28 Απρ 2024
READING

Γιατί η on-box διαφήμιση του Amazon είναι 4 φορές πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές διαφημίσεις

4 MIN READ

Γιατί η on-box διαφήμιση του Amazon είναι 4 φορές πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές διαφημίσεις

Γιατί η on-box διαφήμιση του Amazon είναι 4 φορές πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές διαφημίσεις

Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τις παραδοσιακές διαφημίσεις. Αν ένας διαφημιζόμενος θέλει να φέρει το εμπορικό σήμα του μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό σήμερα, μπορεί κάλλιστα να τοποθετήσει τη διαφήμιση σε ένα κουτί αποστολής του Amazon. 

Οι θαυμαστές του Μπομπ Σφουγγαράκη χάρηκαν την περασμένη άνοιξη όταν ο χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon βγήκε από τα βάθη της θάλασσας και προσγειώθηκε μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους. Η μητρική εταιρεία του Nickelodeon, η Paramount, είχε μόλις ξεκινήσει τη νέα της υπηρεσία streaming Paramount+ και απευθύνθηκε στο Amazon Ads -την υπηρεσία διαφήμισης του Amazon- για να προσφέρει μια παραμετροποιημένη εμπειρία με τις on-box διαφημίσεις της, που θα οδηγούσε στην προβολή και την αναγνωρισιμότητα για να βοηθήσει στην αύξηση του κοινού της.

Δεν πρόκειται για μια καινούργια στρατηγική. Το Amazon ξεκίνησε τις on-box διαφημίσεις το 2015, όταν άρχισε να στέλνει τις παραγγελίες των πελατών του σε φωτεινά κίτρινα κουτιά παράδοσης με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων από την τότε επερχόμενη ταινία “Minions”. Λίγο αργότερα συνέχισε με τον “Super Mario” και έκτοτε συνέχισε με αρκετές συνεργασίες.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon σκαρφάλωσε στην κορυφή των sites με τις πιο αξιόπιστες διαφημίσεις

Τι είναι όμως οι on-box διαφημίσεις; Πρόκειται για μία μορφή προσαρμοσμένης διαφήμισης, που δημιουργήθηκε από το Brand Innovation Lab του Amazon Ads, και η οποία μεταφέρει τα brands σε ένα μέρος με ένα άμεσο τρόπο που πολλοί άλλοι τύποι διαφημίσεων δεν μπορούν να κάνουν: στο κουτί παράδοσης. Η συσκευασία του Amazon παρέχει έναν ιδιαίτερα ορατό, διαδραστικό διαφημιστικό καμβά και μια πύλη για τους πελάτες από την οποία μπορούν να ανακαλύψουν προϊόντα, ιστορίες και νέες, συναρπαστικές εμπειρίες.

Και για τους 2,2 εκατομμύρια πελάτες του Amazon που έλαβαν τα χρωματιστά κουτιά με τον Μπομπ Σφουγγαράκη, αλλά και για τους 375.000 που έλαβαν ανάλογες τσάντες από το Amazon Fresh στο πλαίσιο της ολικής εκστρατείας, οι εμπειρίες αυτές περιλάμβαναν έναν κωδικό QR που εμφανιζόταν στη συσκευασία και τους επέτρεπε να παρακολουθήσουν δωρεάν πλήρη επεισόδια από 11 διαφορετικές σειρές στην υπηρεσία streaming.

Για κάθε διαφημιζόμενο, η δημιουργία τέτοιου είδους εξατομικευμένων εμπειριών μπορεί να αφήσει μια διαρκή εντύπωση στους καταναλωτές. Μια πρόσφατη ανάλυση της Kantar για τις εκστρατείες on-box/on-bag του Amazon Ads που έτρεξαν μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2020 και του α’ τριμήνου του 2022 διαπίστωσε ότι είναι πιο διαδραστικές και ελκυστικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ανάκληση της διαφήμισης να είναι 4,1 φορές υψηλότερη από τις εκστρατείες των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Σε έναν ψηφιακό κόσμο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένων και κοινωνικών μέσων, τα πακέτα παράδοσης ξεχωρίζουν ως ένα ευπρόσδεκτο φυσικό σημείο επαφής. Οι πελάτες εμπλέκονται με τις on-box διαφημίσεις, αλληλεπιδρώντας με τα δέματα κατά τη διάρκεια της πιο ικανοποιητικής φάσης του ταξιδιού αγορών – τη στιγμή του unboxing.

Στα τέλη του 2021, όταν η Paramount Pictures κυκλοφόρησε το “Paw Patrol: The Movie” ταυτόχρονα στο streaming και στους κινηματογράφους, η Paramount+ προσπάθησε να αξιοποιήσει την επιτυχία που γνώρισε με την προώθηση των ταινιών μέσω διαφημιστικών εκστρατειών εντός των αιθουσών. Για την καμπάνια του Paw Patrol, η εταιρεία streaming ήθελε όχι μόνο να δημιουργήσει ενσυναίσθηση, αλλά και να βοηθήσει τους μικρούς θεατές να ενθουσιαστούν με την ταινία, η οποία βασίστηκε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του Nickelodeon.

Διαβάστε ακόμα: H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Το προσαρμοσμένο κουτί Paw Patrol του Amazon παρουσίαζε πολύχρωμες εικόνες των χαρακτήρων της ταινίας “Paw Patrol” στη μία πλευρά. Οι πελάτες μπορούσαν όχι μόνο να κοιτάξουν τις απεικονίσεις αλλά και να τις κόψουν, να τις στηρίξουν και να παίξουν μαζί τους. Μια άλλη πλευρά του κουτιού έδειχνε την “Ακτή της περιπέτειας”, το μέρος όπου διαδραματίζεται η ταινία. Ένας κωδικός QR στο πλάι του κουτιού κατηύθυνε άμα τη σάρωσή του τους παραλήπτες σε μια προσαρμοσμένη σελίδα προορισμού που περιείχε το τρέιλερ της ταινίας, πληροφορίες σχετικά με τους χαρακτήρες και συνδέσμους προς σχετικά προϊόντα.

Οι on-box διαφημίσεις επιτρέπουν στους διαφημιζόμενους να παρέχουν one-to-one marketing σε κλίμακα. Ταυτόχρονα, διευρύνουν τον ίδιο τον ορισμό της out-of-home διαφήμισης με εντυπωσιακές τοποθετήσεις κουτιών και τεχνολογία που συνδέει τους πελάτες με την ευρύτερη εμπειρία της μάρκας. Με τις on-box διαφημίσεις, το Amazon Ads βοηθά τους διαφημιζόμενούς του να σκεφτούν πραγματικά out of the box.

Με πληροφορίες από AdAge

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.