Η Shein ως ένα από τα μεγαλύτερα fast fashion brands, φέρεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία e-commerce στον κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχει χαρακτηριστεί ως το “TikTok του ηλεκτρονικού εμπορίου”. Η ανάπτυξή της είναι ασταμάτητη και δεν κλονίζεται ούτε από τα σκάνδαλα που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εταιρεία γρήγορης ένδυσης Shein ιδρύθηκε το 2008 με έδρα το Nanjing και ήδη από τότε στοχεύει ξεκάθαρα στις νεαρές ηλικίες και ειδικότερα στα άτομα της γενιάς Ζ, προσελκύοντας διαρκώς νέους αγοραστές μέσω του Instagram και του TikTok. To μυστικό της επιτυχία της βρίσκεται στις εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικά, ένα φόρεμα της εταιρεία κοστίζει μόλις το μισό από ένα αντίστοιχο φόρεμα από τα Zara, ενώ ανανεώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς το εμπόρευμά της.
Έτσι, η Shein κατάφερε να κατακτήσει τους καταναλωτές όλων των ηλικιών και φύλων παγκοσμίως. Τo εντυπωσιακό είναι ότι αυτήν την ανάπτυξη την πέτυχε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα, ο κινεζικός κολοσσός δραστηριοποιείται διαδικτυακά σε περισσότερες από 150 χώρες και πετυχαίνει αποτίμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο χρηματοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι με την αποτίμηση αυτή αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος λιανοπωλητής fast fashion στον κόσμο, με την αξία του πλέον να ξεπερνάει τη συνδυασμένη αξία των H&M και Inditex – μητρικής του Zara, του Massimo Dutti, του Pull & Bear, της Bershka και του Oysho. Μάλιστα, το Bloomberg εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα έφτασαν τουλάχιστον τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τα έσοδά της ένα χρόνο πριν.
Διαβάστε ακόμα: To Shein αξίζει όσο το Zara και η H&M μαζί. Πώς τα κατάφερε;
Η τεράστια επιτυχία του Shein έχει βέβαια διπλό ενδιαφέρον. Από τη μία αναδεικνύει ένα business model μοναδικό στον κλάδο, την στιγμή που πολύ λίγες κινεζικές επιχειρήσεις τα κατάφεραν τόσο καλά στον τομέα του εμπορίου εκτός της ηπειρωτικής χώρας χωρίς να βασίζονται στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη, η επιτυχία της είναι αποκαλυπτική της δύναμης που εξακολουθεί να έχει το fast fashion και αντίστοιχα των αρνητικών του επιπτώσεων στον πλανήτη και στην κοινωνία.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επαινούν την ανάπτυξη της εταιρείας αλλά έχουν κατακλυσθεί από σκάνδαλα της. Ίσως το μεγαλύτερο είναι το ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της Guangzhou. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού καναλιού Channel 4, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο οι εργάτες ράβουν εκατοντάδες κομμάτια για την Shein κάθε ημέρα κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ πληρώνονται ελάχιστα. Συγκεκριμένα, εργάζονται έως και 18 ώρες την ημέρα, 7 φορές την εβδομάδα, έχοντας μόνο μία μέρα άδεια το μήνα, ενώ κερδίζουν περίπου 30 λεπτά του ευρώ ως μισθό για κάθε ρούχο που παράγεται. Μάλιστα, εάν οι εργαζόμενοι κάνουν ένα μόνο λάθος κατά τη διαδικασία κατασκευής, τους επιβάλλεται πρόστιμο στα δύο τρίτα του ημερομισθίου τους. Οι παραπάνω συνθήκες είναι παράνομες σύμφωνα με το κινεζικό δίκαιο.
Όμως, το ντοκιμαντέρ αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στον μητρικό όμιλο της Shein, Zoetop Business Company Ltd, επιβλήθηκε πρόστιμο 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή δεν χειρίστηκε σωστά μια παραβίαση δεδομένων το 2018. Αυτό επηρέασε τα προσωπικά στοιχεία περίπου 39 εκατομμυρίων πελατών που διαθέτουν λογαριασμούς Shein.
Παρόλα αυτά η εταιρεία δεν πτοείται και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικά, τον Ιούλιο προσέλαβε τον Jacobo Garcia Miña ως διευθυντή ανάπτυξης για να αναλάβει την επέκτασή της στην Ευρώπη. Με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της λιανικής μόδας στη Δύση, έχοντας εργαστεί για τα H&M και τη Burberry, ο Miña σίγουρα μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδια της Shein στην Ευρώπη. Παράλληλα, προσπαθεί να μειώσει τους χρόνους αποστολής της στις Η.Π.Α. σε περίπου 3-4 ημέρες ανοίγοντας ένα κέντρο διανομής στη νότια Καλιφόρνια το επόμενο έτος και ακόμη ένα στα βορειοανατολικά των Η.Π.Α, επεκτείνοντας το υπάρχον κέντρο στην Ιντιάνα.
