Μπορεί να ακούγεται αδιάφορο ή να φαίνεται σε πολλούς ως απλώς ένα ακόμη εργαλείο ενσωματωμένο στη σουίτα του Office. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι η αρχή μιας επανάστασης. Η πρώτη πραγματική πρακτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα, έρχεται από τον τεχνολογικό γίγαντα με ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται Microsoft Designer.
Το Microsoft Designer μοιάζει να είναι το μέλλον του σχεδιασμού. Με το αρχικό του κιόλας λανσάρισμα, φαίνεται να προσπαθεί να ξεπεράσει το Canva, παράγοντας σχέδια για κάθε είδους χρήση, από κάρτες μέχρι αφίσες και αναρτήσεις στα social media, χρησιμοποιώντας απλώς τεχνητή νοημοσύνη και μια διεπαφή τόσο απλή που μοιάζει σαν να μην υπάρχει καθόλου.
Δεν θα είναι όμως ένα εύκολο έργο. To Canva είναι μία εταιρεία αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιουργήθηκε με την παραδοχή ότι όλες οι άλλες εφαρμογές γραφικού σχεδιασμού ήταν πολύ περίπλοκες για τους κοινούς θνητούς. Ο κόσμος χρειαζόταν ένα απλό εργαλείο. Έτσι το 2012 προέκυψε τo Canva, μια αυστραλιανή πλατφόρμα γραφικού σχεδιασμού με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Η εύχρηστη πλατφόρμα σχεδιασμού του, επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν επαγγελματικές κάρτες, προσκλήσεις γενεθλίων, διαφημίσεις στα social media, μέχρι και κούπες καφέ. Λειτουργεί εξίσου καλά σε smpartphone, tablet ή laptop. Το Canva είναι ένας επεξεργαστής κειμένου για τη σύγχρονη οπτική μας κουλτούρα, προσαρμόζοντας οτιδήποτε βλέπουμε, από κείμενο και εικόνα μέχρι φόντο και κινούμενη εικόνα, με ένα απλό πάτημα. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το όριο των 100 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών.
Διαβάστε ακόμα: Θα χάσει η Apple τη σχεδιαστική πρωτοπορία της;
Απέναντι σε αυτή τη δυναμική, η Microsoft έρχεται και δημιουργεί τα στοιχεία που θα αμφισβητήσουν την ίδια την προϋπόθεση της κλίμακας και της φιλικότητας προς τον χρήστη του Canva. Βασικό όπλο της αποτελεί η πρόσβαση, αφού η Microsoft διαθέτει ήδη το Office, με 345 εκατομμύρια θέσεις πληρωμένων χρηστών και πάνω από ένα δισεκατομμύριο συνολικά. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι, ότι αυτό το νέο εργαλείο φαίνεται να κάνει τον σχεδιασμό γραφικών ακόμα πιο εύκολο από όσο ήδη πράττει το Canva.
Το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης για τη Microsoft είναι ότι το Designer δεν απαιτεί να περιηγηθούμε σε πρότυπα για να καταλάβουμε την χρήση του. Στην πραγματικότητα, δεν απαιτεί καν να εργαστούμε, αν δεν το θέλουμε. Πώς λειτουργεί; Αρχικά, γράφουμε ένα κείμενο για το τι θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Το Designer αναλύει αυτή την εισαγωγή κειμένου και μας παρουσιάζει αυτόματα έξι γραφικές επεξεργασίες, με διαφορετικό προσανατολισμό και αναλογίες διαστάσεων για να επιλέξουμε – όλες μέσω εικόνων που προτείνει για να εναρμονιστούν με την ιδέα μας. Αυτές οι διαμορφώσεις μπορούν επίσης να κινούνται αυτόματα.
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε είτε να επιλέξουμε μία, είτε να αντικαταστήσουμε τις εικόνες αυτών των επιλογών. Μπορεί να είναι οι δικές μας φωτογραφίες, αλλά, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορούμε να πληκτρολογήσουμε αυτό που θέλουμε να δούμε σε μια άλλη προτροπή κειμένου και το Designer θα εμφανίσει τις νέες επιλογές σχεδιασμού εικονογραφημένες με συνθετικές εικόνες.
Και πάλι, έχουμε τώρα τη δυνατότητα να επιλέξουμε απλώς ένα σχέδιο και να τελειώσουμε με αυτό ή, αν θέλουμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε χειροκίνητα το τελικό σχέδιο σε ένα νέο παράθυρο. Το σχέδιο φαίνεται να είναι πλήρως επεξεργάσιμο και το κείμενό μας δεν έχει ενσωματωθεί στην εικόνα.
Το Microsoft Designer βρίσκεται σε κλειστή beta έκδοση και υπάρχει ήδη λίστα αναμονής για την κυκλοφορία της πρώτης περιορισμένης έκδοσής του. Η Microsoft σχεδιάζει να το συμπεριλάβει στην επί πληρωμή συνδρομή Microsoft 365 Personal and Family, αλλά και ως δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή με περιορισμένη λειτουργικότητα.
Η παραγωγή μιας τόσο εξελιγμένης σχεδιαστικής εφαρμογής, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το Canva – ωστόσο εξελίσσεται και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση. Η υπεραπλοποίηση θα φτάσει και στο Canva, όπως και σε κάθε άλλο λογισμικό σχεδιασμού. Μένει να δούμε ποια εταιρεία θα αξιοποιήσει καλύτερα τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και θα επικρατήσει. Ένα είναι σίγουρο: όποια και αν γίνει η βασίλισσα του σχεδιασμού, η τεχνητή νοημοσύνη θα κερδίζει πάντα σε αυτόν τον νέο πόλεμο λογισμικού.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Microsoft
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.