22 Ιαν 2025
READING

Super Market | τα μικρά καταστήματα ξανά στο προσκήνιο

4 MIN READ

Super Market | τα μικρά καταστήματα ξανά στο προσκήνιο

Super Market | τα μικρά καταστήματα ξανά στο προσκήνιο

Σταδιακή αλλαγή δεδομένων αλλά και καναλιού κατανάλωσης στα ελληνικά σούπερ μάρκετ φέρνουν οι διαδοχικές εξαγορές μικρότερων αλυσίδων αλλά και οι συμπράξεις αλυσίδων μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτή του Μασούτη με τον ΣΥΝΚΑ. Θα θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα όμως και μάλιστα εντός του 2022 έχει καταγραφεί σειρά εξαγορών όπως αυτές του Κρητικού που εξαγόρασε τους Συνεργαζόμενους Παντοπώλες ή τον Μαθιουδάκη στην Κρήτη, ο Μασούτης εκτός από την συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ εξαγόρασε τον Δεναξά αλλά και ο Σκλαβενίτης με τα καταστήματα ΣΕΠ στα Ιωάννινα. Μία ακόμα συμφωνία εξαγοράς ήταν αυτή από πλευράς της Market In που απέκτησε την αλυσίδα «Χαρά» στη Χίο.

Αυτό που παρατηρείται μέσα από αυτές τις κινήσεις αλλά και λόγω του σταδιακού εφησυχασμού από μεγάλη μερίδα του κόσμου έναντι της πανδημίας, καθότι προτιμούσε τα υπερμάρκετ για τις αγορές του λόγω ευρύτητας χώρου, είναι πλέον η στροφή στις μικρότερες αίθουσες σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι με βάση στοιχεία της ΝielsenIQ για το εννεάμηνο του 2022, η μικρότερη τυπολογία καταστημάτων από τα 100 έως και τα 400 τετραγωνικά μέτρα, είναι αυτή που κατέγραψε και το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης στην περίοδο αναφοράς με ποσοστό 5,7%. Η αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων σε πολλές των περιπτώσεων και η απόκτηση μικρών σημείων από μεγαλύτερους παίκτες έφεραν την ενίσχυση της δυναμικής των μικρότερων καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Νέες δυνάμεις και ισορροπίες για τα σούπερ μάρκετ του «μεσαίου» χώρου στην Ελλάδα

Ταχύτητα και ευελιξία αγορών από τα μικρά καταστήματα

Είναι όμως γεγονός ότι εκτός των άλλων τα μικρά καταστήματα προσφέρουν ταχύτητα και ευελιξία αγορών, ιδίως σε μία περίοδο όπου το καλάθι γίνεται πιο σύντομο και περιορίζεται η χωρητικότητά του από πλευράς των προϊόντων που συμμετέχουν σε αυτό. Ταυτόχρονα οι ταχείς ρυθμοί ζωής επιτάσσουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο την προτίμηση των καταναλωτών σε μικρότερα καταστήματα, τα οποία μπορούν να τους προσφέρουν μέσα από σύντομη αναζήτηση στα ράφια τα βασικά καταναλωτικά αγαθά που αναζητούν σε συντομότερο χρόνο.

Στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και της έξαρσης της πανδημίας ευνοήθηκε σημαντικά όποιος είχε μεγάλα καταστήματα στο δίκτυό του και κυρίως ο Σκλαβενίτης που έχει στο δίκτυό του τα περισσότερα υπερμάρκετ – άνω των 2.500 τ.μ. – σε σχέση με τον ανταγωνισμό του. Μάλιστα υπήρξαν αλυσίδες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος που διάλεξαν να δημιουργήσουν νέα μεγάλα καταστήματα, ξεκινώντας την κατασκευή τους από το μηδέν όπως αυτό που ήδη λειτουργεί στο Piraeus Retail Park στην οδό Πειραιώς, ενώ ένα ακόμη που επρόκειτο να δημιουργηθεί στο ίδρυμα Μιμηκοπούλου στη λεωφόρο Κηφισίας, τελικά δεν προχώρησε με το κτίριο να παραμένει ημιτελές και τις εργασίες να έχουν προς το παρόν διακοπεί. Ωστόσο ήταν σαφής η τάση προς τη συγκεκριμένη τυπολογία των μεγάλων αιθουσών.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο απέχουν παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και πλατφόρμες στην Ελλάδα

Επιπλέον όμως η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι από τις αλυσίδες που έχουν επενδύσει σημαντικά στα μικρά καταστήματα γειτονιάς, τα οποία λειτουργούν κάτω από τη λογική του franchise, ενώ και άλλες αλυσίδες επίσης διατηρούν ανάλογα μικρά και ευέλικτα σχήματα όπως η Market In με τα Εconomy ή ο Μασούτης με τα Express.

Ενίσχυση της κατηγορίας των μικρών καταστημάτων και από τον τουρισμό

Τα μικρά καταστήματα όμως έρχεται να ενισχύσει και ο τουρισμός. Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους αναζητούν μικρότερα σημεία, τα οποία ευνοούνται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα όπου σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μεγάλες αίθουσες καταστημάτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ρόλος του τουρισμού στην εξέλιξη των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι εμφανής με κάθε τρόπο. Η NielsenIQ κατέγραψε ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, η συμβολή του τουρισμού ήταν τέτοια που ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη της περιφέρειας. Τόσο η Κρήτη, όσο και η Πελοπόννησος εμφάνισαν ισχυρή τάση ανάπτυξης των πωλήσεών τους με ποσοστά 7,4% και 6,8%, ποσοστό όμως στο οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μπορεί να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχουν συμπεριληφθεί και οι ανατιμήσεις που προέρχονται από την σταδιακή εντατικοποίηση του πληθωρισμού στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

«Καλπάζει» η αγορά των convenience καταστημάτων παγκοσμίως

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς μικρών καταστημάτων και καταστημάτων ευκολίας (convenience stores) αποτιμήθηκε σε 2,12 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,6% από το 2022 έως το 2028. Το μοντέλο παρουσιάζει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και σε περιοχές με αυξημένη πυκνότητα πληθυσμού όπως οι μεγάλες πόλεις. Η επέκταση των επενδύσεων στον κλάδο λιανικής στις αναπτυσσόμενες χώρες και η αυξανόμενη δημοτικότητα της ιδέας του franchising συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αγοράς αυτής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.