25 Απρ 2024
READING

Goody’s vs McDonald’s: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;

8 MIN READ

Goody’s vs McDonald’s: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;

Goody’s vs McDonald’s: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;

Πολλοί ανατρέχοντας μερικά χρόνια πίσω, ιδίως οι σημερινοί σαραντάρηδες – σαρανταπεντάρηδες, θα θυμηθούν τον εαυτό τους πίσω από κάποιο ταμείο της Goody’s, να παραγγέλνουν Premier αλλαντικών, Golden, Cheese αλλά και οι λίγο μικρότεροι το Junior – compo παιδικό μενού με πατάτες και αναψυκτικό και ένα παιχνίδι – έκπληξη ως δώρο. Όλα αυτά συνέβαιναν την εποχή που η Goody’s μεσουρανούσε στην Ελλάδα, αποτελώντας το επιτυχημένο εγχείρημα μίας ομάδας επιχειρηματιών, με ιθύνοντα νου τον Γιάννη Διονυσιάδη και τη συμμετοχή του Αχιλλέα Φώλια και του πρώην πολιτικού και υπουργού Χρήστου Φώλια, ο οποίος εμπνεύστηκε την ονομασία αλλά και των αδελφών Μαργαρίτη, του Φώτη Κορκόβελου, του Ξενοφώντα Διονυσιάδη.

H ελληνική απάντηση στην εισερχόμενη τάση των ταχυφαγείων στην Ελλάδα, με ερεθίσματα από την αμερικανική αγορά, είχε αρχίσει να βρίσκει θέση στη γρήγορη εστίαση. Τα πρώτα καταστήματα λειτούργησαν το 1975 στη Θεσσαλονίκη, με αρχική εμπορική ονομασία “Grill House”, η οποία μετατράπηκε σε “Goody’s” έναν χρόνο αργότερα. 

Τον Ιούνιο του 2000 η Δέλτα Συμμετοχών και μετέπειτα Vivartia Συμμετοχών, που ήδη είχε στην κατοχή της ποσοστό 11,32% στη Goody’s κατάφερε σταδιακά να διευρύνει το ποσοστό της  στο 25%, ενώ τον Αύγουστο του 2021 η Δέλτα Συμμετοχών απέκτησε το 60% των μετοχών και την πλειοψηφία της επιχείρησης. 

Η εξάπλωση στο εξωτερικό

Η επιτυχία της Goody’s ήταν τέτοια που εκτός από πανελλαδική επέκταση, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Κύπρο, φτάνοντας να διατηρεί έως και πέντε εστιατόρια, τα οποία διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2015, με τη Lani Restaurants να αρνείται τότε να αγοράσει το 75% των μετοχών από τη Vivartia. Η Goody’s όμως έκανε και βήμα στην Αυστραλία, στην Πορτογαλία, στην Αρμενία, στη Βόρεια Μακεδονία σε συνεργασία με τη Veropoulos Skopje, συμφερόντων του επιχειρηματία Νίκου Βερόπουλου. 

Στο πέρασμα των ετών το μοντέλο της Goody’s άρχισε πλέον να φαντάζει παρωχημένο. Γι’ αυτό και το 2014 ξεκίνησε η μεταστροφή στο νέο μοντέλο και σε νέο λογότυπο και κατάλογο μέσα και από την ανανέωση της εικόνας με τα Goody’s Burger House. Η κατάσταση που είχε ήδη αντιμετωπίσει η διοίκηση του ομίλου Vivartia το 2012, ήταν τέτοια που ο τζίρος της είχε μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με το 2011, με επίδραση από την οικονομική ύφεση της περιόδου. Ταυτόχρονα όμως τα καταστήματα έχαναν πόντους σε κατανάλωση εκτός από το τζίρο τους. Μάλιστα από 12,7% που ήταν το μερίδιο της Goody’s στην αγορά μαζικής εστίασης το 2011, το 2012 μειώθηκε σε 11,6%. Η διοίκηση του ομίλου Vivartia είχε αναθέσει τότε στην εταιρεία ερευνών αγοράς, MRB, να διερευνήσει τα αίτια της πτώσης και να προβεί σε ανάλογες κινήσεις. 

