Τι θα κάνει η Microsoft για τη μειωμένη ζήτηση για PC;

Η φθίνουσα αγορά υπολογιστών, οι μακροοικονομικοί αντίθετοι “άνεμοι” και το ισχυρό αμερικανικό δολάριο επιβραδύνουν τους αριθμούς αύξησης των εσόδων της Microsoft, για δεύτερη φορά μέσα στο 2022. Παρόλα αυτά ο τεχνολογικός γίγαντας εξακολουθεί να ξεπερνά τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Για την αμερικανική εταιρεία λογισμικού που ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πωλ Άλεν, τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου έκρυβαν εκπλήξεις και διψήφια μείωση κερδών, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη ξανά με σημαντική επιβράδυνση στον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, εξέλιξη που οδήγησε σε ευρύτερη οικονομική ύφεση.

Το πανδημικό 2020 η αγορά των PC αυξήθηκε κατά περισσότερο πολύ, καθώς περισσότεροι καταναλωτές στράφηκαν σε καθε μορφή ψυχαγωγίας λόγω των lockdown. Οι αποστολές υπολογιστών εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι άνθρωποι που εργάζονταν, μελετούσαν και διασκέδαζαν στο σπίτι αγόρασαν νεότερους και πιο ισχυρούς υπολογιστές. Ήταν η χρονιά που η Microsoft σημείωσε, επίσης, επιτυχία με τις συσκευές Surface, το περιεχόμενο του Xbox και τις υπηρεσίες cloud.

Διαβάστε ακόμα: Η Microsoft επενδύει 69 δις.δολάρια και αλλάζει το gaming

Δύο χρόνια μετά ωστόσο το τομέας των προσωπικών υπολογιστών επρόκειτο να πληγεί καθώς η αύξηση των πωλήσεων σταμάτησε με την κατάργηση κάθε περιορισμού και οι καταναλωτές βγήκαν έξω από τα σπίτια τους. Και παρά το γεγονός ότι τα κέρδη μειώνονταν σταθερά περισσότερο από 5%, η αμερικανική εταιρεία παρέμενε αισιόδοξη αφού οι αποστολές υπολογιστών εμφανίζονταν υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία της μηνιαίας χρήση των εφαρμογών των Windows 11.

Για το γ’ τρίμηνο, η Microsoft ανέφερε καθαρά έσοδα 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο τζίρος της κινήθηκε σε μέτρια αύξηση 11% στα 50,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα κρίθηκαν ως καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι αγορές. Ωστόσο, η αύξηση των συνολικών εσόδων επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε ετών. Τα έσοδα που προέρχονται από κατασκευαστές εξοπλισμού που εγκαθιστούν Windows στα μηχανήματα τους, μειώθηκαν κατά 15%, με την εταιρεία να επισημαίνει τη συνεχιζόμενη επιδείνωση στην αγορά υπολογιστών.

Πράγματι, το τρίμηνο αυτό, οι αποστολές νέων υπολογιστών μειώθηκαν κατά περισσότερο από 15%, σύμφωνα με την International Data Corporation, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των περιορισμών λόγω των lockdown και της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο.

Για την Microsoft “η ψηφιακή τεχνολογία είναι ο απόλυτος άνεμος σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει αυξανόμενους αντίθετους ανέμους”. Σε αυτό το αντιφατικό περιβάλλον, επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους πελάτες της να κάνει περισσότερα με λιγότερα, ενώ επενδύει σε τομείς ανάπτυξης και διαχειρίζεται τα κόστη της με πειθαρχία. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προοπτικές της εταιρείας δείχνουν ότι πολλές από τις τάσεις που είδε στο τέλος του α’ τριμήνου συνεχίζονται και στο β’ τρίμηνο. Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν την ασθενέστερη ζήτηση υπολογιστών, η οποία επηρεάζει τα Windows. Χαμηλότερη διαφημιστική δαπάνη, η οποία επηρεάζει τα έσοδα του LinkedIn. Αλλά και υψηλό κόστος ενέργειας στο εξωτερικό, το οποίο μείωσε τα επιχειρηματικά περιθώρια cloud της Microsoft.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Microsoft ανέβηκε αθόρυβα στην κορυφή της τεχνολογικής βιομηχανίας

Ωστόσο, το τέλος της πανδημικής “αναγέννησης” του υπολογιστή δείχνει περαιτέρω γιατί ήταν τόσο κρίσιμο για τη Microsoft να επεκταθεί στο πρόσφατο παρελθόν με επιθετικό τρόπο σε υποδομές cloud και διαδικτυακές υπηρεσίες που βασίζονται σε συνδρομές. Το τμήμα cloud computing της εταιρείας συνέχισε να ενισχύει τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητά του. Τα έσοδα του Microsoft Cloud έφθασαν τα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 24% από το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων, αλλά μειωμένα από την αύξηση 36% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ η μονάδα υπηρεσιών cloud της Microsoft Azure σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 35% από το προηγούμενο έτος, με την ανάπτυξη να είναι πιο αργή από ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι αναλυτές για ένα τμήμα που ήταν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα προϊόντα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Μετουσιώνοντας την αποστολή της Microsoft που ανακοινώθηκε το 2014, όμως, το Azure Cloud διατηρεί ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους συνδεδεμένους. Είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο υποστηρίζοντας συστήματα διαχείρισης υπηρεσιών ύδρευσης στο Τόκιο, εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Λονδίνο και επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νότια Αφρική. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χαμηλότερα περιθώρια κέρδους του Azure, εν μέρει λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, το οποίο ευθύνεται για 250 εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έξοδα κάθε τρίμηνο αυτού του οικονομικού έτους.

Φαίνεται ότι η Microsoft αντιμετωπίζει την οικονομική καταιγίδα καλύτερα από άλλους παίκτες της βιομηχανίας της τεχνολογίας και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης του cloud computing προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και εάν συνεχιστεί, θα μπορούσε να βλάψει μια περίπτωση επένδυσης στη μετοχή της εταιρείας που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της αναταραχής της αγοράς.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Microsoft