20 Απρ 2024
READING

Ο “πόλεμος” Netflix-HBO οδήγησε στην νέα εποχή της τηλεόρασης

6 MIN READ

Ο “πόλεμος” Netflix-HBO οδήγησε στην νέα εποχή της τηλεόρασης

Ο “πόλεμος” Netflix-HBO οδήγησε στην νέα εποχή της τηλεόρασης

Η εποχή του streaming-TV αντιπροσωπεύεται από μία καθοριστική αντιπαλότητα, αυτή μεταξύ του HBO και του Netflix. Το HBO αποτελείται από ένα σύνολο πολλών καλωδιακών καναλιών των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανήκει στον όμιλο εταιριών της WarnerMedia.

Το HBO -όπως υπονοούσε και η πλήρης ονομασία του, Home Box Office- αρχικά έδινε έμφαση στις χωρίς διαφημίσεις ταινίες και από την αρχή οι συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης πλήρωναν επιπλέον για το κανάλι. Το 1975 έγινε το πρώτο αμερικανικό δίκτυο που μετέδωσε το πρόγραμμά του μέσω δορυφόρου και έτσι έγινε το πρώτο εθνικό καλωδιακό κανάλι.

Διαβάστε ακόμα: Οι marketers προβληματίζονται για τις διαφημίσεις στο Netflix

Το πρόγραμμα του HBO περιλαμβάνει κυρίως κινηματογραφικές ταινίες και πρωτότυπες σειρές, ντοκιμαντέρ, αγώνες πυγμαχίας, περιστασιακά stand-up comedy και αφιερώματα συναυλιών. Το HBO θεωρείται το καλύτερο συνδρομητικό κανάλι όλων των εποχών. Από κωμωδίες μέχρι δράματα, οι πρωτότυπες σειρές του HBO έχουν κερδίσει επαίνους και έχουν καθηλώσει τόσο τους θεατές όσο και τους κριτικούς.

Ας αφήσουμε για λίγο το HBO για να δούμε το Netflix. Η αμερικανική πλατφόρμα streaming άλλαξε τη βιομηχανία του θεάματος για πάντα. Από τον Αύγουστο του 1994, όταν ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρεία που παρείχε DVD-by-mail από το Los Gatos της California, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τον Απρίλιο του 1998 η ιστοσελίδα του Netflix βγήκε στον αέρα, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το κοινό “καταναλώνει” το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προϊόν.

Από τότε το Netflix έχει επεκταθεί και στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στα μεγαλύτερα βραβεία του Hollywood, κερδίζοντας δύο από τα τρία κορυφαία Emmy και λαμβάνοντας 27 υποψηφιότητες για Oscar. Το Netflix έγινε ο κολοσσός του θεάματος σε όλο το κόσμο. Σύμφωνα με την Statista, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το Netflix είχε περισσότερους από 195 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Για πολλά χρόνια η δημοφιλής πλατφόρμα δεν είχε ανταγωνισμό. Αλλά αυτή η τεράστια επιτυχία, όπως ήταν λογικό, παρακίνησε και άλλα μεγαθήρια του θεάματος να μπουν στο παιχνίδι του streaming. Ένα από αυτά τα μεγαθήρια ήταν και το HBO. Κατά τη διάρκεια των ημερών των DVD, η σχέση των δύο εταιρειών ήταν μια ήρεμη συνεργασία. Αλλά η στροφή στο streaming οδήγησε σε μια άγρια αντιπαλότητα.

Στα επόμενα χρόνια, το Netflix θα προσπαθούσε να κατακτήσει τον πρωτότυπο προγραμματισμό του HBO πιο γρήγορα από ό,τι το HBO θα μπορούσε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Netflix στα δεδομένα και την τεχνολογία.

Το 2010 το Netflix αναζητούσε περισσότερες τηλεοπτικές σειρές που θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν για την υπηρεσία streaming της εταιρείας. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για σειρές με premium περιεχόμενο και δεν υπήρχε μεγαλύτερος παίκτης από το HBO. Οι συνδρομητές του Netflix συχνά ζητούσαν τα DVD για μια σεζόν μιας σειράς του HBO – όπως The Sopranos ή The Wire – τα έβλεπαν πολύ γρήγορα και στη συνέχεια ζητούσαν περισσότερα, τελειώνοντας κάθε επεισόδιο της σειράς γρηγορότερα από ποτέ. Το storytelling μέσω σειρών φαινόταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Netflix.

Για χρόνια, το HBO πουλούσε πολλά DVD με τις διάσημες σειρές του στο Netflix, το οποίο θεωρούσε πολύτιμο πελάτη. Όποτε όμως τα στελέχη του Netflix έθεταν το θέμα της αδειοδότησης προγραμμάτων για την υπηρεσία streaming, το HBO τους απέρριπτε. Τα στελέχη του Netflix δεν αποθαρρύνθηκαν εύκολα και συνέχισαν να προσπαθούν. Αλλά έρχονταν αντιμέτωποι με την απόρριψη – ξανά και ξανά.

