23 Απρ 2024
READING

Η ευεξία, η υγεία και η μακροζωία είναι η νέα πολυτέλεια

4 MIN READ

Η ευεξία, η υγεία και η μακροζωία είναι η νέα πολυτέλεια

Η ευεξία, η υγεία και η μακροζωία είναι η νέα πολυτέλεια

Τι είναι πολυτέλεια; Ο πιο απλός ορισμός φαίνεται σχεδόν αυτονόητος: Η πολυτέλεια αφορά στο εξαιρετικά επιθυμητό και συγχρόνως αντικειμενικά περιττό. Είναι κάτι που προσφέρει με κάποιον τρόπο ευχαρίστηση και ο καταναλωτής θέλει πολύ να αγοράσει, χωρίς όμως να το χρειάζεται. 

Μία ίσως πιο ακριβής περιγραφή, είναι ότι η πολυτέλεια αφορά στην ικανότητα κάποιου να δημιουργεί ακραία αξία για έναν πελάτη. Ή, αν αλλάξουμε την οπτική γωνία, είναι η πεποίθηση ενός ατόμου ότι μια εμπειρία δημιούργησε ακραία αξία γι’ αυτόν. Ως εκ τούτου, κάτι είναι πολυτελές μόνο αν η αντιλαμβανόμενη αξία του είναι δραματικά υψηλότερη από εκείνη άλλων εμπειριών.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της γαλλικής εταιρείας ερευνών Equité έδειξαν ότι υπάρχει μία δομική αλλαγή στην αντίληψη της πολυτέλειας και αυτή δεν είναι άλλη από την εντύπωση που προκαλεί κάτι που θεωρείται πολυτελές. Και κατ’ αναλογία ότι το περιβάλλον στο οποίο θα δει κάποιος ένα άτομο, καθορίζει την εικόνα που θα σχηματίσει για το άτομο αυτό, σύμφωνα με ένα πείραμα που διεξήγαν. Το πολυτελές περιβάλλον που εκφράζει η εικόνα ενός άνδρα με ρολόι Rolex ή μιας γυναίκας με φόρεμα Chanel, προσφέρει μια σημαντικά πιο θετική αντίληψη για το άτομο, από ό,τι ένα κανονικό ή πιο συνηθισμένο περιβάλλον. Όσοι συμμετείχαν στο πείραμα αυτό, θεώρησαν ότι το άτομο στο πολυτελές περιβάλλον ήταν πιο ελκυστικό και είχε υψηλότερη αυτοεκτίμηση, περισσότερες ευκαιρίες και μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή.

Διαβάστε ακόμα: Mπορεί η Adidas να μεταμορφωθεί από brand αθλητικών ειδών σε μάρκα πολυτελείας;

Αν η αλλαγή στην προσωπική αντίληψη είναι ο βασικός μοχλός της αντιλαμβανόμενης ακραίας αξίας -άρα ο θεμελιώδης επιταχυντής για να θεωρηθεί κάτι ως πολυτέλεια- τότε είναι λογικό ότι κάθε brand, προϊόν ή υπηρεσία που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν το προσδοκώμενο μέλλον τους, έχει μεγάλη πιθανότητα να ταυτιστεί με την απόλυτη πολυτέλεια.

Κι αυτό δεν είναι κάτι που αποτελεί έκπληξη. Σε εποχές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται την πίεση μιας ολοένα και πιο πολύπλοκης και γρήγορης πραγματικότητας, η συναισθηματική ευημερία μεταφράζεται στην τάση να επενδύουν στον ίδιο τους τον εαυτό. Για πολλούς, το να περάσουν μια μέρα σε ένα όμορφο spa ή να απολαύσουν μία καλή θεατρική παράσταση, είναι οι δικές τους πολυτελείς στιγμές, οι δικές τους στιγμές ακραίας αξίας.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου “Pepperdine Disruptive Luxury Symposium” που διοργάνωσε για πρώτη φορά η φερώνυμη επαγγελματική σχολή τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μαλιμπού, μία από τις βασικές διαπιστώσεις αφορούσε στο ύψος των δαπανών που οι εύποροι καταβάλουν στο αναδυόμενο trend του biohacking, στο να έχουν τους καλύτερους προσωπικούς γυμναστές στον κόσμο ή ιδιωτικούς σεφ που επιμελούνται την καθημερινή υγιεινού προσνατολισμού διατροφή τους. Η ευεξία, η υγεία και η μακροζωία είναι η νέα πολυτέλεια.