Η σταδιακή ανάκαμψη της McDonald’s και η αντίθετη διαδρομή

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω κι ενώ η Goody’s βρισκόταν σε περίοδο ακμής, πριν αρχίσει η αντίστροφη διαδρομή, η McDonald’s ακολουθούσε τον αντίθετο δρόμο. Είχαν ήδη κλείσει καταστήματα σε θέσεις – κλειδιά, που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους, έκλεισαν σταδιακά σημεία όπως αυτό στην Κηφισιά, για την Αττική, καθώς και άλλα στη Θεσσαλονίκη, με τελευταίο αυτό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, να κατεβάζουν ταμπέλες. Eξαιρέσεις στον γενικότερο κανόνα αποτέλεσαν καταστήματα όπως το πρώτο της αλυσίδας στην Ελλάδα, αυτό του Συντάγματος, που λειτούργησε τον Νοέμβριο του 1991.

Η έλευση της Premier Capital Hellas

Η McDonald’s Hellas, που διαχειριζόταν τότε το δίκτυο καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού, είχε δημιουργήσει προ οικονομικής κρίσης έως και 60 καταστήματα, αρκετά εκ των οποίων λειτουργούσαν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.Το 2011, η Premier Capital Hellas, εταιρεία που ανέλαβε τότε την ανάπτυξη της McDonald’s στην Ελλάδα ως developmental licencee και αποτελώντας μέλος του ομίλου επιχειρήσεων Hili Ventures, με έδρα τη Μάλτα, άρχισε σταδιακά να γυρίζει το νόμισμα. Η Premier Capital προέβη σε συνολική επαναξιολόγηση του δικτύου της, παραλαμβάνοντας κατά την έναρξη της παρουσίας της στην Ελλάδα 19 εταιρικά εστιατόρια της McDonald’s. Έκτοτε, η πορεία της εταιρείας στη χώρα μας παρουσιάζεται άκρως διαφοροποιημένη, βασιζόμενη σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο που υπηρετείται με συνέπεια. Kάθε τοποθέτηση ή αποχώρηση από υπάρχον σημείο γίνεται μετά από ενδελεχή σχεδιασμό και μελέτη.

Kατά την τελευταία διετία εξάπλωσης της πανδημίας, η Premier Capital Hellas δημιούργησε τρία νέα εστιατόρια στην Αθήνα, επενδύοντας συνολικά στη χώρα μας 4,85 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποίησε ήταν και η ανακαίνιση του καταστήματός της στο Ηράκλειο Κρήτης, βασιζόμενη στο σύγχρονο μοντέλο υπηρεσιών Experience of the Future. Η επένδυση στο εν λόγω εστιατόριο ανήλθε στις 650 χιλ. ευρώ. Συνολικά οι επενδύσεις της Premier Capital στην ελληνική αγορά κατά το διάστημα παρουσίας της στη χώρα μας έχουν υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ. Φέτος η McDonald’s ζώντας το δικό της μομέντουμ στην αγορά, έχει ανοίξει καταστήματα στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς στο Piraeus Retail Park, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του νέου της καταστήματος στο νεόδμητο εμπορικό συγκρότημα της πλατείας Κένεντι στο Χαλάνδι.

Αν αναζητήσει κανείς τι έχει αλλάξει ή τι δεν έχει αλλάξει μεταξύ των δύο εταιρειών, το βασικότερο σημείο εντοπίζεται στο ότι η Goody’s πέρα από την αλλαγή εμπορικού σήματος και καταλόγου, δεν κινήθηκε με την ταχύτητα που άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά, αλλαγή στην οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο και η ολοκληρωτική είσοδος στην ψηφιακή εποχή. Κατά κάποιον τρόπο συνέχισε να απευθύνεται στους πιτσιρικάδες της δεκαετίας του 90, οι οποίοι σήμερα είναι 40 και πλέον ετών και εκ των πραγμάτων ελάχιστοι από αυτούς συχνάζουν στα Goody’s όπως όταν ήταν μαθητές. 

