26 Απρ 2024
READING

Η Hyundai αποφάσισε να ηλεκτροδοτήσει τα μοντέλα της σειράς “Ν”

4 MIN READ

Η Hyundai αποφάσισε να ηλεκτροδοτήσει τα μοντέλα της σειράς “Ν”

Η Hyundai αποφάσισε να ηλεκτροδοτήσει τα μοντέλα της σειράς “Ν”

Για μια νέα εποχή στην αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται η Hyundai. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού κολοσσού, πρόκειται να κατασκευάσει ηλεκτρικά οχήματα υψηλών επιδόσεων της σειράς N, που δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα της Mercedes-Benz και της BMW.

Η εμβληματική σειρά Ν της Hyundai ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 ως ιδέα για την επανένταξη του νοτιοκορεατικού car brand στο WRC. Γεννημένο στο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας Namyang στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Hyundai στη Νότια Κορέα, και τελειοποιημένο στο Nürburgring Nordschleife όπου φιλοξενείται από το 2013 το ευρωπαϊκό τεχνικό κέντρο της εταιρείας προκειμένου να διεξάγονται δοκιμές αντοχής των νέων μοντέλων, το χαρακτηριστικό πλέον λογότυπο N της σειράς αυτοκινήτων άντλησε την έμπνευσή του από τις καμπύλες μιας πίστας.

Μετά από μια σειρά από επιτυχίες στα παγκόσμια πρωταθλήματα ράλλυ, η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία λανσάρει το 2017 το i30 N, το πρώτο High-Performance αυτοκίνητο της εταιρείας που ενσωματώνει όλη την τεχνολογική εξέλιξη του WRC, προκειμένου να ανταγωνιστεί τις διαχρονικές Mercedes-Benz και της BMW.

Διαβάστε ακόμα: Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Τώρα, η Hyundai ανακοίνωσε ότι η σειρά Ν γίνεται ηλεκτρική, με στόχο να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της βιομηχανίας όπως και την υψηλή ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το Ioniq 5 N, μια έκδοση υψηλών επιδόσεων του ηλεκτρικού SUV με μπαταρία, θα κυκλοφορήσει το 2023, ενώ η εταιρεία παρουσίασε  δύο πρωτότυπα υψηλών επιδόσεων -το RN22e και το N Vision 74- για να δοκιμάσει την τεχνολογία για μελλοντικά μοντέλα. Κανένα από τα δύο concept δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα για παραγωγή.

Το πρωτότυπο RN22e χρησιμοποιεί τη σχεδίαση του αμαξώματος του Ioniq 6 καθώς και την Electric-Global Modular Platform (E-GMP) που επιτρέπει την εκτεταμένη εμβέλειά του. Πρόκειται για μια ειδική πλατφόρμα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ξεκίνησε η εταιρεία να δημιουργεί το 2017, όταν ελάχιστοι κατασκευαστές πειραματίζονταν στον τομέα αυτό. Η πλατφόρμα είναι αρχιτεκτονικής 800 V με κλιμακούμενο μήκος μεταξόνιου και υποστηρίζει μπαταρίες πολλών κατασκευαστών, την ίδια στιγμή που η Tesla αξιοποιεί τεχνολογία 400 V. Επίσης, το N Vision 74 concept, το οποίο αντλεί έμπνευση τόσο από το Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo όσο και από το Hyundai Pony Coupe concept του 1974, είναι ένα υβριδικό μοντέλο υψηλών επιδόσεων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάσουν το όραμα της Hyundai για το μέλλον της, καθώς προσπαθεί να εξελιχθεί από μια φιλική προς τον προϋπολογισμό mainstream αυτοκινητοβιομηχανία, σε έναν κορυφαίο παγκόσμιο κατασκευαστή πολυτελών EV. Τα δύο πρώτα μοντέλα Ioniq -το Ioniq 5 SUV και το Ioniq 6- ξεχωρίζουν για τις εντυπωσιακές καμπύλες και τα κομψά, πολυτελή εσωτερικά τους από βιώσιμα υλικά.

Κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος αυτή την εβδομάδα, η Hyundai μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με το επερχόμενο ηλεκτρικό σεντάν Ioniq 6 με μπαταρία, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να “χτυπήσει” το Tesla Model 3. Το Ioniq 6 θα διανύει 610 χιλιόμετρα με πλήρως φορτισμένη μπαταρία, με βάση τον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών WLTP. Αυτό είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την έκδοση Long Range του Model 3.

Διαβάστε ακόμα: Η Mercedes προσαρμόζει τα εργοστάσιά της για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων

Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν έμφαση στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Πρόσφατα και η BMW ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία μεγάλη επένδυση για την ενίσχυση της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών. Μάλιστα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από τα ηλεκτρικά οχήματα και μέχρι το 2025 να κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές BMW.

Αλλά και η Mercedes-Ben δηλώνει ότι προσαρμόζει με τις απαραίτητες μετατροπές το δίκτυο των εργοστασίων της, για την κατασκευή της νέας της γκάμας πολυτελών EV. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να δραστηριοποιείται εξ ολοκλήρου στην αγορά της ηλεκτροκίνησης.

Ήταν μια ασυνήθιστη στρατηγική για μια mainstream εταιρεία να συγκρουστεί με τα αυτοκίνητα των BMW M, Mercedes AMG, Audi RS και Cadillac V-series, αλλά η Hyundai κάνει τώρα σαφείς τις φιλοδοξίες της να ανέβει στην κατηγορία και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην πολυτελή κατηγορία.

Με πληροφορίες από Techcrunch | Hyundai

Photo: Hyundai

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.