27 Απρ 2024
READING

Τι ζητούν οι κινηματογραφικές αίθουσες από το Netflix

4 MIN READ

Τι ζητούν οι κινηματογραφικές αίθουσες από το Netflix

Τι ζητούν οι κινηματογραφικές αίθουσες από το Netflix

Μετά την ανακοίνωση του οικονομικότερου διαφημιστικού πακέτου του, όλοι αναρωτιούνται κατά πόσο το Netflix θα επανεξετάσει και το παραδοσιακό μοντέλο κυκλοφορίας ταινιών στους κινηματογράφους, καθώς βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση για νέους τρόπους αύξησης των εσόδων του. 

Αν μη τι άλλο, η φετινή χρονιά έδειξε ότι το Netflix είναι ανοιχτό σε ιδέες αφού βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για νέες πηγές εσόδων. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Microsoft για να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα μοντέλο συνδρομής με διαφημίσεις, που δεν θα διαφέρει εντελώς από το αντίστοιχο του YouTube ή του Spotify. Με αυτόν τον τρόπο το Netflix προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις απώλειες συνδρομητών, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προσελκύσει εκ νέου το κοινό του.

Ωστόσο, η πρεμιέρα μιας από τις πιο πετυχημένες ταινίες της παραγωγής Netflix, το “Glass Onion: A Knives Out Story” -το σίκουελ της επιτυχίας του 2019 “Knives Out”- που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Η.Π.Α., δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο που η εταιρεία θα πραγματοποιεί από εδώ και πέρα τις πρεμιέρες των παραγωγών της. Θα συνεχίσει να τις κάνει όπως σήμερα ή θα προβεί σε κάποια αλλαγή για να εξοικονομήσει χρήματα;

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Netflix δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις;

Μέχρι σήμερα, το Netflix συνήθιζε οι πρεμιέρες των ταινιών του να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες κινηματογραφικές αίθουσες, όπου η ταινία θα προβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει αποδειχτεί αρκετά πετυχημένη, καθώς δημιουργεί την ανυπομονησία και την προσδοκία στους συνδρομητές για την κυκλοφορία της ταινίας στην πλατφόρμα streaming. Στο πλαίσιο αυτό, η ταινία “Glass Onion: A Knives Out Story” έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει για μία μόνο εβδομάδα σε μόλις 600 αίθουσες.

Αυτή η απόφαση έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στου ιδιοκτήτες των κινηματογράφων που ζητούν περισσότερα από το Netflix. Συγκεκριμένα, θέλουν να δοθεί άδεια προβολής της ταινίας από περισσότερους κινηματογράφους και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, μερικά στελέχη του Netflix φέρεται να πρότειναν την απαίτηση αυτή ως λύση για την αύξηση των εσόδων της πλατφόρμας. Ωστόσο, ο CEO Ted Sarandos απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον της ψυχαγωγίας -άρα και της εταιρείας- είναι αποκλειστικά το streaming.

Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας επιπλέον λόγος που το Netflix εμφανίζει τέτοια άρνηση είναι ότι οι κινηματογραφικές κυκλοφορίες συνοδεύονται από υψηλά κόστη marketing και το Netflix είναι απρόθυμο να προβεί σε επιπλέον δαπάνες για την προώθηση ταινιών που παίζονται σε περιορισμένες προβολές. Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι ο κολοσσός του streaming θα μπορούσε να επωφεληθεί με μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στις κυκλοφορίες ταινιών. Εξάλλου, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων box office και στην προσέλκυση εμβληματικών παραγόντων της κινηματογραφικης βιομηχανίας, οδηγώντας σε ακόμη πιο επιτυχημένες και κερδοφόρες ταινίες.

Διαβάστε ακόμα: Το Netflix εγκαινιάζει το πρώτο pop-up store του

Φυσικά, το Netflix δεν είναι πιθανό να δεσμευτεί για μεγαλύτερη περίοδο προβολής στον κινηματογράφο μέχρι να δει εάν αυτή η στρατηγική μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή του. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι θα έβγαζε περισσότερα χρήματα από τις συνδρομές, μακροπρόθεσμα, εάν η εταιρεία όντως έβγαζε ταινίες της στους κινηματογράφους.

Την ίδια στιγμή, οι κινηματογραφικές αίθουσες μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο κάποτε. Σύμφωνα με την έρευνα Consumer Energy Index και Retail Pulse της Forrester που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021, το 54% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. που χρησιμοποιούν μια υπηρεσία streaming δήλωσαν ότι προτιμούν να παρακολουθούν πρεμιέρες ταινιών στην άνεση του σπιτιού τους. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι επιστρέφουν στους κινηματογράφους μετά την πανδημία, ιδιαίτερα για ταινίες δράσης και τρόμου, καθώς και για καθιερωμένα sequels. Το “Halloween Ends” έκανε το ντεμπούτο του στα 41,25 εκατομμύρια δολάρια στο εγχώριο box office το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε παράληλα και στην υπηρεσία streaming Peacock της Universal.

Υπάρχει επίσης επιχείρημα για τη λήψη αποφάσεων κατά περίπτωση, ειδικά για μια ταινία όπως το “Glass Onion”, λαμβάνοντας υπόψη πόσο ικανοποιητικές ήταν οι εισπράξεις από την προβολή του στα τέλη του 2019. Το αρχικό “Knives Out”, το οποίο είχε προϋπολογισμό παραγωγής 40 εκατομμυρίων δολαρίων, απέφερε 26,7 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου προβολής και τράβηξε την προσοχή του κοινού για εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της  προβολής, απέφερε 165 εκατομμύρια δολάρια στο εγχώριο box office και 312 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, το Netflix παραμένει κερδοφόρο, προβάλλοντας περίπου 8 από τις 10 πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές μέσω της δικής του πλατφόρμας streaming. Εξάλλου πολλές από τις αλλαγές τις οποίες προσεγγίζει σήμερα, αντανακλούν την τεράστια δύναμή του, ενώ μετά από ένα δύσκολο εξάμηνο, βρίσκεται σε καλή πορεία για την εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξής του. Επικεντρώνεται καθημερινά στο να κερδίζει τον ανταγωνισμό στις προβολές, θεωρώντας πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η ικανοποίηση των συνδρομητών του.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Netflix | Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.