Τον Φεβρουάριο του 2011 μια ιδέα για μια δραματική σειρά με βάση την DC έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Media Rights Capital, ένα ανεξάρτητο στούντιο παραγωγής, μαζί με τον Ντέιβιντ Φίντσερ, έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ (Fight Club, The Social Network), και τον ηθοποιό Κέβιν Σπέισι πρότειναν ένα πολιτικό θρίλερ που βασιζόταν στη διασκευή μιας σειράς του BBC με τίτλο House of Cards.

Το HBO είχε αποφασίσει να πάρει τη σειρά και να προσφερθεί να την αγοράσει σε πιλοτικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα γύριζαν ένα αρχικό επεισόδιο το οποίο το HBO θα αξιολογούσε για να αποφασίσει αν θα προχωρούσε σε ολόκληρη σεζόν. Αλλά πριν συμβεί αυτό, το Netflix έκανε κίνηση ματ και αγόρασε το House of Cards.

Τον Ιανουάριο του 2012, το Netflix παρουσίασε την πρώτη του πρωτότυπη σειρά, μια σειρά από τη Νορβηγία με το όνομα Lilyhammer. Το σενάριο είχε να κάνει με έναν μαφιόζο που μετακομίζει στη Σκανδιναβία αφού μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, είχε έναν πρωταγωνιστή που θα ήταν άμεσα αναγνωρίσιμος στους θεατές του HBO: Steven Van Zandt. Ο χαρακτήρας του στο Lilyhammer μοιάζει εντυπωσιακά με τον Silvio Dante, τον καλοντυμένο, συνοφρυωμένο μαφιόζο που έπαιζε στο The Sopranos.

Ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές του 2013, το Netflix έκανε τη μεγάλη του κίνηση. Αντί να μοιράσει την πρώτη σεζόν του House of Cards σε εβδομαδιαία επεισόδια – όπως έκανε το HBO κάθε Κυριακή βράδυ – ανέβασε και τα 13 επεισόδια της πρώτης σεζόν ταυτόχρονα. Το Netflix εξήγησε ότι αυτό ήταν καλύτερο για το είδος της μαραθώνιας παρακολούθησης που, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, οι τηλεοπτικοί καταναλωτές προτιμούσαν όλο και περισσότερο. Πράγματι το κοινό του streamer ενθουσιάστηκε.

Το Netflix τα είχε υπολογίσει όλα σωστά και το 2013 έγινε η πρώτη υπηρεσία streaming που κέρδισε βραβείο Primetime Emmy, με το House of Cards να κερδίζει τρεις διακρίσεις. Η σειρά θα προβαλλόταν για έξι σεζόν, αποτελώντας μια καθοριστική σειρά για το Netflix, απόδειξη ότι μπορούσε να κυριαρχήσει στο “it’s not TV” παιχνίδι που έπαιζε το HBO.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, στελέχη του Netflix και του HBO συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Microsoft στο κέντρο του Λος Άντζελες για την 74η απονομή των βραβείων Emmy. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που άρπαξε το House of Cards από τα χέρια του HBO, ο προϋπολογισμός του πρωτότυπου προγράμματος του Netflix έχει εκτοξευθεί στα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ξεπερνώντας κατά πολύ τη γενναιοδωρία του HBO.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της ίντριγκας γύρω από την ετήσια απονομή των βραβείων έχει συγκεντρωθεί γύρω από ένα και μόνο, επαναλαμβανόμενο ερώτημα: Ποιος θα κατακτήσει περισσότερα τρόπαια, το HBO ή το Netflix;

Φέτος ήταν το HBO που θριάμβευσε. Συνολικά, το HBO και η υπηρεσία streaming HBO Max συγκέντρωσαν τα περισσότερα Emmy, 38, από κάθε άλλο κανάλι, ξεπερνώντας το Netflix με 26. Μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων, το HBO κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς για το Succession, τη μαγευτική σειρά για την οικογένεια Roy, ιδιοκτήτες μιας δυσλειτουργικής δυναστείας μέσων ενημέρωσης υπό την αυξανόμενη πίεση των τεχνολογικών κολοσσών.

Διαβάστε ακόμα: Το Netflix απέκτησε 2,4 εκατομμύρια νέους συνδρομητές σε 3 μήνες

Η ήττα του Netflix ακολουθεί μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον streamer. Η ανάπτυξη της πλατφόρμας έχει επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συνδρομητές του για πρώτη φορά από το 2011. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 το Netflix έχασε περίπου 200.000 μέλη, ενώ στις προβλέψεις τις εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο είχε εκτιμηθεί ότι θα ακολουθούσαν περίπου 2 εκατομμύρια συνδρομητές. Ως επακόλουθο, οι μετοχές του Netflix έκαναν βουτιά 35%, εξαφανίζοντας περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Οι μετοχές του συνέχισαν να πέφτουν, ανακάμπτοντας ελαφρώς αφού το Netflix ανακοίνωσε ότι τελικά έχασε μόνο 1 εκατομμύριο πελάτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τελικά ο κολοσσός του θεάματος πρόσθεσε 2,41 εκατομμύρια συνδρομητές το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 223 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της εκτινάχθηκαν πάνω από 14% και μπορεί να ατενίσει το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Με πληροφορίες από bloomberg

Photos: αρχείο The Total Business

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.