18 Απρ 2024
READING

“Ο κόσμος λέει ναι στον καφέ”

4 MIN READ

“Ο κόσμος λέει ναι στον καφέ”

“Ο κόσμος λέει ναι στον καφέ”

Με τίτλο “World Says Coffee”, το δημοφιλές instant coffee brand κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό σποτ διάρκειας 60”, στο οποίο αποθεώνεται η ανθρώπινη ανάγκη για καφέ, σε όλο τον κόσμο, κάθε στιγμή της ημέρας. Η καμπάνια, μάλιστα, περιγράφεται από την μητρική Nestlé ως “μια από τις μεγαλύτερες που δημιούργησε ποτέ”.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 22 ημέρες για τους υπεύθυνους παραγωγής της καναδικής διαφημιστικής εταιρείας Courage να ταξιδέψουν σε τρεις ηπείρους ώστε να εξερευνήσουν τις πολιτιστικές ιδιορρυθμίες και τις συνήθειες των καταναλωτών που κρύβονται πίσω από την απλή πλράξη της παρασκευής ενός φλιτζανιού καφέ. Εμπνευσμένη από τα συμπεράσματα της καταναλωτικής έρευνας της Nestlé σύμφωνα με την οποία παρασκευάζονται 5.500 φλιτζάνια καφέ κάθε δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο, η καμπάνια επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο o Nescafé ταυτίστηκε με την συνήθεια της παρασκευής καφέ στο σπίτι ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό και το φυλετικό υπόβαθρο.

Ο Nescafé δεν είναι ένα τυχαίο προϊόν. Η ιστορία του ξεκινά το 1929, όταν ο Louis Dapples, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nestlé έλαβε ένα πολύ ιδιαίτερο αίτημα από τη Βραζιλία. Για την καταπολέμηση του τεράστιου πλεονάσματος καφέ στη χώρα, προτάθηκε στην πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελβετία να δημιουργήσει ένα προϊόν που να παρασκευάζεται γρήγορα, συμβάλλοντας στη μείωση όσων οργανικών απορριμάτων προέκυπταν κατά τη συγκομιδή του καφέ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Nestlé επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη βιωσιμότητα του καφέ

Η αρχική ιδέα ήταν να κατασκευαστεί μια μονοδόση καφέ σε σχήμα κύβου, η οποία θα χρειαζόταν απλώς την προσθήκη ζεστού νερού για να διαλυθεί και να προκύψει το ρόφημα. Ωστόσο, μετά από σημαντική έρευνα, η αρχική μορφή του κύβου αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μια βιώσιμη επιλογή, καθώς η εμβληματική γεύση δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Με αυτή την ιδέα να αποκλείεται, ο χημικός Max Morgenthaler εφηύρε την διαλυτή πούδρα, η οποία ύστερα από 7 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, κυκλοφόρησε στην ελβετική αγορά με το όνομα “Nescafé”. Ο στιγμιαίος καφές γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που τα ετήσια αποθέματα έφτασαν να εξαντλούνται σε μόλις 2 μήνες. Μέχρι το 1940, ο Nescafé πωλούνταν σε 30 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, δημιουργώντας μια νέα προϊοντική κατηγορία.

Σήμερα η διείσδυση του Nescafé στην παγκόσμια αγορά είναι τεράστια, αφού διατίθεται σε περισσότερες από 180 χώρες. Για να δείξει αυτή τη δημοφιλία, η μητρική εταιρεία ακολούθησε μια γρήγορη διαδρομή σε όλο τον κόσμο, κάνοντας στάση σε τέσσερις βασικές αγορές, της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Ανατολικής Ασίας και της Νότιας Ασίας. Το σποτ αποτυπώνει σε ένα γρήγορο μοντάζ, ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, από πλανόδιους πωλητές και αγρότες, μέχρι χίπστερ που κάνουν παρέα και οικογένειες που χαλαρώνουν, που ζητούν και μοιράζονται ένα φλιτζάνι Nescafé.

Διαβάστε ακόμα: Tα brands καφέ της Nestlé σε άνθηση χάρη στην εξ αποστάσεως εργασία

Η καμπάνια αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον Nescafé όχι απλώς να συνδεθεί περισσότερο με όσους ήδη τον προτιμούν, αλλά και να αξιοποιήσει την οικειότητα όλων των καταναλωτών με το brand. Εξάλλου για τους περισσότερους, ο Nescafé είναι μια μάρκα με την οποία μεγάλωσαν. Το άρωμα του φρεσκοπαρασκευασμένου καφέ τούς μεταφέρει νοητά πίσω στην εποχή που η μητέρα τους έφτιαχνε καφέ στο σπίτι, και όλο το σπίτι είχε αυτή τη χαρακτηστική μυρωδιά. Αυτό αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο σε κάθε στιγμιότυπο, με ανθρώπους από την Ινδία έως το Μεξικό και τις Η.Π.Α. να μεταφέρει τη δική του εκδοχή αυτών των αναμνήσεων που συνδέονται με τη μάρκα, όπως και τον διαφορετικό ​​τρόπο απόλαυσης του καφέ σε κάθε μέρος του κόσμου.

Η ευκολία στην παρασκευή του και η πρόσβαση από όλους τους καταναλωτές στο προϊόν, κατέστησαν διαχρονικά τον Nescafé έναν από τους κυριότερους μοχλούς οργανικής ανάπτυξης για τη Nestlé. Με τον κλάδο τoυ καφέ της εταιρείας να εμφανίζει άνοδο 9,7% στις πωλήσεις του για το 2021, αντικατοπτρίζονται με αρκετή ακρίβεια οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και οι σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.

Παρά την αύξηση των τιμών λόγω του πληθωρισμού, των αυξήσεων στα κόστη μεταφοράς και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν επηρεάσει την παραγωγή καφέ και αναμένεται να επιβαρύνουν την αγορά του αγαθού για τα επόμενα χρόνια, ο Nescafé παραμένει μια κλασική επιλογή τόσο μέσω των δυναμικών ηλεκτρονικών καναλιών όσο και των φυσικών καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία εκτόξευσε την κατ’ οίκον κατανάλωση, ενώ τα αναδυόμενα υβριδικά μοντέλα εργασίας συντηρούν την πρωτοκαθεδρία του. Ο Nescafé είναι ένας καφές για όλους. 

 

Με πληροφορίες από The Drum

Photo | Video: Nescafé

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.