19 Απρ 2024
READING

Ο χαρισματικός Γιώργος Μυλωνάς που γύρισε το νόμισμα της Alumil

5 MIN READ

Ο χαρισματικός Γιώργος Μυλωνάς που γύρισε το νόμισμα της Alumil

Ο χαρισματικός Γιώργος Μυλωνάς που γύρισε το νόμισμα της Alumil

Μερικά από τα γραφεία των πιο διάσημων εταιρειών στον κόσμο έχουν τα δικά της συστήματα αλουμινίου. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν τα κεντρικά γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη. Πίσω από την Alumil βρίσκεται ένας χαρισματικός και εξωστρεφής επιχειρηματίας, επιχειρηματική διαδρομή του οποίου κρίνεται επιτυχής εκ του αποτελέσματος.

Διότι παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις που εν πολλοίς θα έκριναν τη συνέχιση της πορείας της, τον Δεκέμβριο του 2020 η Αlumil ανακοίνωνε ότι υπέγραφε σύμβαση αναδιάρθρωσης του χρέους της με τις τράπεζες. Προηγήθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε καταθέσει ενώπιον τους και μεταξύ άλλων προέβλεπε την διακοπή μονάδων στο εξωτερικό αλλά και όσων δραστηριοτήτων δεν διευκόλυναν τα επόμενα βήματα και την οικονομική της εξυγίανση. 

Η εταιρεία επλήγη έντονα όπως και πολλές ακόμη στην δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις πωλήσεις της να κατακρημνίζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετώπισε η εταιρεία, το γεγονός ότι τα λειτουργικά της κέρδη από 37 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2008, το 2014 είχαν φτάσει στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο δανεισμός της ήταν μη βιώσιμος καθώς το 2015 είχε φτάσει τα 178 εκατομμύρια ευρώ, με το ενδεχόμενο καθοριστικών εξελίξεων και σοβαρής αμφιβολίας ως προς τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της να βρίσκεται τότε προ των πυλών. 

Η αντιστροφή του νομίσματος και η συμφωνία με τις τράπεζες

Ο Μυλωνάς κατάφερε μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, να διατηρήσει τελικά τον έλεγχο της εταιρείας παρά τις περί του αντιθέτου συζητήσεις που αφορούσαν την είσοδο funds και λοιπών επενδυτικών κεφαλαίων στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μέσα από την τελική τραπεζική συμφωνία αυτό που διασφάλισαν οι τράπεζες ήταν την δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμού των 158 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από την συμφωνία αναδιάρθρωσης της εταιρείας και με χρονικό ορίζοντα το 2033. Η ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας ήταν και παραμένει τέτοια, που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών και σε μία κομβική χρονική περίοδο να πετύχει την συνέχιση της δραστηριότητά της με τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ο υπερδραστήριος και χαρισματικός Γιώργος Μυλωνάς

Ο επικεφαλής του ομίλου Αlumil, αποφοίτησε το 1980 με άριστα από το μαθηματικο τμήμα του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου, ενώ έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα της Επιχειρησιακής Έρευνας στο London School of Economics. Από την εποχή που ήταν μαθητής στα 16 του ο Γιώργος Μυλωνάς διάλεξε να δραστηριοποιηθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος (ΒΑΛΒΕ), όπως ήταν τότε το όνομά της. Ιδρυτές της ο πατέρας του, εργολάβος οικοδομών και ο αδελφός του πατέρα του. Μπήκε στη δουλειά σε ηλικία 24 ετών και επίσημα πλέον, παρά το γεγονός ότι η εμπλοκή του σε αυτήν είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Στα πρώτα χρόνια της διαδρομής του ταξίδευε σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, κρατώντας μία βαλίτσα στο χέρι ως εμπορικός αντιπρόσωπος, προκειμένου να πουλήσει τα προϊόντα της εταιρείας εκεί. Το 1986 ο ίδιος και ο πατέρας του αποχώρησαν από τη ΒΑΛΒΕ και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησαν την Alumil.

Διετέλεσε κατά το παρελθόν πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αυτό που έκανε για να αντιστρέψει την πρότερη ζοφερή κατάσταση ήταν ότι στράφηκε σε αγορές που είχαν καλύτερες προοπτικές για την επιχείρησή του, ενώ η Alumil άρχισε να αλλάζει πρώτα στο εσωτερικό της προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των νέων αγορών που αποφάσισε να εισέλθει. Χρειάστηκε να πείσει για την καταλληλότητα των προϊόντων που παράγει αλλά και για την ποιότητά της, με τη νέα γενιά της οικογένειας Μυλωνά να εισέρχεται στα πεπραγμένα της επιχείρησης το 2016, γεγονός που επίσης συνέτεινε στην αλλαγή φιλοσοφίας. 

Η στροφή στο πράσινο αλουμίνιο 

 Μεταξύ άλλων κινήσεων που έκανε τα τελευταία χρόνια η Alumil ήταν ότι στράφηκε στο «πράσινο» αλουμίνιο, γεγονός που την βοήθησε να συμβαδίσει με τις τρέχουσες απαιτήσεις στον τομέα της κατασκευής για κτίρια που μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και συνάδουν με τις διεθνείς περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις δόμησης όπως είναι τα πρότυπα BREEAM και LEED. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο χυτήριο που από το 2014 τροφοδοτείται ενεργειακά από μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, με τη βοήθεια της οποίας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερο από 840 τόνους. Επιπλέον, τα δύο προηγούμενα χρόνια επένδυσε πάνω από 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, μέσω της οποίας παράγει προϊόντα από ανακυκλωμένο “πράσινο” αλουμίνιο.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, η Alumil έγινε η πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίων στην Ελλάδα που λαμβάνει  τη  διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified Silver, η οποία αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Επιδόσεις ρεκόρ στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Τα δεδομένα και η ανάπτυξη των τελευταίων ετών οδήγησαν τον όμιλο να καταγράψει ρεκόρ στις πωλήσεις του στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας καταφέρει να σημειώνει ταυτόχρονα ισχυρή κερδοφορία. Στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς ο κύκλος εργασιών για την Alumil ήταν 206 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 46,5% σε σχέση με το 2021 και κέρδη μετά από φόρους 25,3 εκατομμυρίων ευρώ από 9,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο εξάμηνο του 2021. 

Η Alumil διατηρεί έντονα εξαγωγικό προφίλ με πωλήσεις σε τουλάχιστον 60 χώρες και το 80% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα. Διατηρεί 12 εργοστάσια στην Ευρώπη, τα οποία εξυπηρετούν τις παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.