19 Απρ 2024
READING

Θα χάσει η Apple τη σχεδιαστική πρωτοπορία της;

3 MIN READ

Θα χάσει η Apple τη σχεδιαστική πρωτοπορία της;

Θα χάσει η Apple τη σχεδιαστική πρωτοπορία της;

Η επικεφαλής βιομηχανικού σχεδιασμού της Apple, η οποία μέχρι πρόσφατα επέβλεπε τον σχεδιασμό όλων των νέων προϊόντων του δημοφιλούς brand, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, Apple Watch και Mac, αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία. Μήπως με την κίνηση αυτή, όμως, υποβιβάζεται ξανά η σχεδιαστική πρωτοπορία στην πιο γνωστή για το design της εταιρεία στον κόσμο;

Πάγια τακτική της ομάδας σχεδιασμού της Apple είναι να συγκεντρώνει έμπειρα δημιουργικά στελέχη από όλο τον κόσμο και από πολλούς διαφορετικούς κλάδους προκειμένου να οραματιστούν τα προϊόντα που θα ταυτιστούν στο μέλλον με την Apple. Οι επικεφαλής της ομάδας είναι άτομα με εμπειρία δεκαετιών, όπως η Evans Hankey η οποία εδώ και τρία χρόνια μάλιστα διατελούσε και αντιπρόεδρος της εταιρείας. Τον Ιούνιο του 2019, μαζί με τον software engineer Alan Dye προήχθησαν για να επιβλέπουν την ομάδα σχεδιασμού μετά την αποχώρηση του μακροχρόνιου σχεδιαστή προϊόντων της Apple, Jony Ive.

Διαβάστε ακόμα: H Apple σταματά την παραγωγή του iPod

Η αναχώρησή της, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg πριν ανακοινωθεί επισήμως από το δημοφιλές αμερικανικό brand, έρχεται σε μια εποχή που πολλά από τα πιο γνωστά προϊόντα της Apple λαμβάνουν ως επί το πλείστον σταδιακές ενημερώσεις σχεδιασμού, ενώ τα προϊόντα που φημολογούνται εδώ και καιρό ότι θα κυκλοφορήσουν, όπως ένα ακουστικό μικτής πραγματικότητας -μια φορητή συσκευή που λέγεται ότι είναι ικανή και για τις δύο επιλογές, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας- δεν έχουν καν υλοποιηθεί.

Η Hankey ανέλαβε τον ρόλο της μετά την αποχώρηση του Ive που στράφηκε στη δημιουργία της δικής του εταιρείας σχεδιασμού με το όνομα “LoveFrom”. Το πλήγμα τότε που δέχτηκε ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας ήταν μεγάλο αφού ο Ive είχε συνεργαστεί στενά και για πολλά χρονιά με τον συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs, για να παράξουν μια αξιοσημείωτη σειρά προϊόντων, από τα πρώτα iMac και το iPod μέχρι το αρχικό iPhone, που απέδωσαν στην Apple δισεκατομμύρια δολάρια με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι αλλαγές που επήλθαν ήταν πολλές και συχνά με απρόσμενα αποτελέσματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του εμβληματικού iPod. Με την σαρωτική επικράτηση του Spotify η Apple αναγκάστηκε να έρθει στο σημείο που ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή του. Έτσι, 450 εκατομμύρια πωλήσεις μετά την πρώτη του κυκλοφορία στις 23 Οκτωβρίου του 2001, τον περασμένο Μάιο σηματοδοτήθηκε το τέλος της εποχής που έφερε επανάσταση στον τρόπο οι άνθρωποι βρίσκουν, ακούνε και μοιράζονται με άλλους την ψηφιακή μουσική.

Διαβάστε ακόμα: Η Apple στην δεκαετία μετά το 2020

Μπορεί η Hankey και η ομάδα της να διατηρούσαν χαμηλό προφίλ, ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2021, σε μια συνέντευξή τους στο Wallpaper ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί σχετικά με τον τρόπο που η ομάδα σχεδιασμού της Apple προσεγγίζει κάθε νέο προϊόν: από τις βελτιώσεις στις ειδοποιήσεις και τις αναβαθμίσεις μέχρι το “πάτημα” στο Apple Watch και τις χιλιάδες δοκιμές στις οποίες υπέβαλαν τα AirPods, προκειμένου να τελειοποιήσουν το σχήμα τους. Και φυσικά μίλησαν για τον σχεδιασμό των αιειθαλών Mac που δεν στοχεύουν σε εντυπωσιασμούς αλλά παραμένουν στιβαροί στο πέρασμα των χρόνων, χωρίς όμως να κάνουν εκπτώσεις στην κομψότητα και στη λειτουργικότητα, αφού δεν κουράζουν το μάτι, ενώ μπορούν να βρουν τη θέση τους σε κάθε γραφείο λόγω των compact διαστάσεών τους.

Όλα αυτά όμως, τελικά, ανήκουν στο παρελθόν. Τίποτα δεν προμήνυε ότι η Apple θα βρισκόταν στην ίδια δυσάρεστη θέση που την βρήκε το καλοκαίρι του 2019 όταν βρέθηκε μετέωρη και για πρώτη φορά χωρίς τον βασικό της designer. Σήμερα, με την κυκλοφορία του iPhone 14 να είναι ακόμη νωπή και πολλά projects να εκκρεμούν, η αποχώρηση της Hankey αναμφίβολα θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη σημασία του σχεδιασμού στην Apple. 

Με πληροφορίες από CNN | Fast Company

Photo: Apple

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.