23 Απρ 2024
READING

Γιατί η Skechers μηνύει την Hermès

3 MIN READ

Γιατί η Skechers μηνύει την Hermès

Γιατί η Skechers μηνύει την Hermès

Η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Skechers στα αθλητικά της παπούτσια βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην αμερικανική εταιρεία υποδημάτων και την Hermès. Μετά την αγωγή στο γαλλικό luxury brand, η Skechers διεκδικεί απροσδιόριστη αποζημίωση κατηγορώντας τον οίκο για αντιγραφή μίας από τις πιο χαρακτηριστικές σόλες των υποδημάτων της, την Massage Fit.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγο καιρό η γαλλική εταιρία πώλησης ειδών πολυτελείας λάνσαρε δύο καινούργια μοντέλα sneakers, το Éclair και το Envol, τα οποία προωθούνται ως δύο αθλητικά παπούτσια με μια νέα, ελαφριά σόλα σε γραφικό σχεδιασμό για άνετη και μοντέρνα εμφάνιση. Η Skechers ισχυρίζεται ότι οι σόλες των συγκεκριμένων μοντέλων, που κοστίζουν από €800 έως €900, έχουν αντιγράψει την δική της σόλα, Massage Fit.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα αθλητικά brands τα πάνε καλύτερα στο metaverse;

Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι κυματιστές μεσαίες και κάτω σόλες των αθλητικών παπουτσιών παραβιάζουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με αριθμούς D965,263 και D925,183, τα οποία εκδόθηκαν από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στις 4 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και στις 20 Ιουλίου του 2021, αντίστοιχα.

Η Skechers είναι έμπειρη ενάγουσα, αλλά ταυτόχρονα είναι γνωστή και ως εναγόμενη. Τα τελευταία χρόνια, η τρίτη δημοφιλέστερη εταιρεία υποδημάτων στις Η.Π.Α. έχει μηνύσει κι άλλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Brooks και Easy Spirit, για παραβίαση εμπορικών σημάτων, οι οποίες έχουν πλέον διευθετηθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει γίνει επίσης αποδέκτης πολλαπλών αγωγών της Nike και μίας από την Adidas. Ωστόσο αυτή η τελευταία κίνησή της ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενη, καθώς πρόκειται για μια αγωγή κατά μιας εταιρείας που διαθέτει luxury προϊόντα υψηλής τιμής, όπως ένα πορτοφόλι που κοστίζει €10.000.

Παρόλο που προτιμά να την ανταγωνίζεται στην αγορά παρά στις αίθουσες των δικαστηρίων, η Skechers δήλωσε θιγμένη από την απόφαση της Hermès να χρησιμοποιήσει μία τέτοια σόλα στα αθλητικά της υποδήματα, γι’ αυτό και επέλεξε να κινηθεί νομικά εναντίον της. Εξάλλου η εταιρεία διαχρονικά επενδύει τεράστιους πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη για να εισάγει φρέσκια και μοναδική τεχνολογία στα προϊόντα που λανσάρει κάθε χρόνο. Η τελευταία της προσθήκη, η Massage Fit, αφορά την δημιουργία μιας κυματοειδούς σόλας, δύο τμημάτων, που προσοιδιάζουν με μαξιλάρι και δίνουν την αίσθηση του μασάζ στο πέλμα, για όσο διάστημα περπατάει ο κάτοχος των αθλητικών παπουτσιών Go Walk.

Στα αποτελέσματα της Hermès για το τρίτο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας έδειξε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 24%. Η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως μεταξύ 5% και 10% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού επιχειρηματικού περιοδικού, Fortune. Τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση κυμαινόταν συνήθως στο 2%.

Διαβάστε ακόμα: Πιστοποίηση αυθεντικότητας για τα αθλητικά παπούτσια στο eBay

Όσον αφορά την Skechers, τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο αποκάλυψαν ότι η εταιρεία πέτυχε ρεκόρ τριμηνιαίων πωλήσεων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 12,4% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του πρωτοπόρου του κλάδου, Nike, από μεγάλους retailers και την εστίαση στο DTC, το αμερικανικό sport brand ακολούθησε την αντίστροφη από τη Nike πορεία, δίνοντας επιπλέον έμφαση στις πωλήσεις χονδρικής και τις συνεργασίες. Ήδη, οι πωλήσεις χονδρικής των Skechers αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις DTC το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Πάντως, σύμφωνα με το e-shop Highsnobiety που έσπευσε να πάρει θέση για την επικείμενη εκδίκαση της αγωγής, το “πάνω χέρι” φαίνεται πως έχει σίγουρα η Skechers αφού ήταν η πρώτη που λάνσαρε μια τέτοια σόλα. Πρόκειται για μια εταιρεία με μεγάλο και πιστό κοινό, αφού τα αθλητικά της παπούτσια διαθέτουν στην πλειονότητά τους ανατομικές σόλες -συνεπεία της διαρκούς ανάπτυξης νέων τεχνολογιών- δεν κοστίζουν περισσότερο από €90 ευρώ, σε αντίθεση με του οίκου Hermès που αγγίζουν τα €900 το ζευγάρι.

Με πληροφορίες από Retail Dive | Reuters

Photo: Skechers | Hermès

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.