21 Δεκ 2024
READING

Η Mattel ξαναφτιάχνει την Barbie από ανακυκλωμένο πλαστικό

4 MIN READ

Η Mattel ξαναφτιάχνει την Barbie από ανακυκλωμένο πλαστικό

Η Mattel ξαναφτιάχνει την Barbie από ανακυκλωμένο πλαστικό

Η Mattel προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της ρύπανσης από πλαστικά, αναδημιουργώντας με βιώσιμο αυτή τη φορά τρόπο 33 εμβληματικά της παιχνίδια. Ανάμεσά τους και η αειθαλής Barbie που πλέον κατασκευάζεται από πλαστικά που συλλέγονται στο Μεξικό, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό, εάν δεν είχαν ανακυκλωθεί. 

“Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τον πολύτιμο πλανήτη μας ευαισθητοποιώντας τα παιδιά σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και εμπνέοντάς τα να αναλάβουν θετική δράση”. Με αυτή τη φράση η αμερικανική παιχνιδοβιομηχανία ανακοίνωνε πριν από δύο χρόνια την στροφή της προς μια νέα “πράσινη” φιλοσοφία, την οποία θα ακολουθούσε για την κατασκευή κάθε παιχνιδιού.

Πράγματι, η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για την επίτευξη του στόχου της για 100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά υλικά που θα βουν εφαρμογή τόσο σε προϊόντα όσο και στις συσκευασίες τους έως το 2030. Τον ίδιο χρονικό ορίζοντα έχει θέσει το brand για να επιτύχει τον στόχο για ίνες κατασκευασμένες κατά 75% από βιώσιμα υλικά στα ρούχα που προορίζονται για χρήση στις κούκλες της. Ενώ έχει ήδη πετύχει να φτάσει στο 95% ανακυκλωμένου ή πιστοποιημένου από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC) χαρτιού ή ίνων ξύλου στις συσκευασίες των παιχνιδών της.

Διαβάστε ακόμα: Η Lego αποκαλύπτει το πρώτο τουβλάκι από ανακυκλωμένο πλαστικό

Σήμερα πλέον διαθέτει 33 παιχνίδια που χαρακτηρίζει “βιώσιμα”, από μόλις 4 που ήταν το 2020. Για παράδειγμα, το 62,1% του Matchbox Tesla είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο ψευδάργυρο, το 36,9% από ανακυκλωμένο πλαστικό και το υπόλοιπο 1% από ανοξείδωτο ατσάλι. Ιδιαίτερη θέση, όμως, ανάμεσα στα “βιώσιμα” παιχνίδια κατέχει η κούκλα “Barbie Loves the Ocean”, η οποία δημιουργήθηκε ως πρότυπο για την εκπαίδευση και την προώθηση βιώσιμων καθημερινών συμπεριφορών που θα συμβάλουν στην έμπνευση για δράση. Η κούκλα είναι κατασκευασμένη κατά 90% από “πλαστικό του ωκεανού” όπως συνηθίζονται να ονομάζονται τα πλαστικα απορρίμματα που συλλέγονται από τους ωκεανούς.

Εξάλλου, με το πρόγραμμα “Mattel PlayBack” η εταιρεία ξεκίνησε πέρυσι να δίνει στους γονείς την δυνατότητα να επιστρέψουν τα παιχνίδια που δεν χρειάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται να δώσει μια δεύτερη ζωή στα αγαπημένα παλιά παιχνίδια των παιδιών, ανακυκλώνοντας τα πλαστικά μέρη τους για να λάβουν μια νέα μορφή ως εξαρτήματα για νέα παιχνίδια.

Τα παιχνίδια της Mattel αποτελούν ένα μόνο μέρος μιας προσπάθειας της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών αξίας 105 δισεκατομμυρίων ευρώ, να καταστήσει τα ως επί το πλείστον πλαστικά προϊόντα της πιο βιώσιμα. Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών, ωστόσο, δεν είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου που ευαισθητοποιείται σε σχέση με την ανακύκλωση του πλαστικού. Η Hasbro τον Αύγουστο του 2019 δεσμεύτηκε να σταματήσει τη χρήση ανάλογων συσκευασιών μέχρι το τέλος του 2022. Μάλιστα πέρυσι ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι που παλαιότερα ήταν γνωστό ως “Mr Potato Head”, θα είναι κατασκευασμένο από φυτικά ή ανανεώσιμα υλικά μέχρι το τέλος του 2024.

Διαβάστε ακόμα: Η Mattel λανσάρει τα πρώτα της παιχνίδια με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο του 2019 ο όμιλος Lego παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το οποίο διευκόλυνε τους γονείς να ξεφορτωθούν τα παλιά τουβλάκια Lego, δωρίζοντάς τα σε σχολικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ήταν τόσο επιτυχημένο που η Lego το επέκτεινε πέρυσι στον Καναδά. Σήμερα η εταιρεία κατασκευάζει ορισμένα από τα γνωστά τουβλάκια της από πλαστικό που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο της Βραζιλίας και πειραματίζεται με τη μετατροπή ανακυκλωμένων πλαστικών μπουκαλιών στα αγαπημένα του τούβλα. Με την κίνηση αυτή ο όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της κατασκευής όλων των προϊόντων του εξ ολοκλήρου από βιώσιμες πρώτες ύλες έως το 2030.

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, το μέσο δυτικό νοικοκυριό αγοράζει 40,3 κιλά πλαστικών παιχνιδιών ανά παιδί κάθε χρόνο. Η μετάβαση σε νέα υλικά σίγουρα δεν θα είναι εύκολη ή φθηνή, αλλά η κατασκευή παιχνιδιών από βιώσιμες πρώτες ύλες ή ανακυκλωμένα πλαστικά θέτει κατασκευαστικές προκλήσεις για όλη τη βιομηχανία, την στιγμή που οι βιώσιμες ρητίνες -υλικό απαραίτητο για την κατασκευή τους- είναι σε έλλειψη, προκαλώντας αύξηση των τιμών. Είναι όμως άγνωστο ακόμα, αν αυτές οι αναβαθμίσεις θα βοηθήσουν στη μείωση της ρύπανσης που είναι επιβλαβής για τη θαλάσσια ζωή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Photos: Mattel

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.