26 Απρ 2024
READING

Σκλαβενίτης-ΑΒ Βασιλόπουλος vs Wolt-efood | Οι νέοι παίκτες στο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Σκλαβενίτης-ΑΒ Βασιλόπουλος vs Wolt-efood | Οι νέοι παίκτες στο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ

Σκλαβενίτης-ΑΒ Βασιλόπουλος vs Wolt-efood | Οι νέοι παίκτες στο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ

Η συνθήκη της πλήρους δραστηριοποίησης των δύο “neo-players” στον τομέα του ηλεκτρονικού παντοπωλείου, η οποία σηματοδοτείται από την ισχυρή και μάλλον ταχύτατη ανάπτυξη της Wolt και της efood μέσω των Wolt Market και efood Market, έρχεται να αλλάξει με ταχείς ρυθμούς τον τρόπο που αγοράζουμε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα όμως η είσοδος των δύο παικτών στη διανομή των ειδών σούπερ μάρκετ έχει φέρει και σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση των δυνάμεων στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου των συγκεκριμένων αγαθών.

Το γεγονός ότι οι δύο πλατφόρμες δραστηριοποιούνται με περισσότερους από 7.000 διανομείς σε όλο το φάσμα του delivery που εξυπηρετούν, καθιστά την παρουσία τους στον τομέα του last mile, ιδιαίτερα δυναμική. Μάλιστα η efood κατάφερε να γίνει ο τρίτος παίκτης στο ηλεκτρονικό παντοπωλείο, ακολουθώντας τους παραδοσιακούς παίκτες Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο. Πέρα από την εξυπηρέτηση της αγοράς με γρήγορες παραδόσεις οι δύο ηλεκτρονικοί παίκτες έχουν και το πλεονέκτημα της ευελιξίας και του σύντομου χρόνου παραδόσεων με τον χαρακτηρισμό τους ως παίκτες του quick commerce να μην αποτελεί πλέον υπερβολή, αλλά πραγματικότητα. 

Για να έχουμε μία αίσθηση των ισορροπιών που διαμορφώνονται και της ταχείας ανάπτυξης των πλατφορμών, αρκεί να δούμε ότι η Go Delivery που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών  last mile με πελάτες την efood και τη dmart αύξησε το 2021 το τζίρο της στα 42,4 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ το 2020. Τα EBITDA ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ από 255 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,99 εκατ. ευρώ από 243 χιλ. ευρώ.

Ορατές οι ανατροπές στο προσεχές διάστημα

Στελέχη που σχετίζονται με την αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν αποκλείουν στο άμεσο μέλλον να δούμε σημαντικές ανατροπές ισορροπιών στον τομέα των διανομών προϊόντων. Πρακτικά αυτό θα μπορούσε να σημάνει την επικράτηση των quick commerce ηλεκτρονικών παικτών, έναντι των φυσικών αλυσίδων, εάν κανείς λάβει υπόψη του τους ισχυρότατους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών που παρουσιάζουν οι πρώτοι. 

Βλέποντας τα δεδομένα της αγοράς του ηλεκτρονικού παντοπωλείου, τα στοιχεία της Convert Group δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, η μέση απόδειξη (ή η μέση αξία ηλεκτρονικού καλαθιού), παραμένει στα 76 ευρώ. Ωστόσο οι καταναλωτές βάζουν λιγότερα προϊόντα στο καλάθι τους. Πιο συγκεκριμένα τοποθετούν 33 αντί για 36 τεμάχια στο μέσο ηλεκτρονικό καλάθι σε σχέση με αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ταυτόχρονη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων και για τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς

Σημειώνεται ότι το μέγεθος και η ανοδική τάση που παρουσιάζει η αγορά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται.Στον αντίποδα πάντως και σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αλυσίδες – εκτός από τη Lidl Ελλάδας που δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα – οι τέσσερις μεγάλες παραδοσιακές αλυσίδες, Σκλαβενίτης, ΑΒ βασιλόπουλος, Μy market και Μασούτης θα φτάσουν στο σημείο το 5% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του 2023. 

Αυτό πάντως που προκύπτει  είναι ότι η Ελλάδα απέχει σημαντικά από το σημείο να συμβάλει το ηλεκτρονικό εμπόριο στο 20% του τζίρου, όπως συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία με αλυσίδες κολοσσούς όπως η Tesco που αγγίζει το συγκεκριμένο ποσοστό ηλεκτρονικών πωλήσεων επί του τζίρου της. Ωστόσο αυτό που παρατηρήθηκε στα δύο πρώτα έτη εκδήλωσης της πανδημίας ήταν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιούργησε μερίδια που στη Μεγάλη Βρετανία χτίστηκαν σε διάστημα δεκαετίας. 

Πρόβλεψη πάντως της Convert Group είναι ότι οι πλαφόρμες που εντάσσονται στην κατηγορία παροχής υπηρεσιών quick commerce όπως οι e-food, Wolt, Instashop, Pop Market θα διεισδύσουν πολύ πιο έντονα στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο αλλά με κωδικολόγιο έως 3.000 κωδικούς. Αντιθέτως τα ηλεκτρονικά παντοπωλεία των παραδοσιακών λιανεμπόρων προσφέρουν αυτή τη στιγμή περισσότερους από 10.000 κωδικόυς το καθένα.

Στα 192 εκατομμύρια ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στο εννεάμηνο

Στο σύνολο των εννέα πρώτων μηνών του 2022, ο κλάδος του διαδικτυακού σούπερ μάρκετ κατέγραψε τζίρο που ανήλθε στα επίπεδα τα 192 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά +2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της. Convert Group. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του τζίρου προέρχεται και από τις ανατιμήσεις που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα στα αγαθά πρώτης ανάγκης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.