Η τάση του biohacking ξεκίνησε από την Ασία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εκφράζεται από νεόπλουτους της Κορέας, της Ιαπωνίας και, φυσικά, της Κίνας. Εκεί οι θεραπείες με όζον, τα μπαρ οξυγόνου, οι αποτοξινωτικές θεραπείες που υποβοηθούνται από εξελιγμένα εργαλεία, και μια ατελείωτη ποικιλία από θερμαντικά, ψυκτικά, θρεπτικά ή καταπραϋντικά επιθέματα που εφαρμόζονται σε όλο το σώμα θεωρούνται ήδη mainstream.

Το metaverse ενισχύει περαιτέρω τις ευκαιρίες στην “ανθρώπινη αναβάθμιση”. Οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας βοηθούν αμέτρητους ανθρώπους να διαλογιστούν και να επιδοθούν σε αθλήματα αντοχής, όπως η κωπηλασία και η ποδηλασία εσωτερικού χώρου που μοιάζουν πλέον με παιχνίδι στον υπολογιστή, μεταφέροντάς τους σε εικονικούς κόσμους, γαλήνια τοπία ή ακόμη και στο διάστημα. Η ακραία δημιουργία αξίας από την “ανθρώπινη αναβάθμιση” είναι κυριολεκτικά παντού.

Την ίδια στιγμή, τα γυμναστήρια υψηλών προδιαγραφών έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένα, παρέχοντας μοναδικές εμπειρίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προπονήσεις. Μάλιστα, υπάρχουν γυμναστήρια όπου οι προπονήσεις διεξάγονται σε περιβάλλον υψηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε λιγότερο χρόνο. Άλλοι προπονητές χρησιμοποιούν μαγνητικούς παλμούς, προπονήσεις με υποστήριξη οξυγόνου και θεραπεία με υπέρυθρο φως για να αλλάξουν  τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται την απόλυτη ευεξία.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος της μαζικής πολυτέλειας

Και στο Hollywood πολλοί celebrities έχουν μετατρέψει τα υπνοδωμάτιά τους σε μεγάλους υπερβαρικούς θαλάμους, που τους επιτρέπουν να κοιμούνται με 95-97% οξυγόνο, βοηθώντας τους έτσι να διατηρήσουν μια δραματικά νεότερη εμφάνιση και να ενισχύσουν την ενέργειά τους για τις εμφανίσεις τους στην οθόνη. Πρόκειται για μια τεχνολογία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παρά το γεγονός ότι οι θάλαμοι αυτοί μπορεί να κοστίζουν ακόμη και €40.000-€100.000.

Από τις θεραπείες όζοντος και τα μπαρ οξυγόνου μέχρι τα γυμναστήρια υψηλών προδιαγραφών, η απόλυτη πολυτέλεια αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται για τον εαυτό τους, ενώ προάγει την ευεξία και τη μακροζωία. Η παροχή ακραίας αξίας στους ανθρώπους, αλλά και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπόσχονται μια “ανθρώπινη αναβάθμιση” είναι η απόλυτη πολυτέλεια. Η υψηλότερη αντίληψη αξίας είναι, στην πραγματικότητα, όταν αισθανόμαστε ότι μια μάρκα ή μια υπηρεσία νοιάζεται πραγματικά για εμάς και βελτιώνει τον τρόπο που ζούμε.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.