22 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Gucci δημιούργησε τμήμα μόνο για το metaverse

5 MIN READ

Γιατί η Gucci δημιούργησε τμήμα μόνο για το metaverse

Γιατί η Gucci δημιούργησε τμήμα μόνο για το metaverse

Την έμφαση που δίνει στο μετασύμπαν θέλησε να τονίσει ο ιταλικός οίκος Gucci με τη δημιουργία του εξειδικευμένου τμήματος Gucci Vault and Metaverse Ventures. Ο στατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει την επέκταση και την εκτέλεση των σχεδίων της στο web3 και το gaming.

Μόλις πριν από από μια δεκαετία, οι τίτλοι “Head of Metaverse” ή “Chief Metaverse Officer” ήταν αδιανόητοι και ακαταλαβίστικοι αφού περιέγραφαν κάτι που δεν υφίσταται καν. Τώρα, έχουν διεισδύσει στις αίθουσες συνεδριάσεων των μεγάλων luxury brands σε όλο τον κόσμο. Καθώς το web3 συνεχίζει την άνευ προηγουμένου πορεία του, οι συζητήσεις που κάποτε γίνονταν σε χαμηλούς τόνους, γίνονται πλέον ανοιχτά μεταξύ των μεγαλοστελεχών των fashion και lifestyle brands.

Σε μία περίοδο που όλο και περισσότερες εταιρείες προϊόντων πολυτελείας καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, ο ιταλικός οίκος μόδας έχει γίνει μία από τις πιο εξέχουσες luxury fashion εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του metaverse. Ήταν από τις πρώτες που πειραματίστηκαν έντονα σε πλατφόρμες παιχνιδιών, πριν προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μόνιμου εικονικού κόσμου στο Roblox, το Gucci Garden. Εξάλλου ήταν και η πρώτη που λάνσαρε NFTs, ενώ τώρα δημιουργεί ακόμη έναν χώρο στον εικονικό κόσμο, το “The Sandbox”.

Διαβάστε ακόμα: H Gucci είναι το πιο hot fashion brand στον κόσμο αυτήν τη στιγμή

Η δημιουργία του Gucci Vault, ως ένας πειραματικός διαδικτυακός εννοιολογικός χώρος που φιλοξενεί NFTs και άλλα web3 projects, στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση της εταιρείας στο νέο ψηφιακό σύμπαν. Ως επικεφαλής τέθηκε ο Robert Triefus, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία από το 2008, όταν εντάχθηκε ως διευθυντής marketing και επικοινωνίας παγκοσμίως, πριν μετακινηθεί σε EVP chief marketing officer το 2012, EVP brand and customer engagement το 2018 και στη σημερινή του θέση φέτος. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Gucci σε αυτούς τους στρατηγικούς τομείς που βοήθησε να οικοδομηθούν, έχοντας συνεργαστεί στενά με τις αντίστοιχες ομάδες, διαμορφώνοντας την προσέγγιση και την τοποθέτηση του οίκου στους τομείς του gaming και του web3, καθώς και στο λανσάρισμα του project Gucci Vault.

Από τη μία πλευρά, η απόφαση να καθιερωθούν και να ιεραρχηθούν τέτοιοι τίτλοι, είναι λογική. Η αγορά web3 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 82 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, σύμφωνα και με την συμβουλευτική εταιρεία Emergen Research, ενώ ο τομέας της μόδας και του lifestyle πολυτελείας, προβλέπεται να ενισχύσει τις πωλήσεις του κλάδου κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Η τοποθέτηση ενός ανώτατου στελέχους στη θέση του επικεφαλής μιας ομάδας μιας εταιρείας με ξεκάθαρα ψηφιακό προσανατολισμό, επιβεβαιώνει στους πελάτες της ότι το metaverse είναι -και θα συνεχίσει να είναι- μια σοβαρή πηγή εσόδων.

Και τα υπόλοια luxury brands, όμως, προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις δημιουργίας νέων τομέων και τον διορισμό ταλαντούχων στελεχών σε θέσεις ευθύνης, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους στο web3. Η Balenciaga φέρεται να δημιουργεί το δικό της τμήμα metaverse, ενώ ο γίγαντας της πολυτέλειας LVMH καλωσόρισε τη Nelly Mensah στο νέο ρόλο του “Head of Metaverse and Crypto” για να αναλάβει τα ηνία όλων των προσπαθειών metaverse σε παγκόσμιο επίπεδο και να μεταφέρει τη γνώση σε όλο το πελατολόγιο του ομίλου, που περιλαμβάνει τους Givenchy, Louis Vuitton και Christian Dior.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο LinkedIn για τις θέσεις εργασίας “Chief Metaverse Officer” αποκαλύπτει ότι μια σειρά από brands αναζητούν άτομα με εμπειρία και εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα. Από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως startups, ο αριθμός των ατόμων που κατέχουν αυτόν τον τίτλο αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για το web3 και τον αντίκτυπό του στις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με την εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών, StockApps.com, το ενδιαφέρον για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το metaverse έχει επίσης αυξηθεί κατά 105% τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία.

Όσον αφορά την Κίνα, οι πολυτελείς οίκοι θα πρέπει να σχεδιάσουν προληπτικά σχέδια για την εμπλοκή του metaverse, αν θέλουν να επιτύχουν στην κρίσιμη και ιδιαίτερα ψηφιοποιημένη τοπική αγορά. Σύμφωνα με την εγχώρια ιστοσελίδα εργασίας Zhilian Zhaopin, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το metaverse αυξήθηκαν κατά 16,6% σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Καλώς ήρθατε στην Gucci town στο Roblox | Γιατί η Gucci δίνει τόση έμφαση στο metaverse;

Ο τρόπος με τον οποίο το web3 έχει συνταράξει τη βιομηχανία της πολυτέλειας και της μόδας είναι θεμελιώδης – δεν είναι απλώς ένα ακόμη κανάλι για την πώληση των προϊόντων, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο ή το Instagram. Θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, πωλούνται, καταναλώνονται, χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται τα προϊόντα, διαμορφώνοντας τελικά ένα οικοσύστημα με απρόσμενα επιχειρηματικά μοντέλα και νέους δείκτες μέτρησης της απόδοσης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, εκτός από την Gucci, βλέπουμε ακόμα brands όπως η Nike, η Tommy Hilfiger, η Ralph Lauren, η Forever 21, να δραστηριοποιούνται στο metaverse, που αγαπά ιδιαίτερα η Gen Z αλλά, σταδιακά, ακόμα και η Γενιά Alpha. Φαίνεται πως, πλέον, τα brands ποντάρουν στη δύναμη μιας διαφορετικής κοινότητας. Ο ανταγωνισμός για τη διείσδυση στη νέα εποχή του διαδικτύου κλιμακώνεται. Η ανάληψη ηγετικών ρόλων στο metaverse είναι μια σταθερή αρχή για τις εταιρείες που “βουτάνε” στο μετασύμπαν και ίσως είναι το κλειδί για να εξασφαλίσουν τη θέση τους ως πρωτοπόροι στον εικονικό δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Gucci

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.