Ενώ, λοιπόν, όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται στο φως, οι καταναλωτές που δηλώνουν πιο ευαισθητοποιημένοι, συνεχίζουν να αγοράζουν προϊόντα της Shein και άλλων εταιρειών ultra fast fashion. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την συμπεριφορά στον εθισμό που προκαλεί η γρήγορη μόδα. Συγκεκριμένα, ο Guardian παρουσιάζει σε πρόσφατο άρθρο του τις περιπτώσεις κάποιων νεαρών γυναικών που εθίστηκαν στις χαρές των φτηνών αγορών από το Shein. Όλες ανέφεραν ως βασικό παράγοντα, εξαιτίας του οποίου επέστρεφαν ξανά και ξανά στην πλατφόρμα του κινέζικου κολοσσού, τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Παράλληλα, περιέγραφαν ότι, μπαίνοντας στο ίντερνετ, ουσιαστικά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Διαφημίσεις σε όλα τα μέσα τις βομβάρδιζαν ξανά και ξανά, τροφοδοτούμενες από τα cookies της περιήγησης και των αναζητήσεών τους, που μπορεί να ξεκινούσαν από ένα ρούχο, και έπειτα να τροφοδοτούνταν επαναλαμβανόμενα από τις επισκέψεις τους στο ίδιο το Shein.
Αντίστοιχη έκθεση της UBS με τίτλο “Μια βιομηχανία 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κίνδυνο; Τι θα συμβεί αν οι καταναλωτές σταματήσουν να αγοράζουν ρούχα μιας χρήσης;” αναφέρει ότι η βιομηχανία της μόδας -που υπολογίζεται παγκοσμίως στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως- συνεισφέρει περίπου στο 3% του παγκόσμιου Α.Ε.Π.
Αυτό είναι αναμενόμενο εάν σκεφτούμε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή και η ζήτηση ρούχων έχει διπλασιαστεί ενώ ο χρόνος που τα φοράμε πραγματικά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%. Η γρήγορη μόδα αντικαθίσταται από την ultrafast εκδοχή της, παράγοντας τρομερούς όγκους νέων ρούχων στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι από την αρχή της χρονιάς, οι γίγαντες της γρήγορης μόδας H&M και Zara έχουν λανσάρει περίπου 11.000 νέα στυλ μαζί, την ίδια στιγμή που το ultra fast fashion brand Shein κυκλοφόρησε 314.877 στυλ.
Διαβάστε ακόμα: Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z
Αυτή η παγκόσμια δαπάνη δίνει πολλή δύναμη στα χέρια των brands μόδας. Και αυτό αφορά όλα τα μέρη των αλυσίδων εφοδιασμού, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Υπό το πρόσχημα της κερδοφορίας, η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα ως προς την κοινωνική πλευρά όσον αφορά τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, δεν αποτελεί έκπληξη για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Μάλιστα, οι ερευνητές της έκθεσης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι καταναλωτές διαθέτουν “μνήμη χρυσόψαρου” όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν τη μακροπρόθεσμη αγοραστική τους συμπεριφορά. Για παράδειγμα, σημαντικοί παράγοντες ESG -όπως η κατάρρευση του κτιρίου του εργοστασίου ενδυμάτων Rana Plaza, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.100 άνθρωποι- ή μια γενικευμένη “ανησυχία” για το περιβάλλον δεν έχουν επηρεάσει ευρέως τα πρότυπα αγορών μέχρι στιγμής.
Βέβαια και η ίδια η Shein αρνήθηκε όσα έδειξε το ντοκιμαντέρ του Channel 4 και προσπαθεί να κάνει μία “πράσινη” στροφή. Κυρίως για να διαχειριστεί το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν λόγω της υπερπαραγωγής ενδυμάτων και αξεσουάρ, τους τεράστιους όγκους κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητές της κατά 42% έως το 2030, την αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας για το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες της έως το 2030, καθώς και για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της κατά 25% έως το 2030.
Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε το Shein Exchange, μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα μεταπώλησης προϊόντων της εταιρείας. Για τη δημιουργία της υπηρεσίας Exchange, η Shein συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας μεταπώλησης Treet. Η εταιρεία ενώνεται με πολλούς άλλους λιανοπωλητές στην αξιοποίηση μιας ισχυρής τάσης, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όπως οι ιδιοκτήτες του ηλεκρονικού καταστήματος μεταχειρισμένων ρούχων ThredUp, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.
Η ειρωνεία είναι ότι η εταιρεία λανσάρει μια τέτοια πλατφόρμα όχι τόσο για να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ παρά με θράσος να προσφέρει στους καταναλωτές μια πλατφόρμα για μεταχειρισμένα ενδύματα που αγοράστηκαν αρχικά για ελάχιστα χρήματα.
Με πληροφορίες από Jing Daily | The Industry.Fashion | Retail Daily
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.