28 Απρ 2024
READING

Η Lidl πρωτοπορεί με υπηρεσία refill στα βρετανικά καταστήματά της

4 MIN READ

Η Lidl πρωτοπορεί με υπηρεσία refill στα βρετανικά καταστήματά της

Η Lidl πρωτοπορεί με υπηρεσία refill στα βρετανικά καταστήματά της

Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι η καλή ποιότητα και η αξία πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε στους πελάτες μας λύσεις εξοικονόμησης κόστους που μπορούν να βοηθήσουν και το πορτοφόλι τους και τον πλανήτη”. Με αυτά τα λόγια ο Mark Newbold, διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Lidl GB καλωσόρισε την υπηρεσία επαναγεμίσματος συσκευασιών υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου σε καταστήματα της αλυσίδας.

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της για μειωμένη χρήση πλαστικού μιας χρήσης έρχεται η Lidl λανσάροντας την συγκεκριμένη υπηρεσία. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τοποθέτησε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα refill σε καταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας στους πελάτες της μια λύση αναπλήρωσης του private label υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίων. Όχι όμως σε ένα ξεχωριστό σημείο του καταστήματος, αλλά στο ράφι.

Το επαναστατικό αυτό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη. Στο ένα μέρος βρίσκονται αναρτημένα ειδικά σακουλάκια και στο άλλο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει μια οθόνη αφής και τέσσερις διανεμητές με αντίστοιχα προϊόντα υγρού απορρυπαντικού. Οι πελάτες παίρνουν ένα σακουλάκι, το φέρνουν κοντά στην οθόνη και αφού εκείνη το “αναγνωρίσει”, μπορούν να το τοποθετήσουν στον διανεμητή του προϊόντος με το οποίο επιθυμούν να το γεμίσουν. Αρκεί να ακολουθούν τις οδηγίες που αναγράφονται στην οθόνη.

Διαβάστε ακόμα: Η Lidl αναμένεται να ξεκινήσει το online στην Αγγλία

Όλη η διαδικασία βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία “κλειστού γεμίσματος” που ενσωματώνεται στο καπάκι που βρίσκεται σε κάθε σακουλάκι. Αυτή επιτρέπει στους πελάτες να γεμίζουν το κάθε σακουλάκι με το καπάκι να παραμένει ανοιχτό, επιτρέποντας έτσι γρηγορότερο γέμισμα ενώ εξαλείφεται η πιθανότητα ακαταστασίας και διαρροής. Μάλιστα τα “έξυπνα” σακουλάκια χρησιμοποιούν ένα τρίτο λιγότερο πλαστικό από τις κλασικές συσκευασίες, ενώ διατηρούν την ίδια χωρητικότητα με τα τυπικά μπουκάλια Formil, του PL υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου.

Τα compact μηχανήματα, σχεδιασμένα από τη εταιρεία βιώσιμων πρώτων υλών Algramo, βρίσκονται στο ράφι στο τμήμα απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων του καταστήματος. Καταλαμβάνουν χώρο ισοδύναμο με 66 κλασικά μπουκάλια μιας χρήσης Formil, αλλά παρέχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν περισσότερες από 245 μεμονωμένες σακούλες απορρυπαντικού, αυξάνοντας έτσι τη χωρητικότητα του προσφερόμενου προϊόντος κατά σχεδόν 300%.

Η “έξυπνη” τεχνολογία της Algramo που έχει εφαρμοστεί, αφορά ένα ειδικό τσιπ που περιέχουν τα καπάκια των σακουλών, το οποίο επιτρέπει στο μηχάνημα να διακρίνει τα νέα και τα επαναχρησιμοποιούμενα, έτσι ώστε ο πελάτης να κερδίσει 20 πένες (δηλαδή 23 λεπτά του ευρώ) από την πρώτη χρήση. Η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει εξάλλου τα Lidl και την Algramo να κατανοήσουν πόσες φορές ξαναγεμίζεται κάθε σακουλάκι και επομένως πόσες συσκευασίες έχουν εξοικονοηθεί μέσω του refill.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Lidl έμαθε να έχει λιγότερο γερμανική ταυτότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτή η καινοτομία έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στη δέσμευση της Lidl “να είναι μεγάλη σε ποιότητα, Lidl σε τιμή”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο moto της αλυσίδας. Εξοικονομεί χρήματα από τους πελάτες -έστω και αυτό το μικρό ποσό-, συμβάλλει στη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης και κάνει τη ζωή πιο απλή για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα οφέλη εξάλλου είναι πολλαπλά, αφού εκτός από την άμεση έκπτωση, η χρήση των “έξυπνων” σακουλών επαναγεμίσματος της Lidl εξοικονομεί 59 γρ. πλαστικού ανά refill, που ισοδυναμεί με το βάρος ενός μπουκαλιού μίας χρήσης, ελαχιστοποιώντας τη χρήση CO2 και νερού. Είναι επίσης μια αποδοτική λύση για τους πελάτες, αφού το refill γίνεται γρήγορα, αλλά και για τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων, επειδή το μικρό μέγεθος του μηχανήματος βελτιστοποιεί τον χώρο στα ράφι και το απορρυπαντικό που μεταφέρεται σε χύδην συσκευασία καθιστά πιο αποτελεσματική την προμήθειά του.

Η πιλοτική χρήση του συστήματος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επί έξι μήνες στο κατάστημα του Kingswinford στην επαρχιακή πόλη του Dudley. Τα σχόλια και οι αντιδράσεις είχαν θετικό πρόσημο, αφού από όσους το δοκίμασαν, το 97% τόνισε ότι θα το συνιστούσε σε έναν φίλο του και το 88% ότι σχεδιάζει να το ξαναχρησιμοποιήσει σύντομα. Για το λόγο αυτό επεκτάθηκε στα φερώνυμα καταστήματα τους Swadlincote και του Lichfield, ενώ σταδιακά ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι να τοποθετηθεί σε όλα τα σημεία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Η Lidl, μαζί με τον επίσης γερμανικής καταγωγής αντίπαλό της discount Aldi, αναπτύσσεται ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο κατάστημα της Lidl GB άνοιξε τις πόρτες του το 1994 και 28 χρόνια αργότερα, έχει περισσότερα από 935 καταστήματα και 13 περιφερειακά κέντρα διανομής σε όλη τη Βρετανία, στα οποία απασχολούνται πάνω από 28.000 άτομα.

Με πληροφορίες από spnews.com

Photo: Lidl GB

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.