24 Απρ 2024
READING

Το TikTok έρχεται αντιμέτωπο με τον χειρότερο εαυτό του

4 MIN READ

Το TikTok έρχεται αντιμέτωπο με τον χειρότερο εαυτό του

Το TikTok έρχεται αντιμέτωπο με τον χειρότερο εαυτό του

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι πρώην υπάλληλοι του TikTok έχουν εκφράσει ανησυχίες όσον αφορά τα ζητήματα ελέγχου και διαφάνειας της εφαρμογής, αναφέροντας ότι η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance που εδρεύει στο Πεκίνο, διατηρεί τον πλήρη έλεγχο. Η πιο δημοφιλής και εμπορικά αποδοτική εφαρμογή της φετινής χρονιάς, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με κατηγορίες για παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αποτελούν είδηση, αφού κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει θεωρίες σχετικά με τα ζητήματα του cybersecurity του TikTok, όπως ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δημοφιλή εφαρμογή ώστε να ασκήσει προπαγάνδα ή λογοκρισία στο αμερικανικό κοινό. Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου προσπάθησε είτε να απαγορεύσει την εφαρμογή στο εσωτερικό της χώρας, είτε να την αναγκάσει να συγχωνευθεί με μια αμερικανική εταιρεία, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, το TikTok ανέφερε τότε ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι αβάσιμες δηλώνοντας ότι δεν έχουν καταθέσει ποτέ δεδομένα χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση.

Ανάλογο θέμα προέκυψε στις 20 Οκτωβρίου όταν το Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αποκάλυψε ότι η κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok αποσκοπούσε στο να έχει πρόσβαση σε δεδομένα θέσης από συσκευές ορισμένων Αμερικανών χρηστών χωρίς την γνώση ή την συγκατάθεσή τους.

Διαβάστε ακόμα: Twitter: Όλο και συχνότερα οι κυβερνήσεις ζητούν πληροφορίες χρηστών

Το επιχειρηματικό περιοδικό, το οποίο επικαλέστηκε αποκλειστική πρόσβασή του σε σχετικά έγγραφα, επισήμανε ότι η ByteDance είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης για την διερεύνηση παραπτωμάτων από νυν και πρώην υπαλλήλους της. Στο πλασίο αυτό, το project διαχειριζόταν μια ομάδα με έδρα το Πεκίνο και είχε σχεδιάσει να συλλέξει δεδομένα θέσης από έναν πολίτη των Η.Π.Α. σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Δεν είναι σαφές αν συλλέχθηκαν ποτέ δεδομένα Αμερικανών πολιτών σε ευρεία κλίμακα, παρά μόνο ότι υπήρξε σχέδιο για τη λήψη δεδομένων θέσης από συσκευές ανάλογων χρηστών.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να δηλώσει στο Twitter ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για να “στοχεύσει” την αμερικανική κυβέρνηση, ακτιβιστές, δημόσια πρόσωπα ή δημοσιογράφους. Σχετικά με το δημοσίευμα του Forbes, η ομάδα επικοινωνίας του TikTok σχολίασε ότι “στερείται τόσο σοβαρότητας όσο και δημοσιογραφικής ακεραιότητας”, αφού  ισχυρίστηκε ότι δεν συλλέγει ακριβείς πληροφορίες θέσης GPS από τους Αμερικανούς χρήστες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να τους παρακολουθεί με τον τρόπο που υποδεικνύει το άρθρο.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφαρμογή απασχολεί την επικαιρότητα σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με στοιχεία της Hypeauditor, ακόμα και σήμερα το 67% των χρηστών TikTok είναι κάτω των 24 ετών, δηλαδή δύο στους τρεις (67,0%) χρήστες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία εξαιτίας των κινδύνων που αφορούν την ασφάλεια και ιδιωτικότητα των χρηστών- κυρίως των ανήλικων χρηστών. Μάλιστα έχουν γίνει αναφορές από γονείς παιδιών, οι οποίοι διαπίστωσαν -μετά από αναζήτηση μόλις μερικών λεπτών, μέσα από hashtags- την ύπαρξη υλικού με πορνογραφικό χαρακτήρα, το οποίο, είναι εύκολα προσβάσιμο από τα παιδιά τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι ζητούν από το TikTok οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών

Επίσης, πολλοί γονείς έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα ενήλικες χρήστες του διαδικτύου που παραμονεύουν, έτσι ώστε να βρουν ευκαιρία και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους για αλλότριους σκοπούς. Να σημειωθεί ότι, ακόμα κι αν κάποιος ορίσει ένα λογαριασμό ως ιδιωτικό, ενδέχεται αυτός να εξακολουθεί να εκτίθεται σε σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στη δημόσια ροή.

Μάλιστα έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 4.4 εκατομμυρίων ευρώ στο TikTok, για τη συλλογή δεδομένων από παιδιά στις Η.Π.Α. – συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους, των τοποθεσιών τους και των διευθύνσεων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Εν τω μεταξύ, το TikTok αντιμετωπίζει και στο Ηνωμένο Βασίλειο κυρώσεις, ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δεν κατάφερε να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των παιδιών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Μόλις πριν από έναν μήνα, το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο ενδέχεται να επεξεργάστηκε τα δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς την κατάλληλη συγκατάθεση. Το Tiktok για ακόμη μια φορά, αμφισβήτησε τα ευρήματα.

Την ίδια στιγμή, οργανώσεις δημοσιογράφων ισχυρίζονται ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να λογοκρίνουν το online περιεχόμενο και ότι θέλουν να φιμώσουν τους επικριτές τους. Η αποκάλυψη πληροφοριών και το “κατέβασμα” ιντερνετικού περιεχομένου, αποτελούν ένδειξη μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης λογοκρισίας και χειραγώγησης της πληροφορίας. 

Με πληροφορίες από BBC

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.