22 Δεκ 2024
READING

Αντίο influencers; Ήρθε το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

4 MIN READ

Αντίο influencers; Ήρθε το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

Αντίο influencers; Ήρθε το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

Τα social media έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινή των ανθρώπων και ειδικά των Gen Z-ers και των Millennials. Οι χρήστες αφιερώνουν χρόνο κάνοντας αναρτήσεις, παρακολουθώντας τους φίλους τους και τους αγαπημένους τους δημιουργούς και influencers.

Οι διαδικτυακοί δημιουργοί, είτε στο YouTube, είτε στο Instagram, είτε στο TikTok, έχουν καλύψει έναν ρόλο για την προώθηση προϊόντων, αλλάζοντας το παραδοσιακό marketing προς μια τελείως νέα κατεύθυνση. Οι influencers έχουν γίνει τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας πώλησης προϊόντων, που έχουν μετατρέψει το influencer marketing σε βασική στρατηγική marketing των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργικές αρμοδιότητες, τις οποίες μέχρι πρότινος αναλάμβαναν οι διαφημιστικές.

Διαβάστε ακόμα: Tάση | H άνοδος των «εργασιακών influencers»

Παλιότερα, όταν κάποιος ρωτούσε ένα παιδί τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνο απαντούσε πως θέλει να γίνει γιατρός, δάσκαλος , ακόμα και αστροναύτης. Την ίδια ερώτηση έκανε μία μελέτη της Harris Poll σε 3.000 παιδιά από 8 έως 12 χρονών που ζουν στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά από τις χώρες αυτές είχαν τριπλάσιες πιθανότητες (30%) να θέλουν να γίνουν YouTubers ή vloggers από ό,τι αστροναύτες (11%) όταν μεγαλώσουν. Γιατί όχι; Είναι η ιδανική δουλειά – όλα τα εργαλεία που χρειάζονται τα έχουν ήδη στη διάθεσή τους. Είναι τόσο εύκολο, λοιπόν, που όλοι θέλουν να γίνουν influencers.

Βέβαια οι κατάλληλοι influencers δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρήματα για μια εταιρεία ώστε να βρει τον κατάλληλο. Αλλά και όταν το καταφέρνουν αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές δυσπιστούν για την αυθεντικότητά τους, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα που προωθούν επί πληρωμή.

Με τα viral video τους να αυξάνονται καθημερινά και την αγορά των influencers να αγγίζει πλέον τα όρια του κορεσμού, είναι να αναρωτιέται κανείς ποια είναι τελικά η αξία του influencer marketing σήμερα. Μήπως και ο ίδιος ο όρος “influencer” είναι πλέον ξεπερασμένος;

Οι γκουρού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτείνουν ότι ο όρος θα πρέπει να είναι απλώς “δημιουργός περιεχομένου”, ανοίγοντας μια ευκαιρία για μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες. Το TikTok το έχει ήδη καταστήσει αυτό δυνατό με την χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισή του, ενώ το Instagram είναι πολύ συγκεκριμένο για τους influencers του. Τα βαριά και σύνθετα φίλτρα, οι φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και τα επεξεργασμένα σώματα προωθούν μια λανθασμένη αναπαράσταση του πώς “πρέπει” να φαίνονται οι influencers.

Μεταξύ των ετών 2016 και 2020, είδαμε την άνοδο των vloggers του YouTube. Τότε ήταν που η πανδημία ανάγκασε όλους τους ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους χωρίς “προσωπική” αλληλεπίδραση. Και όπως ήταν λογικό, η πλειονότητα του κόσμου κατευθύνθηκε στις κοινωνικές πλατφόρμες για να νιώσει “συνδεδεμένη”.

Με την έλλειψη κοινωνικής ζωής, οι άνθρωποι έγιναν όλο και πιο χαλαροί και άνετοι στο να δημοσιεύσουν μία φωτογραφία τους, ακόμη και στο να δημιουργήσουν δικό τους περιεχόμενο. Έτσι αναδύθηκε το περίφημο user-generated content. Πρόκειται για το περιεχόμενο που δημιουργούν ερασιτεχνικά οι ίδιοι οι χρήστες, με τα κινητά τους τηλέφωνα και το προσωπικό τους στυλ, για λογαριασμό των brands – και μάλιστα με κίνητρο το πραγματικό τους ενδιαφέρον για αυτά, ως πραγματικοί χρήστες και αξιολογητές των προϊόντων τους.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά αξίζει να επενδύουμε στο influencer marketing;

Οποιοσδήποτε επομένως έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και μια κάμερα ή ένα smartphone, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει περιεχόμενο που θα μπορούσε να δελεάσει κάποιο brand και να βγάλει τελικά χρήματα από αυτό. Πολλοί άνθρωποι το αντιμετώπισαν ως μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν δημιουργοί πλήρους απασχόλησης – και με το επίπεδο των απαιτήσεων για να γίνει κάποιος “influencer” να είναι πολύ πιο χαλαρό από το κανονικό, κάτι τέτοιο δεν ήταν δύσκολο. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τα ίδια τα brands. Για την ακρίβεια, το ερασιτεχνικό περιεχόμενο, χωρίς σενάριο, επαγγελματικό styling και φωτισμό, είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από μια ακριβή ανάρτηση από έναν influencer.

Τα brands έχουν αρχίσει να μην ενδιαφέρονται να προσλάβουν έναν διάσημο influencer, αλλά προτιμούν να κλείνουν συμφωνίες με χρήστες που θα δημιουργούν για λογαριασμό τους πλούσιο αυθεντικό περιεχόμενο. Αυτή η στροφή, όμως, προκάλεσε μια ολόκληρη σειρά από νέα προβλήματα στον κόσμο των influencers. Ο κλάδος χάνει την αποκλειστικότητά του και, μαζί της, χάνει και την αξιοπιστία του. Αλλά ήταν άραγε ποτέ αξιόπιστος από την αρχή;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο δημιούργησαν μια εντελώς νέα γενιά δημιουργών περιεχομένου, αλλά και δρόμους για νέες επιχειρήσεις. Η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός ενός καθημερινού χρήστη, έχει περισσότερες πιθανότητες να προσφέρει στους καταναλωτές στοιχεία με τα οποία να μπορούν να ταυτιστούν, δημιουργώντας μια αίσθηση αληθινής συναισθηματικής σύνδεσης. Τα διαδικτυακά brands χρειάζονται ανθρώπους για να προωθήσουν με αυθεντικότητα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ένας ισχυρός δημιουργός περιεχομένου μπορεί να γίνει πιο αναγνωρίσιμος ακόμη και από ένα logo. Οι εταιρείες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σήμερα χωρίς την εκπροσώπηση και τις φωνές διαφορετικών, απλών και “συνηθισμένων” δημιουργών – και εδώ είναι που αναλαμβάνουν δράση οι δημιουργοί περιεχομένου.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.