24 Απρ 2024
READING

Η Diageo δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

5 MIN READ

Η Diageo δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

Η Diageo δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

Καθώς η αειφορία εξακολουθεί να αναδεικνύεται σε κορυφαίο θέμα που προβληματίζει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις, η Diageo κατέληξε σε μια στρατηγική που την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία βιωσιμότητας και προσέγγισης της κοινότητάς της. Το πρόγραμμα Society 2030: Spirit of Progress.

Το “Society 2030: Spirit of Progress” όπως ονομάζεται, προσαρμόζει τους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας ανά brand, αποφεύγοντας μια κοινή προσέγγιση. Και όπως δηλώνει το όνομά του, είναι προσανατολισμένο στο μεγαλύτερο δυνατό όφελος που θα μπορέσει να έχει για την τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία.

Ενώ εκ πρώτης όψεως, το αλκοόλ μπορεί να μην φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες όπως τα πλαστικά προϊόντα και το πετρέλαιο, όμως οι ποσότητες νερού, σιτηρών και ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών μπορεί να είναι τεράστιες. Αυτές οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν οδηγήσει πολλές μάρκες να λάβουν μέτρα για να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Για την Diageo, η οποία διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο με brands όπως τα Johnnie Walker, Guinness, Tanqueray, Smirnoff, Baileys, θα ήταν αδύνατη μια ενιαία προσέγγιση για τη βιωσιμότητα. Κι αυτό σημαίνει ότι κάθε brand θα πρέπει να παραμετροποιεί τους στόχους της ανάλογα με τις απαιτήσεις παραγωγής του και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.

Διαβάστε ακόμα: H Diageo φτιάχνει ζυθοποιείο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Για παράδειγμα, το Johnnie Walker, μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες σκωτσέζικου ουίσκι στον κόσμο, κατήργησε την εξωτερική συσκευασία για το εμπορικό σήμα “Black Label”, αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό 180 εκατομμύρια κουτιά από τη γραμμή ανεφοδιασμού. Επιπλέον, η μάρκα έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη γυναικών αθλητών και επιχειρηματιών.

Αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με την παραγωγή έχουν επίσης υποστεί ανάλογες αλλαγές. Ενδεικτικά, τα βαρέλια για το bourbon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, που σημαίνει ότι τα δέντρα κόβονται για κάτι που τελικά οδηγεί σε πολύ λίγο προϊόν. Σε απάντηση, ο βρετανικός κολοσσός έχει επιστρατεύσει νέες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης ενός νέου δέντρου για να αντικαταστήσει κάθε ένα που κόβεται και προορίζεται για την κατασκευή αυτών των βαρελιών. Αφού χρησιμοποιηθούν αυτά τα βαρέλια από μάρκες bourbon όπως το Bulleit, ανακυκλώνονται στη συνέχεια για την παλαίωση άλλων brands του χαρτοφυλακίου της Diageo, όπως το Cardhu, όπου δεν υπάρχει όριο στο πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα βαρέλι.

Η ενσωμάτωση του νέου σχεδίου της σημαίνει ότι η Diageo πρέπει να σταθμίσει όλες τις πιθανότητες για να αποφύγει οποιαδήποτε απόκλιση. Η εταιρεία αντιμετώπισε ένα τέτοιο δίλημμα κόστους-οφέλους με το πρόσφατα εγκαινιασμένο αποστακτήριο ουδέτερου άνθρακα στο Κεντάκι και την αντίστοιχη επένδυσή της στο ζυθοποιείο Κίλνταρε της Ιρλανδίας. Η τελευταία, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, εστιάζεται στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων όπου θα παράγονται lager και ale μπύρες, των brands Carlsberg, Harp, Rockshore, Smithwick’s, μεταξύ άλλων.

Το ζυθοποιείο θα χρησιμοποιεί 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα μέχρι και κατά 15.000 τόνους τον χρόνο. Μεταφέροντας την παραγωγή των lager και των ale μπυρών σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις, η Diageo θα έχει τη δυνατότηα να αυξήσει την παραγωγή της Guinness στο ιστορικό ζυθοποιείο του St. James’s Gate, ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά έτσι ότι θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της σχετικά με το περιβάλλον, για το 2030.

Οι νεές ανακατατάξεις θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις εξαγωγές μπύρας από την Ιρλανδία, με την εταιρεία να παραμένει απολύτως αφοσιωμένη στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλη την επιχείρηση, “από τον σπόρο μέχρι το ποτήρι”. Κάθε επένδυση της Diageo αποτελεί το επόμενο βήμα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος Society 2030, που στόχο έχουν να την καταστήσουν μια εταιρεία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, όσον αφορά τις άμεσες δραστηριότητές της.

Διαβάστε ακόμα: H Diageo λανσάρει πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας για την παραγωγή της Guinness

Εξάλλου, ο κολοσσός αλκοολούχων ποτών ανακοίνωσε πρόσφατα και την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας που αφορά τη παραγωγή της μπύρας Guinness, σε διάφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κριθαριού στην Ιρλανδία. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μέρος του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων αναγεννητικής γεωργίας σε πέντε διαφορετικά σημεία προμήθειας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της Guinness αποτελεί μέρος μιας σειράς γεωργικών έργων, που αφορούν τη βιομηχανία του αλκοόλ, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα, με στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, όπως ειπώθηκε και στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP26, το περασμένο φθινόπωρο.

Η στροφή της Diageo προς τις πρακτικές αναγεννητικής καλλιέργειας μπορεί να ξεκινά στην Ιρλανδία με το Guinness, αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί. Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει την εταιρεία να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για διάφορους τομείς, όπως είναι η ποιότητα των πρώτων υλών για την παραγωγή των ποτών της.

Η εταιρεία αναζητά επίσης τρόπους για να παρασκευάσει το Baileys χωρίς αγελαδινό γάλα, ενώ βρίσκεται σε δίλημμα για το κατά πόσο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τύρφη, μια φυσική πηγή ενέργειας, στην παραγωγή ουίσκι. Την στιγμή που η έδρα της, το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά ενεργειακή κρίση, ένας τέτοιος πόρος θα μπορούσε να βοηθήσει τις οικογένειες να ζεσταθούν και να ζήσουν πιο άνετα.

Σχεδιάζει, μάλιστα, να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά την κατασκευή ενός ακόμη αποστακτηρίου μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος στον Καναδά, για την παραγωγή του επιτυχημένου της brand Crown Royal Canadian Whisky, που είναι και το πιο ευπώλητο brand καναδέζικου ουίσκι στον κόσμο. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, συμπληρωματικά στις άλλες εγκαταστάσεις της Diageo στον Καναδά. Το νέο αποστακτήριο θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και zero-waste πρακτικές σε ολόκληρη την παραγωγική του διαδικασία.

Με πληροφορίες από Marketing Dive | FoodBev Media

Photo: Diageo

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.