Στο ημίχρονο ενός συναρπαστικού διεθνούς τελικού αγώνα ποδοσφαίρου, όλος ο κόσμος έχει κολλήσει στις οθόνες του, παρακολουθώντας και “τουιτάροντας” ταυτόχρονα. Ορισμένοι οπαδοί, ωστόσο, έχουν ενθουσιαστεί με ένα άλλο γεγονός: τα πολύχρωμα παπούτσια του σταρ επιθετικού της μιας ομάδας.
Την κατάλληλη στιγμή, η εταιρεία των αθλητικών παπουτσιών ξεκινά μια ζωντανή μετάδοση στο Twitter, παρουσιάζοντας ένα limited edition αθλητικό παπούτσι με το ίδιο παράτολμο σχέδιο – το οποίο ο κόσμος μπορεί να αγοράσει απευθείας από το Twitter. Η συνομιλία στο Twitter έχει πάρει φωτιά και ο τρόπος που η εταιρεία προωθεί το νέο της παπούτσι, γίνεται αμέσως Νο1 trend παγκοσμίως, πριν καν εξαντληθεί το απόθεμα.
Αυτή η χαρακτηριστική περίπτωση αναδεικνύει τη σημασία που έχει η συζήτηση και πόσο συμβάλει στην αποτελεσματικότητα του social shopping. Με κάποιον παρόμοιο τρόπο πέρυσι, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποίησαν μια αγορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Accenture. Και δεν πρόκειται για έναν ακόμη αριθμό, αλλά για τα δύο τρίτα του συνόλου των χρηστών των social media σε όλο τον κόσμο. Η δυναμική του social shopping είναι ξεκάθαρη, με την Accenture μάλιστα να προβλέπει ότι η σημερινή παγκόσμια αγορά του, ύψους 492 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εξελιχθεί σε βιομηχανία 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.
Διαβάστε ακόμα: Το social commerce είναι το μέλλον
Το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει, μεταφέρεται στα social media και λαμβάνει ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Η δημοφιλία του ενισχύεται καθημερινά με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επιδιώκουν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν νέες πηγές εσόδων.
Η μία μετά την άλλη, οι Meta, TikTok, Pinterest, Twitter και Snap διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που είτε διαθέτουν είτε όχι δικό τους e-shop. Μέσα από εύχρηστα εργαλεία όπως η επισήμανση προϊόντων πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο, διαφημίσεις που με ένα κλικ παραπέμπουν στο e-shop της εταιρείας, αλλά και livestreaming παρουσίαση και πώληση προϊοντων, τα social media μετατρέπουν τις αγορές σε μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει με ελάχιστα κλικ, γρήγορα και κυρίως, από παντού.
Μπορεί το social shopping να είναι κάτι νέο, με συναρπαστικό απ’ ότι φαίνεται μέλλον, αλλά έχει τις ρίζες του σε μερικές από τις παλαιότερες ανθρώπινες συμπεριφορές. Για να αναζητήσουμε την πηγή πρέπει να πάμε αρκετά πίσω, στις πρώτες φυλές για τις οποίες η επιβίωση ήταν συνάρτηση της λήψης σωστών αποφάσεων, όπως η επιλογή ασφαλούς τροφής ή η αποφυγή των επικίνδυνων θηρίων. Αυτές οι επιλογές ήταν συνάρτηση της προφορικής μεταφοράς πληροφοριών από τους προγόνους τους, ενώ στη συνέχεια δίδασκαν τους απογόνους τους πώς να πράττουν το ίδιο.
Κάπως έτσι δεν ψωνίζουμε κι εμείς σήμερα; Ανεξάρτητα από το πόσο ενημερωμένοι και σίγουροι καταναλωτές μπορεί να είμαστε, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την συζήτηση με άλλους για να κάνουμε τις επιλογές μας. Είτε πρόκειται για μια συμβουλή από τη μητέρα μας, είτε για μια χαλαρή κουβέντα με έναν άγνωστο στην ουρά για το ταμείο, το να ακούσουμε την γνώμη κάποιου άλλου μας βοηθά να επεξεργαστούμε την απόφασή μας, τόσο λογικά όσο και συναισθηματικά. Θέλουμε να αισθανόμαστε εμπνευσμένοι, ενημερωμένοι και σίγουροι για αυτό που αγοράζουμε.
Διαβάστε ακόμα: Aγορές από το Twitter: Η πλατφόρμα δίνει έμφαση στο social commerce
Μπορεί να αποδώσει αυτό; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ίδιου του Twitter σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών, την “Twitter Shopper Behavior Survey”, μπορεί. Το 76% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι συζητήσεις τους για προϊόντα στο Twitter είχαν ως αποτέλεσμα να προβούν σε αγορά. Εξάλλου,στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του να επεκταθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η πλατφόρμα ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγους μήνες τη συνεργασία της με το Shopify με σκοπό την διευκόλυνση των εμπόρων να οδηγήσουν τους καταναλωτές στους ιστότοπούς τους για να ολοκληρώσουν μια αγορά.
Το social commerce “ακούει” τις ανάγκες όλων. Γι’ αυτό και οι εταιρείες δεν χρειάζεται να πουλάνε εκεί όπου βρίσκονται οι καταναλωτές, αλλά εκεί όπου συνομιλούν. Εκεί όπου η συζήτηση τούς βοηθά να ικανοποιήσουν την ενστικτώδη ανάγκη τους για υποστήριξη και επικύρωση. Εκεί όπου η επικοινωνία γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Με πληροφορίες από AdAge
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.