22 Δεκ 2024
READING

Το νοικοκύρεμα της ΑΒ Βασιλόπουλος

4 MIN READ

Το νοικοκύρεμα της ΑΒ Βασιλόπουλος

Το νοικοκύρεμα της ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε ευρύτερη διαδικασία νοικοκυρέματος με ριζική αναδιάταξη δυνάμεων σε πολλούς τομείς της δραστηριότητάς της έχει προχωρήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην νέα εποχή του brand president, Νίκου Λαβίδα, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα. Διοικητικές ανατροπές που ήδη έχουν υλοποιηθεί και ανακατατάξεις στα μεσαία και ανώτερα κλιμάκια της επιχείρησης, είναι μόνο μερικές από αυτές τις κινήσεις.

Πρόσφατα η ΑΒ προχώρησε στην απομάκρυνση στελεχών από τα κεντρικά της, σε μία κίνηση που έρχεται να εξορθολογίσει διαδικασίες, κόστος λειτουργίας και ευρύτερη λειτουργία των υποδομών της. Ταυτόχρονα όμως με μία κίνηση που πραγματοποίησε η επιχείρηση προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των συγκεκριμένων αλλαγών, διαθέτοντας περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ που επρόκειτο να δοθούν με τη μορφή πόντων προς εξαργύρωση στα καταστήματα, με το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα από τους συνολικά 14.000 εργαζόμενους να ανέρχεται στα 150 ευρώ. 

Κρίσιμη η επανατοποθέτηση του Muller στα κεντρικά

Κρίσιμη πάντως θεωρείται από πολλούς και η πρόταση ανανέωσης θητείας του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ahold Delhaize, Frans Muller, μετά τη λήξη της θητείας του, πρόταση που πρόκειται ωστόσο να συζητηθεί στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου τον προσεχή Απρίλιο. Κατά πολλούς στην αγορά η παραμονή ή όχι του Muller στην κεφαλή του ομίλου στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος, θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μελλοντικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται το οτιδήποτε μέσα στις εξελίξεις αυτές αναφορικά με την επόμενη μέρα της αλυσίδας στη χώρα μας. 

Επιπλέον οι ισορροπίες στην αγορά είναι ιδιαίτερα λεπτές αυτή τη στιγμή, με τον Σκλαβενίτη να κινείται ουσιαστικά ανεμπόδιστος στην αγορά, διευρύνοντας τα μερίδιά του και χωρίς να έχει ουσιαστικό αντίπαλο από πλευράς μεγέθους και ανταγωνισμού, που θα μπορούσε να τον προβληματίσει ιδιαιτέρως. Στελέχη με γνώση της αγοράς υποστηρίζουν ότι πιθανές εξελίξεις στον ΑΒ Βασιλόπουλο θα μπορούσαν να σχετίζονται και με την δημιουργία ενός δεύτερου ισχυρού πόλου στην ελληνική αγορά που θα κληθεί πλέον υπό νέες συνθήκες και ισορροπίες να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον Σκλαβενίτη. 

Μία εξαγορά που – ακόμα – δεν έγινε

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι πρόσφατα και παρά τα όσα εντόνως διαχύθηκαν στην αγορά περί εξαγοράς της μικρού βεληνεκούς αλυσίδας, Γέγος, έως και αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Θυμίζουμε ότι η Γέγος δραστηριοποιείται με παρουσία στα Ανατολικά της Αττικής αλλά και στα νότια με ένα κατάστημα στην Αργυρούπολη. Και λέμε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον καθότι για το εκτόπισμα μίας αλυσίδας όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, μία εξαγορά πολύ μικρότερου βεληνεκούς επιχείρησης θα μπορούσε να φαντάζει απλούστερη ως διαδικασία, τη στιγμή που άλλοι παίκτες και ανταγωνιστές κινούνται με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο Μασούτης που πρόσφατα έκανε την έκπληξη με τον Δεναξά στα νησιά των Κυκλάδων, ο Σκλαβενίτης με την απόκτηση εννέα καταστημάτων της αλυσίδας SEP στα Ιωάννινα αλλά και ο ιδιαιτέρως κινητικός Κρητικός με σειρά εξαγορών το τελευταίο διάστημα. 

Η ένδεια επενδυτικών κινήσεων στον τομέα των εξαγορών, θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αλυσίδας, που προβλέπει να μην κινηθεί επιθετικότερα προκειμένου να αποκτήσει κάποια εταιρεία γεγονός που θα του προσέφερε περαιτέρω εκτόπισμα και τζίρο για την ανάπτυξή του. 

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τζίρο κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης και αυτά ακριβώς φαίνεται ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει με τις ευλογίες του ομίλου Ahold Delhaize, ο νεότευκτος επικεφαλής της, Νίκος Λαβίδας. 

Παρόλ’ αυτά δεν παύει να επενδύει παγίως περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο δίκτυο, σε υπηρεσίες, σε τεχνολογία, ενώ και το franchise αποτελεί έναν τομέα που διαρκώς επεκτείνει η ΑΒ Βασιλόπουλος, έχοντας δημιουργήσει μία ισχυρή βάση συνεργατών σε όλη την Ελλάδα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Το 2021 η αλυσίδα δαπάνησε για επενδύσεις 73,6 εκατομμύρια ευρώ από 57,25 εκατομμύρια ευρώ το 2020, τα οποία διατέθηκαν για την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου πωλήσεων. Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς λειτούργησαν τέσσερα νέα εταιρικά καταστήματα και σαράντα έξι καταστήματα μέσω franchise.

Στο τέλος της χρήσης 2021, το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμούσε 592 καταστήματα από τα οποία 314 είναι εταιρικά, 264 ανήκουν στο δίκτυο δικαιόχρησης και 14 καταστήματα είναι καταστήματα χονδρικής πώλησης (ΕΝΑ Cash & Carry). Τα μεικτά κέρδη ήταν 537,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020 από 557,1 εκατομμύρια ευρώ το 2020, μειωμένα κατά 3,47%. Σε ό,τι αφορά το τζίρο της επιχείρησης ήταν στα επίπεδα του 1,96 δισεκατομμυρίου ευρώ από 2,02 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, όντας μειωμένος κατά 2,69%. Το στοίχημα λοιπόν της επόμενης μέρας είναι υπαρκτό για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τη δεύτερη τη τάξει έως αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι ποιος θα είναι αυτός που τελικά θα το κερδίσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.