26 Απρ 2024
READING

Γιατί οι marketers στρέφονται μαζικά στο TikTok

4 MIN READ

Γιατί οι marketers στρέφονται μαζικά στο TikTok

Γιατί οι marketers στρέφονται μαζικά στο TikTok

Το TikTok είναι η πρώτη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που γεννήθηκε εκτός των Η.Π.Α. και έχει καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο που σχεδιάζονται οι καμπάνιες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Η προσοχή των εταιρειών στην συγκεκριμένη πλατφόρμα αποδεικνύει την κυριαρχία του στον χώρο του marketing. 

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η τεχνολογική εξέλιξη συντελούν στην απομάκρυνση του κοινού από τις παραδοσιακές πλατφόρμες που ξεχώριζαν μέχρι σήμερα για τη συνεχή ροή πληροφοριών και εικόνων, ωθώντας τους σε καθετί περιλαμβάνει βίντεο. Σύμφωνα με την Statista, ο μέσος χρήστης ξοδεύει πλέον 73 ώρες το μήνα στα social media, με το 83% αυτών των ωρών να δαπανάται σε πλατφόρμες με επίκεντρο την ψυχαγωγία, όπως το YouTube Shorts, το Instagram Reels και το TikTok.

Από όλα τα social media, όμως, αυτό που κυριαρχεί πλέον φαίνεται πως είναι το TikTok.  Κατασκευασμένο από την κινεζική εταιρεία ByteDance, το TikTok έκανε το ντεμπούτο του σε διεθνές επίπεδο το 2017. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η πλατφόρμα κατάφερε να σημειώσει τέτοια αύξηση της δημοτικότητάς της που σήμερα διαθέτει πλέον πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Ο μέσος όρος προβολής στην πλατφόρμα το 2021 ήταν 18,1 λεπτά, κατά τι λιγότερο από το κορυφαίο social medium της Meta. Αν και ο μέσος χρόνος προβολής του TikTok υπολείπεται του μέσου όρου των 18,7 λεπτών του Facebook για το 2021, η πλατφόρμα πιθανότατα θα το ξεπεράσει για προβολή βίντεο το 2022. Και αυτή η επιτυχία δεν είναι θεωρητική, αλλά αποτυπώνεται στην εμπορική του απόδοση.

Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς αφού έτσι λειτουργεί ο κλάδος της διαφήμισης: το κοινό οδηγεί τις επενδύσεις. Και αφού το κοινό τώρα βρίσκεται στο TikTok, οι διαφημιστικές εταιρείες αφήνουν πίσω τους το Facebook, το YouTube, το Snapchat, ακόμη και την τηλεόραση, για να επενδύσουν εκεί. Έτσι μεγάλα διαφημιστικά agencies έχουν σχηματίσει συγκεκριμένες ομάδες παραγωγής περιεχομένου ειδικά για το TikToK.

Η αμερικανική εταιρεία digital marketing Rank Secure είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν από τρεις μήνες, άρχισε να δημιουργεί περιεχόμενο αποκλειστικά για το TikTok. Αν και αυτό δεν απαιτούσε μεγάλες τεχνικές αλλαγές στην εταιρεία, άλλαξε τον τρόπο σχεδιασμού και παραγωγής περιεχομένου. Τα βίντεο TikTok συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια 3′, αν και η εφαρμογή αύξησε αυτό το μικροσκοπικό όριο σε 10′ λεπτά τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να είναι πιο δημιουργική με ιδέες για καμπάνιες. Μάλιστα, από τότε που προέβη σε αυτή την αλλαγή αύξησε την επισκεψιμότητά του κατά 22%.

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του marketing agency Socialty Pro, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιεί κυρίως το TikToK το 2019. Έχοντας προσελκύσει περίπου 624.000 ακολούθους στην εφαρμογή μέχρι στιγμής, η εταιρεία βλέπει το 75% των πελατών της να προέρχονται απευθείας από την εφαρμογή ως αποτέλεσμα των οργανικών προσπαθειών marketing της ομάδας της που ειδικεύεται στο TikTok. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μόνο φέτος να έχουν τριπλάσια αύξηση εσόδων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Η αλλαγή αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς αποδεικνύει την ισχύ της εφαρμογής της και την επιβολή έναντι των άλλων. Παλιότερα, δημοσιεύσεις στο TikTok δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κομμάτι ή ένα απόσπασμα μιας διαφήμισης ή καμπάνιας που είχε δημιουργηθεί για το Facebook, το Instagram ή το YouTube. Πλέον, όμως, γίνεται το αντίστροφο.

H στροφή του marketing και η επιτυχία του TikTok οφείλονται στο πλεονέκτημα της αμεσότητας που προσφέρει. Έτσι τα brands μπορούν να παρουσιάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ένα προϊόν με ρεαλιστικότητα αλλά και να συγκεντρώσουν πολλές χρηστικές πληροφορίες γι’ αυτό σε ένα σύντομο σποτ που δεν κουράζει τον καταναλωτή. Μάλιστα, οι δημιουργοί έχουν αποκτήσει πλέον τη δική τους γλώσσα και ο καθένας έχει δικό του μοναδικό τρόπο προώθησης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, επιτρέποντας τη δοκιμή πολλών διαφορετικών τύπων περιεχομένου.

Ένας άλλος λόγος είναι η ποικιλομορφία που μπορούν να έχουν οι διαφημίσεις. Το TikTok παρέχει πολλές επιλογές ad types στην πλατφόρμα, όπως τα “Image ads” όπου οι εταιρείες μπορούν να τοποθετούν διαφημίσεις εικόνας σε βίντεο που εμφανίζονται μέσω των εφαρμογών ροής ειδήσεων του TikTok, δηλαδή τις BuzzVideo, TopBuzz και Babe. Αλλά και τα “In-feed video”, που αφορούν διαφημίσεις που εμφανίζονται μεταξύ της εγγενούς ροής ειδήσεων των χρηστών του TikTok στη σελίδα. Μάλιστα, υπάρχουν πάνω από δέκα ανάλογες επιλογές διαφημιστικής προβολής στην πλατφόρμα.

Καθώς όμως η δύναμη του TikTok μεγαλώνει, αυξάνονται και οι απαιτήσεις των χρηστών από αυτό. Η πλατφόρμα, παρουσιάζοντας μια σειρά σχετικών μετρήσεων αποκλειστικά για τους διαφημιζόμενους, έδειξε ότι προσαρμόζεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα των social media και ότι σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες και εκστρατείες για την προώθηση των brands-πελατών της. Δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει νέες διαφημιστικές εμπειρίες, τις οποίες οι έμποροι όχι μόνο θα μπορούν να εμπιστεύονται, αλλά θα τους οδηγούν και σε ακόμη πιο ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα για το brand τους.

Με πληροφορίες από Digiday | Marketing Dive 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.