πλατφόρμας.

Η πιο σταθερά εκφρασμένη φιλοδοξία του Musk για τη δική του εκδοχή του Twitter, είναι να λειτουργήσει ως μια “ψηφιακή πλατεία” που παρέχει ένα βήμα ελεύθερου λόγου, όπου κάθε άτομο είναι ευπρόσδεκτο. Αυτό μπορεί να ακούγεται αξιέπαινο σε πολλούς, αλλά ενώ το Twitter όπως και άλλες μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες, προσπαθεί επί του παρόντος να απομακρύνει την παρενόχληση και άλλο ανεπιθύμητο περιεχόμενο, ο Musk έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε “λογοκρισία που υπερβαίνει κατά πολύ το νόμο” και θέλει να διορθώσει την “έντονη αριστερή προκατάληψη” του Twitter.

Ο νέος ιδιοκτήτης έχει δηλώσει επίσης ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις πολιτικές του Twitter για την αξιολόγηση του περιεχομένου του, στην υπηρεσία μιας πιο μαξιμαλιστικής προσέγγισης της “ελευθερίας του λόγου”. Ο δισεκατομμυριούχος έχει ακόμα δηλώσει ότι διαφωνεί με την πρακτική του Twitter να αποκλείει μόνιμα όσους παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες του, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα να επανεμφανιστούν στην πλατφόρμα αρκετοί αποκλεισμένοι και προφανώς αμφιλεγόμενοι χρήστες.

Η κουβέντα γύρω από την ελευθερία του λόγου –όπως την εννοεί ο Musk, που ωστόσο δεν ανέχεται ιδιαίτερα να του εκφράζουν οι συνομιλητές του στην πλατφόρμα τις αντιρρήσεις τους– καταλήγει στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι υπάρχει η πιθανότητα το Twitter να αναδειχθεί σε μια ακόμα πιο άγρια τοξική αρένα, όπου θα κυκλοφορεί ανενόχλητη η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση στο όνομα αυτής της ελευθερίας. Αλλά μια τέτοια συνθήκη θα απογοήτευε και ενδεχομένως θα απέτρεπε τις μάρκες να διαφημιστούν εκεί, από φόβο μήπως συνυπάρξουν με περιεχόμενο που θα έβλαπτε την εικόνα τους.

Ήδη από τον Απρίλιο, οπότε και το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά του Musk, έχει παρατηρηθεί καταιγισμός νέων λογαριασμών ακραίας ιδεολογίας. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει το Twitter αφού οι αναρτήσεις ή οι λογαριασμοί τους αφαιρούνταν συστηματικά από τους συντονιστές, άρχισαν να επιστρέφουν στον ιστότοπο εν αναμονή του καθεστώτος Musk.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις άμεσες απολύσεις ορισμένων από τα κορυφαία στελέχη του, εγείρουν πλήθος νέων ερωτημάτων για το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και των πολλών τομέων της κοινωνίας που επηρεάζονται από αυτήν. Το Twitter του Musk θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις γυναίκες και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν κακοποίηση και στοχευμένη παρενόχληση στην πλατφόρμα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί παρακολουθούν με αγωνία για να δουν πόσο σύντομα ο Musk θα μπορούσε να αφήσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump των Η.Π.Α. να επιστρέψει στην πλατφόρμα, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα έκανε. Ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επερχόμενες ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, καθώς και στην προεκλογική εκστρατεία του 2024.

Με τη λήψη αυτών των μέτρων, ο Musk θα μπορούσε να ανατρέψει μόνος του το οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, να αναδιαμορφώσει τον δημόσιο διάλογο στο διαδίκτυο και να διαταράξει την εκκολαπτόμενη σφαίρα των συντηρητικών ιδιοτήτων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, που προέκυψαν σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στα παράπονα για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στο Twitter και σε άλλες υπηρεσίες.

Ο Musk σκοπεύει να κάνει μεγάλες αλλαγές και στο επιχειρηματικό μοντέλο του Twitter, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφήμιση. Τον Μάιο οι New York Times ανέφεραν ότι σε μια παρουσίαση προς τους επενδυτές, ο Elon Musk ισχυρίστηκε ότι θα μειώσει τη συμβολή των διαφημίσεων στα έσοδα της εταιρείας από το περίπου 90% που αποτελεί σήμερα σε λιγότερο από 50%. Μεγάλο μέρος της αλλαγής αυτής προβλεπόταν ότι θα προέλθει από ένα μεγάλο άλμα στα έσοδα από συνδρομές.

Όμως, ενώ αυτό μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πλατφόρμας, την ίδια στιγμή μπορεί να υπονομεύσει τον ρόλο του Twitter ως ψηφιακού δημόσιου φόρουμ, περιορίζοντας την πλήρη συμμετοχή σε όσους μπορούν να πληρώσουν. Η πρόταση του Musk ότι όλοι οι χρήστες του Twitter θα πρέπει να επαληθεύονται, έχει προκαλέσει παρόμοιες ανησυχίες, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να αποκαλύψουν με ασφάλεια την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα: Όλο και συχνότερα οι κυβερνήσεις ζητούν πληροφορίες χρηστών

Μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου του Musk φαίνεται να είναι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων του Twitter -που απαριθμεί περίπου 7.500 άτομα- κατά 75%, σύμφωνα με την Washington Post. Η ενδεχόμενη αυτή κίνηση έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και τη σύνταξη ανοιχτής επιστολής, που προειδοποιεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν απερίσκεπτη, αφού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των χρηστών και των πελατών στην πλατφόρμα και αποτελεί μια ξεκάθαρη πράξη εκφοβισμού των εργαζομένων.

Καθώς ο Musk παίρνει τη θέση του στην κεφαλή του Twitter, οι χρήστες -αυτοί δηλαδή που κάνουν την πλατφόρμα ένα βιώσιμο δημόσιο φόρουμ και, επομένως, μια δυνητικά βιώσιμη επιχείρηση- μιλούν για την τελευταία τους εβδομάδα στο Twitter. Αν οι απειλές τους είναι κάτι περισσότερο από αυθόρμητες αερολογίες, αυτή θα μπορούσε ίσως να είναι για την πλατφόρμα, η μεγαλύτερη αλλαγή απ’ όλες. Το απόλυτο χάος.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: CNBC

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.