19 Απρ 2024
READING

Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

4 MIN READ

Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Η BMW ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις δραστηριότητές της στις Η.Π.Α. για την ενίσχυση της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι το 2025 να κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές BMW. 

Η επένδυση θα περιλαμβάνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο υπάρχον εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνα και 700 εκατομμύρια δολάρια για μια νέα μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης στο κοντινό Woodruff.

Διαβάστε ακόμα: Λειτουργίες στα αυτοκίνητα που δουλεύουν με συνδρομή: Το παράδειγμα της BMW

Παρόλο που η BMW έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα ηλεκτρικά οχήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπέρμαχος της καθολικής απαγόρευσης των αυτοκινήτων που διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όμως, όπως και αρκετές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η BMW σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την διογκούμενη αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με την εισαγωγή πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες, λανσάροντας τουλάχιστον έξι αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα EV μέχρι το 2030.

Το εργοστάσιό της στο Spartanburg, παράγει σήμερα τα εμβληματικά SUV “X” όπως και μονάδες μπαταριών ιόντων λιθίου για τα δύο plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματά της. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει την παραγωγή ενός νέου υβριδικού-ηλεκτρικού BMW XM, του οποίου η διαδικασία κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους.

Η BMW ανακοίνωσε επίσης μια νέα συμφωνία για την αγορά κυψελών μπαταριών από την Envision AESC (Automotive Energy Supply Corporation) με έδρα την Ιαπωνία. Ενώ η εταιρεία κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα, πρόκειται μάλιστα να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στη Νότια Καρολίνα για να προμηθεύει τα εργοστάσια της BMW. Το εργοστάσιο της Envision AESC αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 30 γιγαβατώρων, εναρμονιζόμενη με τα σχέδια άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών και προμηθευτών μπαταριών για εργοστάσια στις Η.Π.Α. Πρόκειται για μία επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων, της οποίας η ακριβής τοποθεσία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η ιαπωνική Envision AESC διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο στο Tennessee, από το οποίο προμηθεύει το άλλον μεγάλο αμερικανικό πελάτη της, την Nissan Motor. Ταυτόχρονα συζητάει με μια σειρά από παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων και συνεργάτες.

Η γερμανική μάρκα αυτοκινήτων πολυτελείας και μοτοσυκλετών, έχει ήδη ανακοινώσει την κατασκευή τεσσάρων επιπλέον εργοστασίων παραγωγής κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη και στην Κίνα, με στόχο να καλύψει τη ζήτησή της για κυψέλες μπαταριών επόμενης γενιάς. Η BMW θέλει να κατασκευάζει τα EV εκεί όπου θα πουληθούν, επειδή τα οχήματα αυτά είναι πολύ πιο βαριά και δυσκίνητα στη μεταφορά από τα παραδοσιακά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ταυτόχρονα, στόχος της είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών να βρισκονται σε κοντινή απόσταση από τα εργοστάσια αυτά, για να αποφευχθούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα διαφήμιση της Chevrolet δίνει βήμα στους influencers

Η EV αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 50% των πωλήσεων νέων ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην χώρα είναι πλέον ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα – που σημαίνει ότι προηγείται της Ευρώπης και των Η.Π.Α. στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών. Η Tesla μάλιστα, ανακοίνωσε πως μόνο τον Σεπτέμβριο πούλησε 83.135 αυτοκίνητα στην Κίνα.

Οι ανακοινώσεις της BMW ακολουθούν ανάλογες πρόσφατες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, εν μέσω των αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων και της νομοθεσίας για την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν εξάλλου αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια των εξαρτημάτων, που αποτελούν μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, και οφείλουν να εναρμονίζονται με πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.

To moto της BMW εδώ και δεκαετίες είναι “The Ultimate Driving Machine” και τώρα, με το λανσάρισμα των νέων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να συνεχίσει την παράδοσή της τόσο στην απόδοση, όσο και στην οδηγική εμπειρία.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: BMW

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.