Ο κολοσσός του θεάματος Netflix πρόσθεσε 2,41 εκατομμύρια συνδρομητές το γ’ τρίμηνο της χρονιάς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 223 εκατομμύρια. Με τις αρχικές του προβλέψεις να κάνουν λόγο μόλις για 1 εκατομμύριο, η πλατφόρμα streaming ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της, αλλά και τις προσδοκίες των αναλυτών. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της εκτινάχθηκαν πάνω από 14% και μπορεί να ατενίσει το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Το προηγούμενο διάστημα εξάλλου είχε προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό για την εξελιξη της πορείας του. Για πολλά χρόνια η δημοφιλής πλατφόρμα δεν είχε ανταγωνισμό. Αλλά αυτή η τεράστια επιτυχία, όπως ήταν λογικό, παρακίνησε και άλλα μεγαθήρια του θεάματος -όπως το Hulu, το Disney+ και την HBO- να μπουν στο παιχνίδι του streaming. Τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας εκτόξευσαν τις υπηρεσίες streaming και οδήγησαν σε “πόλεμο” μεταξύ των ανταγωνιστών. Το Netflix όμως όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αναδείχθηκε ισχυρότερο, καθώς το 2020 απέκτησε επιπλέον 36,6 εκατομμύρια χρήστες.
Αναπόφευκτα, ο ανταγωνισμός τελικά επηρέασε την εταιρεία και μάλιστα, αρνητικά. Τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη της πλατφόρμας έχει επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συνδρομητές του για πρώτη φορά από το 2011. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 το Netflix έχασε περίπου 200.000 μέλη, ενώ στις προβλέψεις τις εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο είχε εκτιμηθεί ότι θα ακολουθούσαν περίπου 2 εκατομμύρια συνδρομητές. Ως επακόλουθο, οι μετοχές του Netflix έκαναν βουτιά 35%, εξαφανίζοντας περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Οι μετοχές του συνέχισαν να πέφτουν, ανακάμπτοντας ελαφρώς αφού το Netflix ανακοίνωσε ότι τελικά έχασε μόνο 1 εκατομμύριο πελάτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Διαβάστε ακόμα: Το Netflix εγκαινιάζει το πρώτο pop-up store του
Το Netflix έχει εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια των πρόσφατων δυσκολιών του και εργάζεται σε δύο σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφάσισε να καταπολεμήσει την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης στην πλατφόρμα μέσα στο επόμενο έτος. Το 2019, καθώς ο πληθυσμός των “moochers”, των “τζαμπατζήδων” στην αμερικανική αργκό, αυξήθηκε -περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστους λογαριασμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας- το Netflix άρχισε να διερευνά μέτρα αντιμετώπισης.
Αρχικά η εταιρεία δοκιμάζει δύο τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη Λατινική Αμερική, όπου η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Ζητάει από κάποιους συνδρομητές της να πληρώσουν περίπου 2 δολάρια για να προσθέσουν έως και δύο επιπλέον χρήστες στο λογαριασμό τους. Σε άλλους συνδρομητές το Netflix ζητά να πληρώσουν 2 ή 3 δολάρια για να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό τους σε ένα επιπλέον σπίτι. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την καλύτερη προσέγγιση, αλλά σκοπεύει να θέσει κάποια σε εφαρμογή το 2023.
Παράλληλα, το Netflix έχει ήδη κάνει γνωστό ότι πρόκειται να συνεργαστεί με την Microsoft για την κυκλοφορία ενός πακέτου φθηνότερης συνδρομής με διαφημίσεις, το οποίο θα ξεκινήσει σε 12 χώρες τον Νοέμβριο. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει τις διαφημίσεις όσο το δυνατόν πιο διακριτικές και αφήνει την επιλογή στους συνδρομητές. Όσοι έχουν ήδη συνδρομή, δεν θα χρειαστεί να παρακολουθούν διαφημίσεις, εκτός αν επιλέξουν οι ίδιοι να υποβαθμίσουν την συνδρομή τους.
Η πλατφόρμα streaming δήλωσε ότι είναι “πολύ αισιόδοξη” για τη νέα διαφημιστική της δραστηριότητα. Παρόλο που δεν αναμένει ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στα αποτελέσματά του το τέταρτο τρίμηνο, προβλέπει ότι τα μέλη θα αυξηθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η τρέχουσα πρόβλεψή του για την αύξηση των συνδρομητών βασίζεται στην επερχόμενη λίστα περιεχομένου του και στην τυπική εποχικότητα που παρατηρείται κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.
Διαβάστε ακόμα: Οι marketers προβληματίζονται για τις διαφημίσεις στο Netflix
Και ενώ αυτός ο “επαναπροδιορισμός” της πλατφόρμας δεν ενθουσιάζει πολλούς από τους υπάρχοντες συνδρομητές της, το Netflix κατάφερε να τους αυξήσει κατά πολύ και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με σειρές και ταινίες όπως η τέταρτη σεζόν του “Stranger Things”, το “The Gray Man” και το “Purple Hearts”. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των καθαρών συνδρομητών της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια του τριμήνου, προήλθε από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία αντιπροσώπευσε 1,43 εκατομμύρια συνδρομητές. Η περιοχή Η.Π.Α.-Καναδά είχε τη μικρότερη ανάπτυξη από τις γεωγραφικές αγορές του Netflix, συνεισφέροντας μόλις 100.000 καθαρούς συνδρομητές.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, το Netflix παραμένει κερδοφόρο, προβάλλοντας περίπου 8 από τις 10 πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές μέσω της δικής του πλατφόρμας streaming. Εξάλλου πολλές από τις αλλαγές τις οποίες προσεγγίζει σήμερα, αντανακλούν την τεράστια δύναμή του, ενώ μετά από ένα δύσκολο εξάμηνο, βρίσκεται σε καλή πορεία για την εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξής του. Επικεντρώνεται καθημερινά στο να κερδίζει τον ανταγωνισμό στις προβολές, θεωρώντας πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η ικανοποίηση των συνδρομητών του.
Με πληροφορίες από CNBC
Photos: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.