Ο Evan Spiegel, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Snap, ιδιοκτήτριας της εφαρμογής Snapchat, δεν είναι λάτρης του metaverse και της εικονικής πραγματικότητάς του. Και έσπευσε ξανά, στο τεχνολογικό συνέδριο που διοργάνωσε η Wall Street Journal, να τονίσει την καθηλωτική εμπειρία που προσφέρει η επαυξημένη πραγματικότητα στους χρήστες-καταναλωτές και τους πελάτες της πλατφόρμας.
Τα καινοτόμα trends στο λιανεμπόριο, που συνδέονται άμεσα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και με τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι έχουν έρθει για να μείνουν. Η AR (Αugmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα) είναι μια τεχνολογία που, σε πραγματικό χρόνο, τοποθετεί εικονικής μορφής αντικείμενα στο φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας τους χρήστες να οραματιστούν πώς τα αντικείμενα αυτά θα φαίνονταν στην πραγματικότητα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βασίστηκαν στις διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα οι retailers να αξιοποιούν εργαλεία τεχνολογικού χαρακτήρα AR με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της ψηφιακής και της φυσικής αγοράς. Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, το 92% των καταναλωτών της Gen Z θέλουν να χρησιμοποιούν για τις ηλεκτρονικές αγορές τους εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας, με τα οποία εξάλλου είναι εξοικειωμένοι.
Η AR βοηθά τους απλούς χρήστες να παρουσιάσουν πιο ολοκληρωμένα και εντυπωσιακά τις ιστορίες τους, καθώς τους προσφέρει απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες. Εκεί που κάποτε τα τεχνολογικά εμπόδια και το κόστος κρατούσαν αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες για λίγους, τώρα βρίσκονται στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων, χάρη στην αμεσότητα των social media και, καθώς η χρήση των μέσων αυτών διευρύνεται, αυξάνεται και η χρήση της AR. Πλέον, η επαυξημένη πραγματικότητα έχει γίνει μέρος της ανατροπής του παραδοσιακού μοντέλου επικοινωνίας και επιρροής, αποτελώντας παράλληλα έναν εξελισσόμενο τομέα ανάπτυξης για τον κλάδο του marketing, ο οποίος αναβαθμίζεται ραγδαία τεχνολογικά.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι σημαντική για τις εταιρείες
Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί εντύπωση ότι η παγκόσμια αγορά AR αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40% τα επόμενα έξι έως οκτώ χρόνια. Οι μάρκες ανταγωνίζονται για να κάνουν τους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους να ξεχωρίζουν, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να αξιοποιήσουν και την AR, χρησιμοποιώντας τα social media, καθώς οι καταναλωτές παγκοσμίως περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας τους συνδεδεμένοι.
Το Snapchat αποτελεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι κατεξοχήν συνδεδεμένο με την AR, αφού έχει επενδύσει σε λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας για τα brands, για να βοηθήσει τους καταναλωτές να απεικονίσουν τα προϊόντα που τους αρέσουν πριν τα αγοράσουν, προσφέροντας μεγαλύτερη σύνδεση με τις μάρκες μέσω του ηλεκτρονικού αυτού καναλιού. Το κοινωνικό δίκτυο έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Gucci και η American Eagle για τη δημιουργία εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας στην εφαρμογή του, οι οποίες αναδεικνύουν τα προϊόντα τους. Έτσι, η αγοραστική εμπειρία γίνεται πιο διαδραστική, καθηλωτική και ενημερωτική, σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη, από την ενίσχυση του brand awareness έως τη βαθύτερη εμπλοκή και την αύξηση της μετατροπής μιας επιθυμίας σε πραγματική αγορά.
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει δοκιμές σε νέους φακούς αγορών με τη χρήση καταλόγου σε συνεργασία με το κατάστημα λιανικής Ulta Beauty και το brand μακιγιάζ MAC Cosmetics, συνδυάζοντας την κλίμακα και την αποτελεσματικότητα των εμπορικών καταλόγων με την εξατομίκευση και την απόδοση της AR. Τώρα, οι μάρκες μπορούν να συνδέσουν τους καταλόγους προϊόντων τους με τις εμπειρίες των φακών AR στο Snapchat. Οι δοκιμές αυτές φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα, με την Ulta να πετυχαίνει πωλήσεις ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερες από 30 εκατομμύρια δοκιμές προϊόντων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, ενώ ο φακός αγορών της MAC δοκιμάστηκε 1,3 εκατομμύρια φορές. Παρουσίασε 17 φορές αύξηση στις αγορές μεταξύ των γυναικών, αύξηση εννέα φορές στην πρόθεση αγοράς και 2,4 φορές στην αναγνωρισιμότητα της μάρκας.
Τα νέα χαρακτηριστικά αγορών του Snapchat συνδυάζουν ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, δηλαδή τους φακούς AR, με τη δυνατότητα των εμπορικών σημάτων να πωλούν προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη Snap, οι χρήστες του Snapchat ασχολούνται με τα χαρακτηριστικά AR της εφαρμογής περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια φορές την ημέρα, ενώ το 93% από αυτούς ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για αγορές. Επιπλέον, η βάση των χρηστών του διευρύνθηκε κατά 23% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 306 εκατομμύρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εφαρμογή έχει αντοχή μακροπρόθεσμα.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η AR προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στους πελάτες
Εκτός αυτού, η Snap με την WPP, την βρετανική πολυεθνική εταιρεία επικοινωνίας, διαφήμισης ανακοίνωσαν μια παγκόσμια συνεργασία με επίκεντρο την ανάπτυξη προϊόντων επαυξημένης πραγματικότητας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ειδικότερα, μέσω του AR Lab, οι πελάτες της WPP μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα νέα Snapchat προϊόντα, που προσφέρουν νέες δυνατότητες, όπως είναι το εργαλείο Snapchat Trends, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται πρόσβαση σε έναν προσαρμοσμένο οδηγό στρατηγικής, ο οποίος παρέχει βέλτιστες πρακτικές τεχνολογικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, τόσο η WPP όσο και το Snap, θέτουν σε εφαρμογή ένα scorecard με σκοπό να βοηθήσουν τους εμπόρους να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα των AR προσπαθειών τους, προσαρμόζοντας τις τακτικές τους σε πραγματικό χρόνο.
Και ενώ η Meta του Mark Zuckerberg έχει επενδύσει κυρίως στην εικονική πραγματικότητα, η Snap του Spiegel επιμένει στο AR, λανσάροντας μάλιστα πέρυσι τα Spectacles, τα πρώτα γυαλιά AR της εταιρείας. Είναι ένα ζευγάρι κομψά γυαλιά που λειτουργεί και ως hands-free συσκευή εγγραφής βίντεο. Τα γυαλιά συνδέονται με το τηλέφωνο μέσω bluetooth και μπορούν να εισαχθούν βίντεο απευθείας στις “αναμνήσεις” του χρήστη στο Snapchat, τις οποίες μπορεί να στείλει στους φίλους του ή να δημοσιεύσει στην ιστορία του.
Δεν είναι μόνο ο CEO της Snap που έχει αυτή την άποψη για την AR. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, φαίνεται να μοιράζεται παρόμοιες απόψεις για το μετασύμπαν, αφού δεν είναι σίγουρος ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να περιγράψει τι είναι το metaverse. Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να είναι αναμφίβολα μια καθηλωτική εμπειρία, ωστόσο ποιος μπορεί να ζήσει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο;
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Snap
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.