Το Amazon πουλάει και διαφημίσεις

Το Amazon παρουσίασε νέες λύσεις που βοηθούν τους διαφημιζόμενους όλων των μεγεθών να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του βίντεο και του streaming για να μοιραστούν πιο αποτελεσματικά τις ιστορίες των προϊόντων και των εμπορικών τους σημάτων με τους πελάτες τους.

Η αμερικανική εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του μεριδίου της στην αγορά των διαφημίσεων. Με κύρια δραστηριότητά του το ηλεκτρονικό εμπόριο, το Amazon δεν θα μπορούσε παρά να χτίσει ένα γιγάντιο τμήμα διαδικτυακών διαφημίσεων μέσω του οποίου οι εταιρείες πληρώνουν μεγάλες προμήθειες για να προωθούν τα προϊόντα τους στον ιστότοπό του. Ο λόγος, φυσικά, για το Amazon Ads, έναν από τους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους κλάδους της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η on-box διαφήμιση του Amazon είναι 4 φορές πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές διαφημίσεις

Οι τάσεις του marketing αλλάζουν συνεχώς ακολουθώντας τις απροσδόκητες ψηφιακές εξελίξεις. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο της διαφήμισης, ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέτει η πρόοδος της τεχνολογίας. O αμερικανικός κολοσσός απλοποιεί την εμπειρία για τους διαφημιζόμενους πελάτες του προσφέροντάς τους ένα ολοκληρωμένο σύνολο λύσεων. Κυρίως όμως δίνει τη δυνατότητα στους marketers να επωφεληθούν από τη διαφήμιση βίντεο προσθέτοντας τη μορφή αυτή στο πρόγραμμα Sponsored Display αυτοεξυπηρέτησης.

Η προσθήκη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους όλων των μεγεθών, μα πρωτίστως στις μικρές και αναδυόμενες επιχειρήσεις, να δημιουργούν εύκολα καμπάνιες βίντεο για να προβάλλουν τα προϊόντα και τις ιστορίες τους σε εκατομμύρια πελάτες, τόσο στο ίδιο το Amazon όσο και σε άλλα σημεία στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν μια σειρά από διαφημίσεις βίντεο, όπως tutorials, demo και unboxing και να μετρούν την απόδοση της καμπάνιας τους με τις τυπικές μετρήσεις Sponsored Display.

Το Amazon Ads ανακοίνωσε επίσης ένα διευρυμένο ελεύθερης πρόσβασης πρόγραμμα beta για το Video Builder, το οποίο διευκολύνει τις εταιρείες να δημιουργούν βίντεο για τις καμπάνιες Sponsored Brands και Sponsored Display μέσω έτοιμων προς χρήση παραμετροποιήσιμων προτύπων. Χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες εικόνες προϊόντων και lifestyle πλαίσια, οι διαφημιζόμενοι μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν δημιουργικά βίντεο σε λιγότερο από 10 λεπτά, χωρίς πρόσθετο κόστος. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη χρήση των εκστρατειών βίντεο και να πειραματιστούν με δημιουργικές παραλλαγές, για να μεγιστοποιήσουν τη δέσμευση του κοινού τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Wyzowl, που ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο κινουμένων σχεδίων, το 73% των καταναλωτών δείχνει σαφή προτίμηση στις διαφημίσεις βίντεο προκειμένου να ενημερωθεί για προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ το 88% τονίζει ότι οι διαφημίσεις βίντεο τούς έχουν πείσει να προβούν σε αγορά. Τα ποσοστά αυτά αποκτούν άλλη σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις Η.Π.Α. υπάρχουν περισσότεροι από 225 εκατομμύρια τηλεθεατές streaming TV, όπως καταδεικνύουν και στοιχεία της εταιρείας ερευνών eMarketer. Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες για ψηφιακή διαφήμιση βίντεο αναμένεται να αγγίξουν τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον αμερικανικό διαφημιστικό οργανισμό Interactive Advertising Bureau.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon σκαρφάλωσε στην κορυφή των sites με τις πιο αξιόπιστες διαφημίσεις

Εκτός από το βίντεο, όμως, το Amazon δήλωσε ότι θα εμβαθύνει τις δυνατότητες Sponsored Display και με άλλους τρόπους. Σύντομα, επιλεγμένοι διαφημιζόμενοι στην αμερικανική αγορά θα μπορούν να προσθέτουν πίστωση αγορών στις διαφημίσεις τους μέσω της προσφοράς Rewarded Sponsored Display. Η μορφή αυτή σκοπό έχει να ανταμείβει τους καταναλωτές που κάνουν κλικ στο διαφημιστικό βίντεο και πραγματοποιούν μια αγορά χάρη σε αυτό. Εξάλλου έρευνα του 2021 από το Amazon Ads διαπίστωσε ότι το 92% των ερωτηθέντων ήταν πιο πιθανό να αναλάβουν δράση εάν τους προσφερόταν πίστωση αγορών. Επιπλέον, η εταιρεία ανοίγει τη χορηγούμενη προβολή για κατηγορίες που δεν πωλούν απευθείας στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ο μεγαλύτερος retailer των Η.Π.Α. επενδύει όλο και περισσότερο στις διαφημιστικές του υπηρεσίες, καθώς οι marketers κατευθύνουν μεγαλύτερο μέρος του budget τους στα retail media. Οι διαφημιστικές πωλήσεις του Amazon αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση στα στα 8,76 δισεκατομμύρια δολάρια το β’ τρίμηνο του 2022, εμφανίζοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε τους ψηφιακούς ανταγωνιστές εν μέσω οικονομικής ύφεσης. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Amazon