25 Απρ 2024
READING

Μειωμένες προσδοκίες για το Amazon στην μετα-Bezos εποχή

5 MIN READ

Μειωμένες προσδοκίες για το Amazon στην μετα-Bezos εποχή

Μειωμένες προσδοκίες για το Amazon στην μετα-Bezos εποχή

Τα αυξανόμενα κόστη, οι απογοητευτικές πωλήσεις των εκπτωτικών ημερών Amazon Prime Day και οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν ορισμένους αναλυτές να μετριάσουν τις μελλοντικές προβλέψεις τους ενόψει της έκθεσης του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου για το γ’ τρίμηνο.

Όπως έκανε κάθε χρόνο στις επιστολές του προς τους μετόχους, έτσι και πέρυσι ο Jeff Bezos επέμενε ότι το 2021 “παρέμενε να είναι η ημέρα 1 της δημιουργίας του Amazon”. Αυτό είχε σκοπό να εξασφαλίσει στους επενδυτές την πεποίθηση ότι το μεγαθήριο του ηλεκτρονικού εμπορίου που ξεκίνησε ως ένα απλό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, εξακολουθεί να είναι καινοτόμο και αναπτυσσόμενο.

Ο Bezos είχε αμφιβολίες για το πότε και εάν θα γίνει η μετάβαση στην “επόμενη ημέρα”, σχολιάζοντας μάλιστα σε επιστολή του το 2016 ότι την θεωρεί “ως στασιμότητα. Που θα την ακολουθήσει ασχετοσύνη, μετά μια βασανιστική και επώδυνη παρακμή και αναπόφευκτα ο θάνατος”. Γι’ αυτόν κάθε μέρα ήταν πάντα η Νο. 1 ημέρα της δημιουργίας της εταιρείας – και θα έπρεπε όλοι να αντιληφθούν το ίδιο.

Διαβάστε ακόμα: To Amazon διευρύνει την κυριαρχία του στο λιανεμπόριο υποστηρίζοντας αγορές από άλλους retailers

Όταν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο του 2021 για να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του για το διάστημα, η εταιρεία του που παρέμενε στον πλανήτη Γη, όμως, όδευε προς την ημέρα 10.000. Μεταφορικά, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να εκληφθεί ως η επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια αλλαγή Διευθύνοντος Συμβούλου είναι μια κρίσιμη στιγμή για οποιαδήποτε εταιρεία, πόσω μάλλον δε για το επιτυχημένο Amazon.

Και τώρα, ένα χρόνο μετά, ενδεχομένως να ήρθε η στιγμή που πάντα φοβόταν ο δημιουργός του. Αρκετοί αναλυτές αναθεώρησαν τους στόχους τους για τις πωλήσεις και τα κέρδη μετά τη οικονομική έκθεση του γ’ τριμήνου, επικαλούμενοι τα αυξανόμενα έξοδά του, τις απογοητευτικές πωλήσεις και των δύο Prime Day και ένα σκληρό μακροοικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν μεταξύ άλλων και τις πιέσεις που δέχεται από τους επενδυτές ο νέος CEO Andy Jassy, να αντισταθμίσει τα κέρδη, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει και με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει για πρώτη φορά απώλειες έπειτα από επτά χρόνια, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και ζημία από την επένδυσή της στην κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων Rivian. Βέβαια, το Amazon δηλώνει αφοσιωμένο στην επένδυσή του στη Rivian, την οποία χαρακτηρίζει “σημαντικό εταίρο”, καθώς βοηθά στο να εμπλουτίσει τον στόλο της με χιλιάδες ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στις Η.Π.Α., μέσα στο 2022.

Ωστόσο, εταιρείες αξιολόγησης μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις πωλήσεις και τα κέρδη του Amazon και για το δ’ τρίμηνο, επισημαίνοντας ηπιότερες μακροοικονομικές τάσεις στις Η.Π.Α. και στις διεθνείς αγορές, το αυστηρότερο περιβάλλον καταναλωτικών δαπανών και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανταπόκριση των καταναλωτών στις εκπτωτικές Prime Day του Ιουλίου και του Οκτωβρίου του 2022. Πολλοί καταναλωτές και των δύο αυτών εκπτωτικών events περιορίστηκαν αυστηρά στα είδη πρώτης ανάγκης, και το μέσο μέγεθος παραγγελίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης εκδήλωσης τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 23% σε σχέση με αυτήν του Ιουλίου. Με τις προαιρετικές δαπάνες να μειώνονται καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα λόγω του πληθωρισμού και δεν δίνουν πλέον προτεραιότητα σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και το φαγητό εκτός σπιτιού, το Amazon είναι εκτεθειμένο αφού εμφανίζει μειώσεις στις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και ειδών ένδυσης και αξεσουάρ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon αυξάνει τις συνδρομές του Prime στην Ευρώπη

Έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης και κερδών μέσα στην πανδημία, όταν το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθισε, το Amazon εισέρχεται σε μια περίοδο αύξησης αντί περιορισμού των εξόδων του. Τα εκρηκτικά κόστη προέρχονται από αυξήσεις προσλήψεων και μισθών, συμπεριλαμβανομένων 150.000 νέων εργαζομένων που ανακοινώθηκαν ότι θα προσληφθούν ενόψει των εορτών, κίνηση που θα μπορούσε να προσθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο κόστος του κολοσσού του e-commerce το επόμενο έτος.

Η εταιρεία κλίνει περισσότερο σε δραστηριότητες εκτός λιανικής για να αυξήσει τα έσοδά του. Έχει αυξήσει την τιμή των συνδρομών, έχει σταματήσει τις εργασίες για τη δημιουργία νέων γραφείων, έχει αρχίσει να ψάχνει ενοικιαστές για τις αποθήκες που πλέον δεν χρειάζεται, ενώ έχει αρχίσει να χρεώνει περισσότερο και κάποιους από τους τρίτους πωλητές που διαθέτουν τα προϊόντα τους από την πλατφόρμα του. Μάλιστα, τον Μάιο, το Amazon επέβαλε ένα τέλος καυσίμων και πληθωρισμού 4,3% στους πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αποθήκευσης, διεκπεραίωσης και διανομής του Amazon, στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, έχοντας κάνει ήδη ανάλογη κίνηση στις Η.Π.Α. Οι δαπάνες διαφήμισης παρέμειναν σταθερά υψηλές, την ίδια στιγμή που διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την απόδοση της θυγατρικής του Amazon Web Services, τις υπηρεσίες cloud του Amazon, που αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδοφόρους πυλώνες του.

Η κερδοφορία του Amazon είναι πιθανό να πιεστεί από τις αυξημένες διαφημίσει στο λιανικό εμπόριο, το διογκωμένο λειτουργικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παράδοσης στο last mile, καθώς και από τις συνεχείς στρατηγικές επενδύσεις. Παρά τις νέες πιέσεις και πιθανώς μια νέα εξ αναγκασμού προσέγγιση στην οποία θα καταλήξει ο νέος CEO Andy Jassy, το Amazon διατηρεί τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές τους. Έστω και αν δεν βρίσκεται πλέον στην Νο.1 ημέρα δημιουργίας του.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.