21 Δεκ 2024
READING

Είναι το chillax το επόμενο μεγάλο trend;

4 MIN READ

Είναι το chillax το επόμενο μεγάλο trend;

Είναι το chillax το επόμενο μεγάλο trend;

Ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Και με τους στρεσογόνους παράγοντες των τελευταίων ετών και τα συνεχιζόμενα lockdown, ποιος μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει ανάγκη; Έτσι, η τάση που γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας είναι το #chillax, από το ρήμα “chill” που σημαίνει χαλαρώνω. Θα μπορούσε αυτή η τάση να κυριαρχήσει και στον Δυτικό κόσμο;

Το hashtag #chillax έχει κερδίσει περισσότερες από 35 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και e-shop Xiaohongshu, την κινεζική απάντηση στο Intagram, όπως και 18 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα esports Weibo. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από γυναίκες που μοιράζονται στα social media τις καθημερινές τους στυλιστικές επιλογές, όπου κυριαρχούν οι μονοχρωμίες και οι χαλαρές γραμμές. Άλλες δημοφιλείς τάσεις όπως το γαλλικό σικ ή ακόμα και το αθλητικό στυλ συνδέονται συχνά με αυτόν τον όρο.

Το chillax όμως δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια και δεν αφορά μόνο το στυλ ντυσίματος. Η πρόσφατη διάσταση που πήρε το hashtag οφείλεται στην εμπειρία μιας blogger του Weibo, η οποία χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει τη γαλήνη που ένιωσε όταν είδε μια οικογένεια να αντιδρά με τρομερή ηρεμία και ψυχραιμία μπροστά σε μία κατάσταση που ήταν δύσκολη και ανεξέλεγκτη – στο αεροδρόμιο, η οικογένεια δεν μπορούσε να ελέγξει τις αποσκευές της επειδή τα χαρτιά του παιδιού τους είχαν λήξει. Το περιστατικό έγινε γνωστό γρήγορα στο τοπικό κοινό. Αυτό με την σειρά του εντυπωσιάστηκε καθώς αυτές οι αγχωτικές οικογενειακές καταστάσεις μπορεί συχνά να είναι τεταμένες και χαοτικές.

Διαβάστε επίσης: Η τάση των micro-vacations στην Κίνα

Έτσι με αφορμή αυτό το γεγονός, ο όρος “chillax” άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα, περιγράφοντας την ήρεμη και γαλήνια ψυχική κατάσταση που βρίσκεται κάποιος. Θα λέγαμε ότι η τάση chillax συνοψίζεται ως “αποδέχομαι τα πάντα όπως συμβαίνουν», και τα καλά και τα κακά. Οι άνθρωποι χαλαρώνουν καθώς αφήνουν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους, προετοιμασμένοι ψυχολογικά να δεχτούν το χειρότερο σενάριο και να προχωρήσουν. Δεδομένων των πολλών στρεσογόνων παραγόντων της ζωής – από εργασιακές και οικογενειακές πιέσεις έως απρόβλεπτες περιστάσεις – δεν είναι περίεργο γιατί το “chillax” έχει γίνει ιδανική στάση ζωής και στυλ για τις σημερινές νεότερες γενιές. 

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν. Συγκεκριμένα, έχουν την άποψη ότι, ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να χαλαρώνεις, είναι ακατάλληλο να προωθείς τυφλά αυτή την αίσθηση ευκολίας, υποτιμώντας συνειδητά ή ασυνείδητα κάποιον που βιώνει δύσκολες καταστάσεις ή αντιδρά με κάποιον διαφορετικό τρόπο.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το “chillax” ως τρόπος lifestyle επηρεάζει σημαντικά τις επιχειρήσεις στις βιομηχανίες της μόδας και της ψυχαγωγίας. Καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές αρχίζουν να υιοθετούν την τάση, προτιμούν ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια που είναι πιο άνετα, χαλαρά και χρωματικά ουδέτερα. Συνεπώς, οι οίκοι μόδας ανταποκρινόμενοι στην ζήτηση των καταναλωτών, αρχίζουν και δημιουργούν συλλογές πιο casual ρούχων. Για παράδειγμα, η κινεζική μάρκα γυναικείων ενδυμάτων Lily κυκλοφόρησε πρόσφατα μια καμπάνια που δίνει έμφαση στην casual μόδα στο γραφείο για την 20η επέτειό της. 

Διαβάστε επίσης: Η νέα μανία για σκι των Κινέζων κινητοποιεί τα brands πολυτελείας

Φυσικά, υπάρχουν και δυτικοί οίκοι που εκπληρώνουν τις ανάγκες των Κινέζων καταναλωτών, όπως οι μάρκες πολυτελείας Loro Piana και Brunello Cucinelli. Δεδομένης της επιρροής που έχει το Κινεζικό καταναλωτικό κοινό στα luxury brands της Δύσης είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους οίκους να δημιουργούν συλλογές που να συμβαδίζουν με το “chillax” πνεύμα. Άλλωστε, ένα παγκόσμιο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων καταναλωτών, αναγνωρίζει τη Σαγκάη ως πρωτεύουσα της μόδας που ανταγωνίζεται ακόμη και το Παρίσι, το Μιλάνο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ας μην ξεχνάμε ότι και στο παρελθόν έχουμε δει ασιατικές τάσεις να κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κορεάτικα προϊόντα ομορφιάς, τα οποία έγιναν ανάρπαστα στις αρχές της δεκαετία του 2010 και κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Το 2011 ήταν απλώς η αρχή μιας πορείας γεμάτης καινοτομίες για την περιποίηση του δέρματος, η οποία έγινε παγκόσμια τάση ως K-beauty ή 10-step Korean Skin Care Routine.Με την K-beauty έγινε στροφή από το βαρύ μακιγιάζ, τα βαριά χημικά συστατικά και την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, στο υγιές και ενυδατωμένο δέρμα, στη χρήση συστατικών προερχόμενων από τη φύση και στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στη κινεζική αγορά διάφορα brands υιοθετούν πρωτοποριακά trends όπως είναι το στυλ Y2K (Year 2000), το οποίο αρέσει ολοένα και περισσότερο στους καταναλωτές της Gen-Z. Μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες πολυτελείας όπως είναι οι Saint Laurent, Miu Miu και Versace έχουν επηρεαστεί από τα συγκεκριμένα trends καθώς τα έχουν ήδη συμπεριλάβει στις συλλογές τους για τη φετινή περίοδο  Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022.

Πληροφορίες από Jing Daily 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.