26 Απρ 2024
READING

Το Gatorade γίνεται τσίχλα

4 MIN READ

Το Gatorade γίνεται τσίχλα

Το Gatorade γίνεται τσίχλα

Συνδυάζοντας την ευχρηστία μιας τσίχλας με τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής, το Gatorade αποφάσισε να λανσάρει μια σειρά από νέα προϊόντα, στοχεύοντας να επεκτείνει τους τρόπους που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές. Αποτελούν ταυτόχρονα την πρώτη απόπειρα του brand να μπει στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων, αφού τα νέα προϊόντα αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας των χρηστών.

Ήταν το φθινόπωρο του 1965, όταν ο καθηγητής Νεφρολογίας του πανεπιστημίου της Φλόριντα, Robert Cade μαζί με τους συναδέλφους του Dana Shires, Alejandro de Quesada και Jim Free, δημιούργησαν ένα ποτό με βάση το νερό, που περιείχε νάτριο, γλυκόζη και φωσφορικό άλας προκειμένου να βοηθήσουν τους αθλητές της πανεπιστημιακής ποδοσφαιρικής ομάδας να αποδώσουν στον σημαντικό αγώνα τους εναντίον του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα. Ο θρίαμβος της ομάδας και η απίστευτη ενέργεια των αθλητών που εμφάνισαν τα επόμενα δύο χρόνια, οδήγησαν τον καθηγητή και την ομάδα του να λανσάρουν τρεις γεύσεις του ποτού, που πήρε το όνομά του από τη μασκότ Gate της πανεπιστημιακής ομάδας και κυκλοφόρησε πλέον ως “Gatorade”.

Από τις πρώτες γεύσεις σταφύλι, πορτοκάλι και λεμόνι-λάιμ, μέχρι σήμερα, το Gatorade έχει καλύψει μια τεράστια απόσταση, εισάγοντας την ανάγκη του ενεργειακού ποτού σε κάθε απαιτητική προπόνηση επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών σε όλο τον κόσμο. Βασιζόμενο σε επιστημονική έρενα και τεκμηρίωση, το δημοφιλές brand παράγεται από το 2001 από την αμερικανική PepsiCo, με τα προϊόντα του να διανέμονται σε περισσότερες από 80 χώρες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί αυτό το πανεπιστήμιο κερδίζει εκατομμύρια από τις πωλήσεις του Gatorade

Ενώ το Gatorade έχει πλέον ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και ελέγχει περισσότερο από το 70% της αγοράς αθλητικών ποτών εστιάζοντας στην ενυδάτωση, το brand αναζητά επιπλέον τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτή. Αυτή την στιγμή διαθέτει ενεργειακά ποτά και gel με ή χωρίς καφεΐνη, πρωτεϊνούχα προϊόντα και plant-based ροφήματα, καταλύτες, συμπληρώματα διατροφής και kits που ενδείκνυνται για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

Καθώς οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην υγεία τους  -μια τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν φαίνεται να υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου- αναζητούν προϊόντα που θα τους βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Τα Gatorade Recovery Gummies  υποστηρίζουν την αποκατάσταση κατά την άσκηση και τα Gatorade Immune Support Gummies περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Στόχος αυτής της κίνησης της PepsiCo είναι όχι μόνο να προσελκύσει τον καταναλωτή ενώ ασκείται με τα αθλητικά ποτά της, αλλά να διατηρεί την πιστότητά τους και μετά την προπόνηση, χρησιμοποιώντας τις τσίχλες.

Το Gatorade θα μπορούσε εύκολα να βάλει αυτά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος στα ποτά της, αλλά αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι, και ειδικότερα όσοι ασκούνται, είναι εν κινήσει και δεν θέλουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολλά μπουκάλια Gatorade μαζί τους, “έκλεισαν” τις ευεργετικές λειτουργίες τους σε τσίχλες, που είναι πιο ελαφριές και εύχρηστες.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της PepsiCo πέρα από τα κλασικά αναψυκτικά

Εξάλλου οι βιταμινούχες τσίχλες είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία. Η παγκόσμια αγορά τους αποτιμήθηκε σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να ανέλθει σχεδόν στα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,5%, σύμφωνα με την εταιρεία MarketsandMarkets.

Εκτός από τις τσίχλες, μάλιστα, το Gatorade κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα “έξυπνο” μπουκάλι νερού για την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων ενυδάτωσης για έναν χρήστη, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του Gatorade στον χώρο ενυδάτωσης που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός. Το Smart GX Bottle υπολογίζει την πρόσληψη ροφήματος ενός ατόμου με βάση το προφίλ και την αθλητική του δραστηριότητα και λειτουργεί συνδυαστικά με την εφαρμογή της μάρκας για να υπενθυμίζει στον χρήστη τις ανάγκες του για ενυδάτωση.

Ενώ το Gatorade είναι μακράν ο ηγέτης της αγοράς, ανταγωνιστές όπως το BodyArmor της Coca-Cola αυξάνονται σε δημοτικότητα. Αυτό δίνει την ώθηση στο δημοφιλές brand της PepsiCo να διατηρεί αναλλοίωτη τη σχέση του με το βασικό του κοινό που στρέφεται στα προϊόντα του για ενυδάτωση, αλλά και να αναζητά διαρκώς τρόπους για να προσελκύει και να διατηρεί και άλλους χρήστες.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Gatorade

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.