19 Απρ 2024
READING

Πρωτοβουλία της Nike για την οδική ασφάλεια

4 MIN READ

Πρωτοβουλία της Nike για την οδική ασφάλεια

Πρωτοβουλία της Nike για την οδική ασφάλεια

Η Nike εστιάζει την προσοχή της στην μείωση των ατυχημάτων των εργατών ένδυσης και υπόδησης, κατά τις μετακινήσεις τους. Σε αυτή την πρωτοβουλία ο γίγαντας των αθλητικών ειδών συνεργάζεται με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organisation) για την κατάρτιση ενός σχεδίου οδικής ασφάλειας που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στις Η.Π.Α.

Από την εισαγωγή του πρώτου Κώδικα Δεοντολογίας της το 1992, η Nike έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πολιτικών, διαδικασιών και συνεργασιών για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης στα εργοστάσια όπου παράγονται τα προϊόντα της. Mε τη νέα της αποστολή εταιρικής ευθύνης και τη δέσμευσή της στο Παγκόσμιο Σύμφωνο τον Ιανουάριο του 2021, η Nike άρχισε να κινείται πιο ενεργά προς μια  στρατηγική και προληπτική προσέγγιση της εργασίας στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της. Με τον Jarvis Sam, στη θέση του αντιπρόεδρου της Nike για θέματα ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης, ο αμερικανικός κολοσσός τοποθετεί την εργασία σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του.

Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για την κατάρτιση ενός προγράμματος που έχει ως στόχο να εντοπίσει και να μελετήσει τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι εμπλέκονται συχνά σε τροχαία ατυχήματα, κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τον τόπο εργασίας τους, με άμεσα και τραγικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τον εργοδότη τους.

Διαβάστε ακόμα: Ρυθμιστής της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών η Nike

Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, διαθέτει μία εφοδιαστική αλυσίδα παγκόσμιας κλάσης, η οποία βασίζεται σε πρότυπα που επιδεικνύουν σεβασμό για τους ανθρώπους που κατασκευάζουν και διακινούν τα προϊόντα της. Για τον λόγο αυτό έχει υιοθετήσει τις αρχές ενός υγιούς και ασφαλούς χώρου εργασίας.

Με αυτό το σχέδιο για την οδική ασφάλεια, η Nike επιδιώκει να επεκτείνει την συνεργασία που ήδη έχει με την πρωτοβουλία Vision Zero Fund της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Στόχος της Vision Zero Fund είναι ένας κόσμος με μηδενικούς θανάτους, ατυχήματα και ασθένειες στους χώρους εργασίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους οι εργαζόμενοι στα είδη ένδυσης και υπόδησης εμπλέκονται συχνά σε ατυχήματα κατά την μετακίνησή τους και στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και την εργασία τους.

Αν και φαίνεται αμελητέο, οι αριθμοί δείχνουν ότι τελικά δεν είναι. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται παγκοσμίως στους δρόμους κάθε χρόνο. Τα εμπορικά οχήματα εμπλέκονται σε ποσοστό 10-22% στα οδικά ατυχήματα παγκοσμίως.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης εμπλέκονται δυσανάλογα σε τροχαία ατυχήματα σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Οι λόγοι πίσω από αυτό περιλαμβάνουν την μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις, την χρήση λιγότερο ασφαλών μορφών μεταφοράς -όπως οι μοτοσικλέτες αμφιβόλου κατασκευής και ποιότητας- και την κοινή χρήση δρόμων με βαρέα εμπορικά οχήματα.

Η προσέγγιση του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας “Θεωρίας Αλλαγής” για την οδική ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο της ένδυσης, η οποία καταρτίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με εργαζόμενους, εργοδότες, κυβερνήσεις και ειδικούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σε πολλές χώρες.

Η “Θεωρία της Αλλαγής” έχει ως στόχο να ρίξει φως στα βαθύτερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται εργαζόμενοι στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Η σύμπραξη θα αναπτύξει επίσης πρακτικό, εύχρηστο υλικό καθοδήγησης για την ασφάλεια των μετακινήσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Vision Zero Fund και τη Nike σε μια χώρα όπου οι εργολαβικές μονάδες παραγωγής παράγουν προϊόντα του αμερικανικού sport brand.

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

Παράλληλα, στοχεύοντας στον περιορισμό των μετακινήσεων των εργαζομένων του στο οδικό δίκτυο, εξασφάλισε ένα ειδικό τρένο από το Los Angeles προς το Μemphis, το οποίο αποκαλεί “sole train”. Η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των μεγαλύτερων λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων της χώρας και των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Tennessee, περιλαμβάνει μια συνεργασία με τοπικούς μεταφορείς εμπορευματοκιβωτίων για ταχεία εκφόρτωση. Η Nike πρόσθεσε επίσης περιφερειακά κέντρα διανομής στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την απρόσκοπτη μετακίνηση των εργαζομένων της από και προς τις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις.

Τόσο η Nike, όσο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ευελπιστούν να καθορίσουν μια τυποποιημένη προσέγγιση για την μείωση του αριθμού αυτών των ατυχημάτων. Επόμενος στόχος της συνεργασίας είναι η τυποποιημένη αυτή προσέγγιση να μπορέσει να προσαρμοστεί και να υλοποιηθεί σε διάφορες χώρες. Με την κίνηση αυτή, το αμερικανικό brand αθλητικών ειδών δείχνει και ένα άλλο του πρόσωπο, αυτό του εργοδότη που ενδιαφέρεται έμπρακτα και με ειλικρίνεια για τους εργαζομένους του.

Με πληροφορίες από το Fashion United

Photo: Nike

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.