26 Απρ 2024
READING

Η Nestlé εξαγοράζει την Seattle’s Best Coffee από τα Starbucks

4 MIN READ

Η Nestlé εξαγοράζει την Seattle’s Best Coffee από τα Starbucks

Η Nestlé εξαγοράζει την Seattle’s Best Coffee από τα Starbucks

Τα Starbucks σχεδιάζουν να πουλήσουν το εμπορικό σήμα Seattle’s Best Coffee στην πολυεθνική Nestlé. Η ελβετική εταιρεία τροφίμων έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στον χώρο του καφέ και η προσθήκη του Seattle’s Best έρχεται να την ενισχύσει περαιτέρω.

Η Seattle’s Best Coffee, είναι μία αμερικανική εταιρεία λιανικής και χονδρικής πώλησης καφέ με έδρα το Σιάτλ, η οποία από το 2003, αποτελεί θυγατρική της αμερικανικής αλυσίδας Starbucks. Το coffee brand, που προωθεί τα προϊόντα του σε καταστήματα τροφίμων και σε χώρους καφεστίασης, όπως ξενοδοχεία και γραφεία, θα βοηθήσει τη Nestlé να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων καφέ και να προωθήσει την διαρκή κερδοφόρα ανάπτυξη στην κατηγορία.

Ο γίγαντας των CPGs επωφελήθηκε από την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για καφέ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κατανάλωση αυτή μάλιστα παραμένει αυξημένη ακόμη και τώρα, καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι. Αλλά ακόμη και πριν από τον Covid-19, η Nestlé επένδυσε μεγάλα ποσά για να ενισχύσει την παρουσία της στην αμερικανική αγορά καφέ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αλλαγής χαρτοφυλακίου που έδωσε προτεραιότητα σε κατηγορίες που είχαν τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης και στις οποίες η εταιρεία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ηγέτη της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Αγορά καφέ στην Ελλάδα | Nestle και Jacobs καθορίζουν το παιχνίδι

Τα τελευταία χρόνια, η Nestlé προχώρησε σε έναν ευρύ μετασχηματισμό και άλλαξε το 40% του χαρτοφυλακίου που διαθέτει στην αμερικανική αγορά, χάνοντας περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από μάρκες που σημείωναν αργή ανάπτυξη ή κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δεν ήταν κορυφαίος παίκτης. Ταυτόχρονα η εταιρεία εκποίησε τον εμβληματικό τομέα των γλυκισμάτων της, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σημάτων όπως τα Crunch, Baby Ruth και Butterfinger, τις επιχειρήσεις παγωτού της και την πλειοψηφία των εμφιαλωμένων νερών της Βόρειας Αμερικής.

Στην ουσία, η Nestlé αναζητά τρόπους να ενισχύσει την παρουσία της σε κατηγορίες προϊόντων όπου η εταιρεία δεν έχει σημαντική παρουσία ή όπου υπάρχει χώρος σε μια κατηγορία που ήδη δραστηριοποιείται. Έτσι, το 2017 εξαγόρασε την εταιρεία παρασκευής plant based γευμάτων Sweet Earth και αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της δημοφιλούς αλυσίδας καφετεριών Blue Bottle και λίγο αργότερα, το 2021, τα premium και λειτουργικά ροφήματα με το νερό Essentia. Την ίδια χρονιά επένδυσε στη συνεργασία της με τα Starbucks για την πώληση του συσκευασμένου καφέ της εταιρείας σε καταστήματα τροφίμων και άλλα σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα ενέτεινε τις προσπάθειές της στον τομέα της της ευεξίας μέσω μιας σειράς συμπράξεων, όπως με την απόκτηση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών στις Vital Proteins και Orgain που ειδικεύονται στα πρωτεϊνούχα ροφήματα, αλλά και την εξαγορά του brand ενυδάτωσης Nuun και των συμπληρωμάτων διατροφής The Bountiful Co.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé αναμορφώνει το χαρτοφυλάκιό των προϊόντων της

Σημαντικό μέρος της στρατηγικής της Nestlé ήταν ο έλεγχος μιας ολόκληρης κατηγορίας, από τις πιο συνηθισμένες προσφορές έως τις premium μάρκες. Η προσθήκη της Seattle’s Best έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει περαιτέρω τα σχέδια αυτά. Ο πολυεθνικός κολοσσός αναγνώρισε εγκαίρως ότι οι καταναλωτές έχουν διαφορετικά προφίλ και ανάγκες, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους, κάνοντας επιλογές που έφερε το χαρτοφυλάκιό της να διατηρεί προβάδισμα σε κάθε κατηγορία. Στην κατηγορία του καφέ, η Nestlé διαθέτει την Blue Bottle και τη Nespresso στην premium κατηγορία, την διανομή προιόντων Starbucks στη μεσαία και ανώτερη κατηγορία και τη Nescafé, η οποία είναι δημοφιλής στους πελάτες σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και το Seattle’s Best θα ενταχθεί πιθανότατα στο χαμηλότερο προς το μεσαίο επίπεδο, δίνοντας στη Nestlé μια ακόμη μεγαλύτερη επιβλητική παρουσία στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αυξάνοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική της δύναμη με τους retailers.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Seattle’s Best Coffee | Nestlé

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.