25 Απρ 2024
READING

Γιατί η illycaffè ενισχύει τους υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο

3 MIN READ

Γιατί η illycaffè ενισχύει τους υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο

Γιατί η illycaffè ενισχύει τους υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μείωσε τις προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει σοβαρό και διαρκή αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, ο ιταλικός οίκος illycaffè αποφάσισε να ενισχύσει τους υπαλλήλους του σε όλο τον κόσμο με ένα έκτακτο χρηματικό bonus.

“Πρέπει να συνδυάσουμε τα κέρδη μας με τις κοινωνικές αξίες μας”, τόνισε η CEO της illycaffè Cristina Scocchia άμα τη ανακοινώσει της κίνησης της ιταλικής εταιρείας πριν από μερικές ημέρες στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera. Για την εταιρεία που βασίστηκε εξαρχής στην οικογενειακή παράδοση που εγκαινίασε ο Francesco Illy το 1933 στην Τεργέστη, η ποιότητα και η ηθική βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της. Και τις αντιλαμβάνονται ως την μακροπρόθεσμη αξία που οικοδομείται μέσα από τη διαφάνεια και την προσωπική εξέλιξη.

Για να επιτευθεί κάτι τέτοιο απαιτείται σκληρή δουλειά και προσπάθεια, η οποία πρέπει να ανταμοίβεται σύμφωνα με τις αρχές της εταιρείας. Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα ολοένα και πιο τεταμένα οικονομικά προβλήματα, ο ιταλικός οίκος illycaffè θα μοιράσει χρηματικό bonus 500.000 ευρώ στους 1.350 υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του μήνα.

Διαβάστε ακόμα: Η Illy σχεδιάζει το άνοιγμα 200 καταστημάτων

Οι πιέσεις που ασκούνται σε όλη την αγορά δεν είναι αμελητέες για την illycaffè, η οποία είδε τα κόστη των πρώτων υλών και των logistics της να αυξάνονται κατά 20% φέτος. Αποφάσισε ωστόσο να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους της αντί να αυξήσει τις τελικές τιμές πώλησης και να υποστηρίξει εμπράκτως τους εργαζόμενούς της οι οποίοι ήταν παρόντες καθόλη της διάρκεια της πανδημίας.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που μια εταιρεία αποφασίζει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Πριν από δύο χρόνια, το ποσό των 428 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταβολή πρόσθετων bonus διέθεσε η Walmart στους ωρομίσθιους υπαλλήλους της ως μια έμπρακτη ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι εργάστηκαν σκληρά και ανελλιπώς κατά την διάρκεια της πανδημίας. Επίσης στην παροχή ενός εφάπαξ bonus προς τους εργαζομένους της στην πρώτη γραμμή προκειμένου να δείξει εμπράκτως την εκτίμησή της για την αποδοτικότητά τους, προχώρησε και το Amazon. Συγκεκριμένα, διέθεσε το ποσό των 500 δολαρίων προς τους πλήρως ωραρίου εργαζομένους της στις αποθήκες, στην Whole Foods, καθώς επίσης και στον τομέα της παράδοσης παραγγελιών, ενώ οι part–time εργαζόμενοι έλαβαν το ποσό των 250 δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: Η Illy κυκλοφορεί νέα ψηφιακή εκστρατεία με πρωταγωνιστή τον Andrea Bocelli

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο τον τελευταίο χρόνο, ο ιταλικός οίκος επεξεργασίας και εμπορίας καφέ παραμένει σταθερός στον στόχο του για ανάπτυξη τουλάχιστον 200 καταστημάτων στην αμερικανική αγορά στην επόμενη τετραετία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για επέκταση της δραστηριότητάς της εκτός της εγχώριας αγοράς της. Και φυσικά επικεντρώνεται στην είσοδό της στο χρηματιστήριο μέχρι το 2026. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο πέρυσι, ο πρόεδρος της illycaffè, Andrea illy, επέλεξε ως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας την Cristina Scocchia, με σημαντική πορεία σε εταιρείες όπως το beauty brand Kiko, η Unilever και ο οίκος οπτικών EssilorLuxottica.

Η Scocchia διαδέχτηκε τον Massimiliano Pogliani στη θέση του CEO, ο οποίος πριν από έξι χρόνια έγινε το πρώτο μέλος εκτός της οικογένειας Illy που ανέλαβε την ευθύνη του ομίλου. Υπό την ηγεσία του, η illycaffè ολοκλήρωσε την πώληση μεριδίου 20% στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Rhone Capital προ διετίας, ανοίγοντας τις πόρτες της σε εξωτερικό επενδυτή για πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία της.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: illycaffè

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.