Αντιθέτως η McDonald’s εκτός από επιχειρηματική στρατηγική και συνέπεια, κατάφερε να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της σε επίπεδο μάρκετινγκ. Ο αμερικανικός κολοσσός που διαθέτει περισσότερα από 38.000 καταστήματα ανά τον πλανήτη, ανανεώνεται διαρκώς, δοκιμάζει και εμπλουτίζει τη γκάμα του. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της McDonald’s βρίσκεται η προσέγγιση της Gen Z, δίνοντας βαρύτητα σε digital καμπάνιες και events. Τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε η πλατφόρμα «Διάσημες Παραγγελίες», που περιλάμβανε τα αγαπημένα γεύματα διαφόρων celebrities. Η ενέργεια είχε βοηθήσει σημαντικά τόσο τις πωλήσεις όσο και τη δημοτικότητα του app του brand. Πέρυσι, η εταιρεία είχε συνεργαστεί επιτυχημένα με το δημοφιλέστερο ποπ συγκρότημα του κόσμου, του Κορεάτες BTS, μια ενέργεια που επίσης είχε βασιστεί σημαντικά και στην εφαρμογή για κινητά των McDonald’s, ενώ περιλάμβανε το λανσάρισμα μιας μικρής συλλογής ρούχων.

Η ψηφιακή μεταστροφή της Goody’s στην Ελλάδα και το άνοιγμα νέων σημείων

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα ψηφιακά επιδιώκει να κινηθεί η Goody’s με την ψηφιακή ανάπτυξη των αναβάθμιση των μέσων παραγγελίας των Goody’s Burger House. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκει την ενίσχυση των συνεργιών με στρατηγικούς συνεργάτες, όπως η Cosmote, η Coca Cola 3E και η Nestle. Κινείται περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνα – κάτι που επιδιώκει και η McDonald’s από την πλευρά της – με το ArGoodaki, όπου στηρίζει τα τελευταία 20 χρόνια παιδιά που έχουν ανάγκη, ενώ λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. 

Η παγκόσμια κρίση του κλάδου της εστίασης λόγω της πανδημίας, όσο και η πολεμική σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας των τριών καταστημάτων Goody’s Burger House στην Αρμενία στο τέλος του 2021. Η ανάπτυξη εκτός Ελλάδας προέβλεπε για φέτος το άνοιγμα της Goody’s Burger House σε Κύπρο και Σαουδική Αραβία. Ήδη από το 2021 συνεχίστηκε η ανάπτυξη του Goody’s Burger House. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 3 νέα/ανακαινισμένα franchise σημεία σε Αττική και λοιπή Ελλάδα και ένα νέο εταιρικό κατάστημα εντός του ΣΕΑ Σχηματαρίου.

Το στοίχημα πλέον που καλείται να κερδίσει και πάλι η Goody’s είναι η επικοινωνία της μάρκας με το νεανικο κοινό. Προς αυτή την κατεύθυνση προχώρησε και στη δημιουργία των τριών πολύχρωμων pride burgers με βασικό μήνυμα το “Σύνθημά μας, η αγάπη”,  θέτοντας στο επίκεντρο τη διαφορετικότητα και τη σύνδεση με θέματα ενδιαφέροντος του νεανικού κοινού.

Βλέποντας τα οικονομικά μεγέθη και των δύο εταιρειών, ο όμιλος Goody’s συμπεριλαμβανομένων των Goody’s Burger House, των Everest και της La Pasteria το 2021 είχε κύκλο εργασιών 128,1 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 4,6 εκατομμύρια ευρώ από κύκλο εργασιών 68.92 εκατομμυρίων ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020. 

Αντίστοιχα ο ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Hellas, εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα της McDonald’s στη χώρα μας ανήλθε στα 51,88 εκατ. ευρώ από 37,57 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,46 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 166 χιλιάδων ευρώ. 

Η Goody’s παραμένει με τον δικό της τρόπο διαχρονική, έχοντας περάσει από αρκετές συμπληγάδες τα τελευταία χρόνια και κινούμενη πλέον υπό νέα ιδιοκτησία μετά την είσοδο της CVC Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia Συμμετοχών και την εξ ολοκλήρου εξαγορά της. Από την άλλη η McDonald’s φαίνεται να διάγει την δεύτερη περίοδο της νιότης της όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η ελληνικότητα που πρεσβεύει η Goody’s όλα αυτά τα χρόνια, είναι ικανή να υπερβεί την ταχέως αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα McDonald’s στη χώρα μας, η οποία υπό την καθοδήγηση της Premier Capital έχει κερδίσει έδαφος, κερδίζοντας πόντους από τον βασικό της ανταγωνιστή. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.