Tο WhatsApp Messenger έχει γίνει η κυρίαρχη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου. Τέσσερα χρόνια μετά το αρχικό λανσάρισμα της επαγγελματικής εκδοχής του, η Meta το προωθεί για να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μικρών επιχειρήσεων και, φυσικά, να ενισχύσει τα έσοδά της.
Η Meta (τότε Facebook) αγόρασε το WhatsApp τον Οκτώβριο του 2014 για περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε τη λειτουργία του WhatsApp Business, με σκοπό να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να διατηρούν την επαφή με τους πελάτες τους. Τα απλά εργαλεία της εφαρμογής επέτρεπαν στους πελάτες των επιχειρήσεων να αλληλεπιδρούν άμεσα, να αναζητούν προϊόντα και να εκδηλώνουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ιδανική επιλογή για το WhatsApp
Σήμερα, η Meta στρέφεται ξανά προς το ξεχασμένο της εργαλείο και το ενισχύει με μια σειρά από νέες λειτουργίες προκειμένου να το καταστήσει ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί την εταιρεία του Mark Zuckerberg στην εκ νέου προώθηση του WhatsApp Business, είναι τα διαφημιστικά έσοδα. Σύντομα θα αναπτύξει μια premium υπηρεσία για μικρές επιχειρήσεις, ενώ ήδη διπλασιάζει μια νεότερη μορφή διαφήμισης που ονομάζεται “click-to-message”, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν κλικ στη διαφήμιση μιας εταιρείας μέσα στο Facebook ή το Instagram και να ξεκινήσουν απευθείας μια συζήτηση με την εν λόγω επιχείρηση στο Messenger, το Instagram ή το WhatsApp. Αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν στη Meta την δυνατότητα να ενισχύσει τα διαφημιστικά της έσοδα, να παραμείνει σχετική με τις μικρές επιχειρήσεις και να αποκτήσει πρόσθετα έσοδα από τις προσφερόμενες premium υπηρεσίες.
Το WhatsApp Business διαθέτει πλέον δύο βασικά εργαλεία, την φερώνυμη εφαρμογή για μικρές επιχειρήσεις και την πλατφόρμα που απευθύνεται σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες και οργανισμούς, όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα χαρακτηριστικά premium για τις μικρές επιχειρήσεις, που αναμένεται να αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες, θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διαχείρισης συνομιλιών σε έως και 10 συσκευές.
Η Μeta εκτιμά ότι 1 δισεκατομμύριο χρήστες στέλνουν μηνύματα σε μια επιχείρηση κάθε εβδομάδα στο WhatsApp, το Messenger και το Instagram. Και, όταν ένας καταναλωτής στέλνει ένα μήνυμα σε μια εταιρεία, περιμένει και άμεση απάντηση, όπως θα την περίμενε και από τους φίλους του, με τους οποίους επίσης επικοινωνεί με μηνύματα μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες. Αυτού του είδους η αλληλεπίδραση είναι πιο σημαντική από μια απλή συναλλαγή, και είναι ακριβώς αυτό που αναζητά ο χρήστης: να τον αντιμετωπίσει το brand σαν έναν VIP.
Βλέποντας λοιπόν ότι τα μηνύματα είναι το μέλλον του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι θα επικοινωνούν με τις επιχειρήσεις και το αντίστροφο, η εταιρεία πρόσθεσε στην premium εκδοχή, νέους προσαρμόσιμους συνδέσμους WhatsApp click-to-chat, οι οποίοι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν πελάτες σε όλη την online παρουσία τους.
Εξάλλου, έρευνα της McKinsey επισημαίνει ότι οι άνθρωποι αφιερώνουν 20-40% περισσότερο χρόνο σε μια εταιρεία που τους απαντά στα social media, ενώ οι επιχειρήσεις που τους αγνοούν έχουν κατά 15% μεγαλύτερη απώλεια πελατών. Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της εξατομίκευσης εμπλουτίζεται ή εξελίσσεται σε μια one-to-one επικοινωνία, που είναι πολύ πιο προσωπική από μια καλά στοχευμένη πρόταση αγοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που τα brands πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο καταναλωτής που αφιερώνει χρόνο να επικοινωνήσει σε αυτό το επίπεδο μαζί τους, έχει ήδη πολύ ισχυρή πρόθεση να δεσμευτεί περισσότερο στο περιεχόμενο που μπορεί να του προσφέρει η εταιρεία, επομένως και περισσότερες πιθανότητες να μετατραπεί σε πελάτη.
Η ανάγκη για δωρεάν και χαμηλού κόστους ψηφιακά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις υπογραμμίζεται και από την έκθεση του 2021 από το Connected Commerce Council. Στην έκθεση σημειώνεται ότι περίπου 11 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει το σύνολο ή μέρος της επιχείρησής τους, εάν δεν υπήρχαν ψηφιακά εργαλεία που τους επέτρεπαν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από το 2021, το δημοφιλέστατο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων, έχει προσθέσει υποστήριξη για φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις και στην desktop εφαρμογή του, γεγονός που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους χρήστες που κάθονται μπροστά από τους υπολογιστές τους και πλέον δεν αναγκάζονται να ψάχνουν το smartphone τους κάθε φορά που κάποιος τους καλεί στο WhatsApp.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το WhatsApp, είναι να καταφέρει να αλλάξει τη γνώμη των Αμερικανών σχετικά με την μητρική του εταιρεία, την Meta. Τα τελευταία χρόνια, η πρότερη μορφή της, το Facebook, ήρθε αντιμέτωπο με μία σειρά από σκάνδαλα, τα οποία αφορούσαν το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών του. Όλες οι παραβιάσεις της εταιρείας έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας, καθώς οι άνθρωποι απλώς δεν πιστεύουν ότι το Facebook τους σέβεται πραγματικά και δεν εκμεταλλεύεται τα προσωπικά τους δεδομένα.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Meta προσπαθεί να προωθήσει το WhatsApp στις ΗΠΑ
Αντίστοιχα και το WhatsApp κλήθηκε να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναγκάστηκε να καθυστερήσει το update της πολιτικής προστασίας απορρήτου της πέρυσι, ύστερα και από το σκάνδαλο που ξέσπασε με το Facebook, ενώ είδε μεγάλο αριθμό χρηστών να εγκαταλείπει την εφαρμογή, προτιμώντας άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.
Το WhatsApp έχει καταφέρει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί σημαντικά, εδραιώνοντας τη θέση του στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα εξάλλου και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg, “το WhatsApp Messenger είναι το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας, με τα επιχειρηματικά μηνύματα και το εμπόριο να πρωταγωνιστούν σ’ αυτό”.
Με πληροφορίες από το CNBC
Photo: WhatsApp
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.