22 Νοέ 2024
READING

Πώς η PepsiCo θα πείσει τους αγρότες να “αγκαλιάσουν” την αναγεννητική γεωργία

5 MIN READ

Πώς η PepsiCo θα πείσει τους αγρότες να “αγκαλιάσουν” την αναγεννητική γεωργία

Πώς η PepsiCo θα πείσει τους αγρότες να “αγκαλιάσουν” την αναγεννητική γεωργία

Ο αμερικανικός “γίγαντας” τροφίμων και ποτών ελπίζει ότι πρακτικές, όπως η αξιοποίηση της αναγεννητικής γεωργίας, μπορούν να τον βοηθήσουν να πετύχει τον στόχο του για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2040. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αρχικοί του υπολογισμοί δεν φαίνεται να πηγαίνουν και τόσο καλά: μόλις πέρυσι ανέφερε ότι οι έμμεσες εκπομπές από την εφοδιαστική αλυσίδα του αυξήθηκαν κατά 5%.

Ήδη από το 2016 ο όμιλος αποτελεί μέλος της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών “Business Ambition for 1.5C”, θέτοντας ως στόχο του τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η παρούσα απόφαση του ομίλου σχετικά με την αναγεννητική γεωργία όμως δεν αποτελεί απλώς μία δέσμευση αλλά μία ριζική αλλαγή στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Η PepsiCo γνωρίζει, ωστόσο, ότι ο δρόμος προς τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Ως μέρος της πλατφόρμας βιωσιμότητας “Pep+” που κυκλοφόρησε το 2021, όμως, έχει δεσμευτεί να διαδώσει τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας σε όλες τις καλλιεργητικές της εκτάσεις, που φτάνουν ακόμη και τα 7 εκατομμύρια στρέμματα. Γιατί έτσι εκτιμά ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 3 εκατομμύρια τόνους οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ως “αναγεννητική γεωργία” ορίζεται το σύνολο των γεωργικών πρακτικών που αποκαθιστούν το έδαφος και το νερό. Αυτό πραγματοποιείται μέσω της μόνης διαθέσιμης τεχνολογίας που λειτουργεί σήμερα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, τη δέσμευση μιας σημαντικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας

Βασικό μέρος του στόχου της είναι και η βελτίωση των μέσων διαβίωσης περισσότερων από 250.000 προμηθευτών της σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά το να πειστούν οι αγρότες να υιοθετήσουν πραγματικά αυτές τις πρακτικές, αποδεικνύεται ακόμη μία πρόκληση. Γιατί η διαδικασία μετάβασης στην αναγεννητική γεωργία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες που έχουν μάθει να παράγουν τα προϊόντα τους με τον ίδιο τρόπο για πολλές γενιές. Και ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη από τις πρακτικές που προωθεί η PepsiCo και τα αποτελέσματα που προσπαθεί να επιτύχει, ορισμένα από αυτά τα οφέλη δεν είναι κατανοητά. Πολλοί μάλιστα αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητά τους στη βελτίωση των καλλιεργειών τους και δεν αντιλαμβάνονται τον προσωπικό κόπο που χρειάζεται να καταβάλουν.

Προκειμένου να ενσωματώσει τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας στο δίκτυο των συνεργαζόμενων αγροτών, η PepsiCo έχει εργαστεί για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον peer-to-peer, όπου οι παραγωγοί που είναι πιο εξοικειωμένοι με τις αναγεννητικές πρακτικές βοηθούν τους άλλους. Μάλιστα, για να επιταχύνει την διαδικασία και να έχει πιο σίγουρα αποτελέσματα, ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 72 μοντέλα-φάρμες σε όλο τον κόσμο. Η βασική ιδέα είναι απλή: οι ντόπιοι αγρότες επισκέπτονται για να δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η αναγεννητική γεωργία και εμπνέονται να κάνουν το ίδιο. Φυσικά, στην πράξη είναι πιο περίπλοκο. Γι’ αυτό η PepsiCo παρέχει άμεση εκπαίδευση στους αγρότες μέσω ενός δικτύου συνεργατών της στις παραγωγές χώρες, αλλά και οικονομικά οφέλη, προσφέροντας δάνεια και επιχορηγήσεις.

Και φυσικά, ο κολοσσός των τροφίμων και των ποτών τονίζει τα οικονομικά οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας στους προμηθευτές του. Η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των κερδών τους. Ενδεικτικά, η βιομηχανία ζαχαροκάλαμου του Μεξικού βλέπει τις αποδόσεις της να αυξάνονται μετά την υιοθέτηση μιας τέτοιας αναγεννητικής προσέγγισης. Ενώ ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην Ινδία σε συνεργασία με την αμερικανική αναπτυξιακή υπηρεσία USAID, απέφερε άμεση βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών 7%. Επίσης, επικεντρώνεται στην καλλιέργεια πατάτας και καλαμποκιού, συστατικά στα οποία βασίζεται περισσότερο για προϊόντα όπως τα τσιπς Fritos και Lay’s, εκπαιδεύοντας τους αγρότες να υιοθετήσουν πρακτικές όπως η χρήση καλλιεργειών κάλυψης, η αμειψισπορά (η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι) και η αύξηση της ποικιλομορφίας στο έδαφος.

Διαβάστε ακόμα: Με εμπόδια οι προσπάθειες της βιομηχανίας μπίρας να αγκαλιάσει την αναγεννητική γεωργία

Εξάλλου, έως το 2030 η PepsiCo στοχεύει να γίνει net water positive, αναπληρώνοντας περισσότερο νερό από όσο καταναλώνει. Το δίκτυο των αγροτών της είναι το κλειδί και σε αυτό τον στόχο. Οι προσπάθειες για την αναπλήρωση της χρήσης του νερού επικεντρώνονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πλημμύρες και ξηρασία. Αυτές περιλαμβάνουν προγράμματα συνεργασίας με τους παραγωγούς προκειμένου να βελτιώσουν τα συστήματα άρδευσης και την τεχνολογία που εφαρμόζουν, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού και την αποτροπή εισαγωγής φυτοφαρμάκων.

Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία δεν σταματά να επενδύει σε “πράσινα” έργα. Τον περασμένο Ιούλιο εξέδωσε ένα “πράσινο” ομόλογο 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ορίζεται σε μια περίοδο 10 ετών και θα διανείμει κεφάλαια για την αναγεννητική γεωργία και άλλα έργα. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, η PepsiCo συνεργάστηκε με την πολυεθνική εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων ADM για τη διεξαγωγή έργων αναγεννητικής γεωργίας με τη συμμετοχή αγροτών καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης έως το 2030. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε μια σειρά επιχορηγήσεων σε 14 επιχειρηματικά projects σε 11 χώρες για τη βελτίωση της γεωργικής τεχνολογίας τους.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: PepsiCo

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.