19 Απρ 2024
READING

Πώς η Tesla τριπλασίασε τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της παγκοσμίως

3 MIN READ

Πώς η Tesla τριπλασίασε τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της παγκοσμίως

Πώς η Tesla τριπλασίασε τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της παγκοσμίως

Είναι γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο, η Tesla κατάφερε να πουλήσει χιλιάδες μοντέλα από τα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο Model 3s και Model Ys, τριπλασιάζοντας τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της διεθνώς. Πώς όμως κατάφερε να υπερνικήσει τα εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας; 

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυτοκινήτων είναι πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ως αποτέλεσμα της γενικότερης αναστάτωσης που επικρατεί στην αγορά. Η Tesla δεν θα μπορούσε να αποφύγει αυτή την κατάσταση, πολύ δε περισσότερο αν λάβουμε υπόψη την μεγάλη ζήτηση που έχουν τα αυτοκίνητά της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Tesla αποφασίζει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ημιαγωγών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν τα συνεχή lockdown στην Κίνα, σε συνδυασμό φυσικά με τις υπόλοιπες δυσκολίες που δημιούργησαν οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εταιρεία διαθέτει το πιο μεγάλο της εργοστάσιο στην χώρα, ενώ εκεί βρίσκεται και ο βασικός προμηθευτής μπαταριών της, Contemporary Amperex Technology Co. Συνεπώς, το κλείσιμο και των δύο αποδείχθηκε καταστροφικό για την Tesla.

Η εταιρεία, ωστόσο, κατάφερε να ανατρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις χάριν της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης να επιτρέψει τελικά την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων. Ο Elon Musk, όχι μόνο ξανάρχισε τη λειτουργία του εργοστασίου του, αλλά προχώρησε και στην αναβάθμιση του Gigafactory στην Σανγκάη, αντικαθιστώντας όλο τον εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της και να ξεχωρίσει στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο της ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έτσι, η παραγωγή των μοντέλων Model 3s και Model Ys επιταχύνθηκε, αγγίζοντας ρεκόρ πωλήσεων και παραδόσεων αυτοκινήτων. Τον Αύγουστο 34.502 οχήματα διατέθηκαν στην κινεζική τοπική αγορά και 42.463 στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων Κίνας (CPCA). Τον Ιούλιο η εταιρεία πούλησε 28.217 οχήματα στην Κίνα και εξήγαγε 19.756. Οι πωλήσεις αυτές μεταφράζονται σε εκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες ευτυχισμένους πελάτες, κατακτώντας την πρώτη θέση στην ικανοποίηση του κοινού.

Μετά από μια δύσκολη αρχή του έτους που είδε την οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται εν μέσω αποκλεισμών του covid, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα έχουν ανακάμψει χάρη στα κυβερνητικά κίνητρα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Tesla για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία ανέφερε πως τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 21,45 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για 21,96 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία έχει χάσει το 45% της αξίας της φέτος.

Παρόλα αυτά, ακόμη και με το κόστος κεφαλαίου να αυξάνεται παράλληλα με τις τιμές των αγαθών, ο Musk βλέπει την Tesla να τα πηγαίνει καλά, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα αντικαθιστούν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Ενδεικτικό είναι πως όταν ρωτήθηκε πώς πιστεύει ότι θα τα πάει η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια πιθανή ύφεση, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εξέφρασε μικρή ανησυχία.

Διαβάστε ακόμα: Η Panasonic θέλει να αυξήσει την αποδοτικότητα των μπαταριών για τα Tesla κατά 20%

Η Tesla δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κινεζική αγορά, καθώς το πάθος των Κινέζων οδηγών για τα οχήματα ηλεκτρικής ενέργειας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης είναι ότι οι συνολικές πωλήσεις NEV (Neighborhood Electric Vehicle), που περιλαμβάνουν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και plug-in υβριδικά, αυξήθηκαν κατά 111%.

Ο ανταγωνισμός στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έχει αυξηθεί. Μόνο η Κίνα διαθέτει μία αξιόλογη τοπική παραγωγή αυτοκινήτων, στην οποία κυριαρχεί ο κινεζικός γίγαντας EV BYD. Ενώ παράλληλα αυξάνεται και αριθμός των εταιρειών στον υπόλοιπο κόσμο που κατασκευάζει πλέον σειρές αυτοκινήτων που βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση. Όμως η Tesla “γκαζώνει” και ο Elon Musk δεν φοβάται τον ανταγωνισμό.

Με πληροφορίες από Reuters 

Photos: Tesla

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.