23 Απρ 2024
READING

Η Ford και η Volkswagen σβήνουν τις μηχανές των robocars τους

3 MIN READ

Η Ford και η Volkswagen σβήνουν τις μηχανές των robocars τους

Η Ford και η Volkswagen σβήνουν τις μηχανές των robocars τους

Όταν η Ford και η Volkswagen ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Ιούλιο του 2019 για να μοιραστούν τον έλεγχο της νεοφυούς εταιρείας αυτοκινούμενων οχημάτων Argo AI, ταρακούνησαν την παγκόσμια αγορά. Τρία χρόνια μετά, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες τερματίζουν αυτήν την κοινή τους προσπάθεια.

Η Argo AI ήταν μια εταιρεία τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης με έδρα το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Η εταιρεία ανέπτυσσε robotaxis, αυτοκινούμενα οχήματα που μπορούν να λειτουργούν σε μια υπηρεσία ride-hail που δεν απαιτεί ανθρώπους στη θέση του οδηγού. Και ενώ στο ride-hailing οι επιβάτες προσλαμβάνουν έναν προσωπικό οδηγό για να τους μεταφέρει σε έναν προορισμό, τα οχήματα της Argo AI δεν χρειάζονταν καν οδηγό. Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης αυτοκινούμενα οχήματα διανομής και είχε εργαστεί σε σχετικά προγράμματα σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Διαβάστε ακόμα: Η Toyota ξανασκέφτεται την ηλεκτροκίνηση λόγω της Tesla

Η Ford κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγάλης κλίμακας κερδοφόρα εμπορική αξιοποίηση των αυτοκινούμενων αυτοκινήτων (robocars)ήταν πιο μακρινή από ό,τι αναμενόταν. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα επικεντρωθεί αντ’ αυτού σε απλούστερες τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού που έχουν αποδειχθεί ευκολότερο να αναπτυχθούν και να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ορισμένοι υπάλληλοι της Argo AI θα ενταχθούν στη Ford για το συγκεκριμένο project. Η Ford προσφέρει ήδη μια τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού, που ονομάζεται “BlueCruise” και η οποία παρουσιάζεται ως ανταγωνιστής του λογισμικού Autopilot της Tesla.

Ο έτερος βασικός υποστηρικτής της Argo ΑΙ, VW, περιέγραψε παρόμοια σχέδια σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ο στόχος της γερμανικής βιομηχανίας αυτοκινήτων είναι να προσφέρει στους πελάτες της τις πιο ισχυρές λειτουργίες το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσει την ανάπτυξή της με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Αν και μικρότερος παίκτης, η αμερικανική εταιρεία ride-hailing Lyft συμμετέχει στην Argo με μερίδιο 2,5%. Μάλιστα νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε τα σχέδιά της να δρομολογήσει τουλάχιστον 1.000 αυτοκινούμενα οχήματα στο δίκτυο μετακίνησής της σε διάφορες πόλεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το Μαϊάμι και το Όστιν. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επισήμανε ότι η Argo υπήρξε ένας εξαιρετικός συνεργάτης και ότι η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τη στρατηγική αυτόνομων οχημάτων που έχει αναπτύξει. Η Lyft έχει επίσης συνεργασίες με τις εταιρείες AV Motional και Waymo.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Tesla τριπλασίασε τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της παγκοσμίως

Από την πλευρά της η Argo AI επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι θα κλείσει. Πολλοί από τους εργαζόμενους θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στην τεχνολογία αυτοματοποιημένης οδήγησης είτε με τη Ford είτε με τη Volkswagen, ενώ η απασχόληση για άλλους δυστυχώς θα τερματιστεί.

Παρά το γεγονός ότι η Ford ανέμενε ότι θα ήταν σε θέση να φέρει την τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων σε ευρεία κλίμακα στην αγορά μέχρι το 2021, η απόφαση των δύο μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών φαίνεται ότι τροφοδοτήθηκε από την αδυναμία της Argo AI να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Οι εταιρείες διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων είναι απίστευτα δαπανηρή. Η Ford μάλιστα ανέφερε ότι κατέγραψε απομείωση της επένδυσης στην Argo AI ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και η Waymo της Alphabet, γνωστή και ως “Google self-driving car project”, που αποτελεί τον ηγέτης του κλάδου, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από τα μεγάλα κέρδη της αδελφής εταιρείας, Google, έχει λάβει εξωτερική χρηματοδότηση για να μειώσει το μεγάλο κόστος.

Με πληροφορίες από CNN Business

Photo: Argo AI | Lyft

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.